Народна Освіта » Географія » § 49. Етноси. Найпоширеніші мовні сім’ї

НАРОДНА ОСВІТА

§ 49. Етноси. Найпоширеніші мовні сім’ї

Пригадайте: 1. Пригадайте план характеристики населення будь-якої країни.

2. Наведіть приклади представників різних рас людей нашої планети. До якої раси належать народи України?

Етнічний склад населення. Сучасний етнічний склад населення — це результат довготривалого й непростого історичного процесу розвитку народу, що включає розселення людей; їх пристосування до умов конкретної природної території; взаємодію між різними людськими спільнотами, яка передбачає обмін культурними здобутками й господарським досвідом.

Отже, етнос — стійке соціальне об'єднання людей, що виникло історично, розвивалося в певному природному середовищі й у процесі розвитку набуло тільки йому властивих ознак.

Основні ознаки етносу — мова, спільні територія, державність, віросповідання, ментальність, історія розвитку, історична доля, особливості господарювання, побут, звичаї, традиції, морально-етичні норми тощо.

За тисячоліття розвитку людства утворювалися різні етнічні форми: племена, народності, нації. На сучасному етані велика кількість етносів утворюють об’єднання у формі націй.

Нація — вища форма етнічної спільноти, яка утворюється впродовж значного історичного періоду з племен і народностей. Вона вирізняється спільністю походження, психології й характеру, мови, території проживання, економічною єдністю людей, які до неї належать.

Україна — держава української нації. Водночас Україна — багатонаціональна держава. Українці є автохтонним (корінним) народом у нашій країні, і вони формують національну державу. Решта народів, що проживають в Україні, утворюють етнічні (національні) меншини.

Українці — дуже давній народ. Територія України була населена майже 600 тис. років тому, про що свідчать археологічні знахідки біля с. Королевой) в Закарпатті.

(Знаш)іть його на карті). Учені довели, що з часу переходу до осілого способу життя, корінне населення України не покидало своєї землі. Воно зберегло свої специфічні риси, незважаючи на постійні нашестя кочівників, на запозичення деяких рис археологічної та духовної культур інших народів.

За даними ЮНЕСКО, світ населяє приблизно п'ять тисяч етносів і народів, з яких тільки 800 є націями.

Найпоширеніші мовні сім’ї. Мовна сім’я є найвищою таксономічною одиницею у класифікації народів (етносів). У світі існує понад 5 тис. мов. Найпоширеніші мови світу: китайська, англійська, гінді, іспанська, російська, бенгальська, індонезійська, арабська, португальська, японська, німецька, французка. Учені-дослідпики виокремлюють до 20 мовних сімей (мал. 173).

Найбільшою є індоєвропейська сім’я, до якої належить майже 45 % усього населення світу й мовами якої спілкуються 150 народів. Вона має величезний ареал, що охоплює Європу, Південно-Західну Азію, Північну й Південну Америк}', Австралію. У Європі 9/10 населення належить до трьох великих мовних груп: германської (німці, австрійці, шведи, англійці), романської (і талі й і ц, французи, іспанці, румуни), слов'янської (росіяни, українці, серби, болгари, поляки та ін.). Отже, українська мова також належить до індоєвропейської мовної сім’ї.

Другою за чисельністю є китайсько-тибетська мовна сім'я, яка охоплює 22 % мешканців планети. Найбільша частка тут припадає па китайську мову.

До великих мовних сімей зараховують також нігеро-кордофанську (Африка), афразійську (Південно-Східна Азія й Океанія), дравідську (Південна Азія), алтайську (Євразія).

Найпоширеніша у світі писемність, сформована на основі латинської графіки. Також існує писемність на основі кирилиці, санскриту, арабського алфавіту, а також ієрогліфічна писемність.

Однонаціональні та багатонаціональні країни. Країни світу класифікують за національним складом населення. Розрізняють багатонаціональні, од-нонаціональпі та /інонаціональні країни (табл. 9).

Таблиця 9

Класифікація країн за національним складом населення

і Знайдіть та покажіть зазначені в таблиці країни на карті.

У світі переважають багатонаціональні країни, я-поміж яких найбільшими є Індія, Китай, Пакистан, Індонезія, СІНА, Росія. Складну етнічну й національну структуру має більшість країн Африки.

До однонаціональних країн належать Польща, Угорщина, Аргентина, Японія, арабські країни Південно-Західної Азії, Австралія та іи. Є також /інонаціональні держави — Бельгія й Канада,

Дискусійний клуб

Як ви вважате, чому у світі всі народи різні?

Висновки

У світі нині проживає приблизно 5 тис. етносів і народів, з яких тільки 800 є націями. Населення нашої планети розмовляє п’ятьма тисячами мов, які об'єднані у 20 мовних сімей.

За національним складом населення країни світу поділяють на багатонаціональні, однонаціональні та двонаціональні.

Запитання та завдання

1.    Що таке етнос?

2.    Які форми етнічного утворення ви знаєте?

3.    Назвіть найпоширеніші мовні сім’ї у світі.

4.    Покажіть на карті однонаціональні країни.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 16:21, Переглядів: 4520