Народна Освіта » Фізика » § 1. Електризація тіл. електричний заряд

НАРОДНА ОСВІТА

§ 1. Електризація тіл. електричний заряд

Грецький філософ Фалес Мілетський з подивом спостерігав, як натертий хутром шматочок бурштину7 притягує сухі соломинки, пір’їни, пух. Підносячи до натертого кінця палички з бурштину палець, він помічав, що між нею і пальцем проскакувала іскорка. Вчений тоді й гадки не мав, що між грізним природним явищем — блискавкою і маленькою іскоркою

є багато спільного. Адже блискавка — теж один із проявів спостережуваного ним явища.

 

Грецька назва бурштину —

“електрон” (мал. 2.1). Тому явище, яке спостерігається під час натирання бурштину і внаслідок якого він набув властивості притягувати різні тіла, назвали електризацією. Виявилося, що не лише бурштин, а й багато інших тіл у разі їх натирання набувають таких властивостей. Кажуть, що ці тіла стають наелектризованими або набули електричного заряду. Скло, потерте об шовк, сам шовк, виготовлена із сірки куля, яку натирають сухими долонями, також електризуються. Електризація тіл відбувається не лише під час натирання, а й у всіх випадках тісного контактування різнорідних тіл. Коли тіла труть одне об одне, збільшується площа їхнього стикання і вони краще електризуються. Якщо відрізком гумового шланга вдарити по сухій дошці, він також наелектризується. Папір можна наелектризувати, опромінюючи його лазером.

Явища електризації часто спостерігають у повсякденному житті. Знімаючи одяг, виготовлений із синтетичної тканини,

 

ми помічаємо, що він намагається прилипнути до тіла, чуємо потріскування. У темряві можна навіть помітити іскорки, які проскакують між ним і тілом людини. Провівши по синтетичному килимку гребінцем, ми бачимо, що на нього налипли дрібні ворсинки. Якщо піднести потерту об папір пластмасову паличку до тонкого струменя води з під крана, він відхилиться в бік палички (мал. 2.2). Все це є наслідком електризації.

З дослідження електризації почалося вивчення електричних

явищ. Спостереження явища електризації засвідчили, що внаслідок тісного контактування різнорідних тіл у них з’являється особлива властивість — здатність взаємодіяти з іншими наелектризованими тілами. Цю властивість, якої набувають тіла унаслідок електризації, назвали електричним зарядом. В електризації завжди беруть участь два тіла і обидва вони набувають електричних зарядів. Коли бурштин натирають шматочком вовни, виникають електричні заряди і в бурштині, і у вовні.

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ

1.    Як проявляється електризація тіл?

2.    Звідки походять терміни “електризація”, “електрика”, “електричний”?

3.    Що розуміють під поняттям “електричний заряд”?

4.    За яких умов тіла можуть набувати електричних зарядів?

5.    Чому, якщо чистити повстяний килим пилососом, ворсинки “налипатимуть” на патрубок його шланга?

6.    Якщо притиснути до стіни поліетиленову плівку (файл, поліетиленовий кульок) і потерти його папером або серветкою, то плівка прилипне до неї. Чому?

7.    На тонких шовкових нитках підвішені дві однакові пінопластові кульки: одна — заряджена, друга — ні. Щоб визначити, яка з них заряджена, дівчинка піднесла палець спочатку до однієї кульки, а потім до іншої. Чи зможе вона таким способом визначити, яка з кульок заряджена?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Бойко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 20:47, Переглядів: 4213