Народна Освіта » Біологія » Видатні учені-біологи України

НАРОДНА ОСВІТА

Видатні учені-біологи України

 

Учений

Внесок у розвиток біології

Академік, основоположник вітчизняної школи патофізіології, автор численних праць з ендокринологи, порушень обміну речовин, імунітету й алергії, раку, старіння організму тощо. Розробив методику консервації крові, створив учення про взаємодію пухлин і організму. Велику увагу приділяв боротьбі за довголіття. Одним з перших почав вивчати гіпертонічну хворобу

Учений, біохімік, доктор біологічних наук. Працював у Харківському університеті, довгі роки був його ректором. Основні роботи вченого присвячені біохімії білків. Досліджував будову й фізико-хімічні властивості білків для пояснення механізмів денатурації. Вивчав питання старіння колоїдів, фотосинтезу, обміну білків і нуклеїнових кислот. Автор понад 160 наукових публікацій.

Український природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, учення про біосферу. Професор Московського університету, один із засновників та перший президент Української академії наук. Організатор Комісії з вивчення вічної мерзлоти, ініціатор створення Міжнародної комісії з визначення абсолютного віку гірських порід радіоактивним методом. У своїх дослідженнях висунув проблеми ролі організмів у геохімічних процесах.

Учений

Внесок у розвиток біології

Відомий мікробіолог і епідеміолог. Для поглиблення свого досвіду в галузі бактеріології він працював у Парижі в лабораторії Луї Пастера. За сприяння Пастера Гамалія у 1886 р. заснував разом з 1. 1. Мечниковим і Я. Ю. Барда-хом в Одесі (другу у світі) бактеріологічну станцію. Уперше обґрунтував значення дезінсекції з метою ліквідації тифу.

Видатний український зоолог, ботанік, ембріолог. Працював у Томському університеті на кафедрі зоології і порівняльної анатомії. Став основоположником наукового садівництва Сибіру, вивів цінні сорти яблуні, аґрусу, дині, кукурудзи, розробив практичні прийоми акліматизації рослин.

Видатний український учений-флорист, систематик рослин, ботаніко-географ, член Київського товариства природодослідників. Вивчав флору Бессарабії, Кавказу. Одним з перших описав флору Індонезії, Тунісу, Алжиру та Середньої Азії. Відкрив і описав чотири нові для науки роди і понад 220 видів рослин, зібрав величезні колекції для природничих музеїв, написав понад 100 наукових праць.

Усесвітньовідомий біолог і патолог, зоолог і ембріолог, бактеріолог та імунолог, засновник еволюційної ембріології і геронтології, автор теорії імунітету й запалення. У 1882 р. учений здійснив відкриття в галузі фагоцитозу, за що в 1908 р. одержав Нобелівську премію.

Учений

Внесок у розвиток біології

Ботанік, цитолог та ембріолог рослин, який працював у Київському університеті. Він заклав основи морфології хромосом і каріосистематики, відкрив у 1898 р. подвійне запліднення у покритонасінних рослин, створив вітчизняну школу цитології та ембріологи рослин.

Відомий учений, професор, доктор біологічних наук, член-кореспондент НАН України. Описав близько 100 нових таксонів рослин, дослідник ліхенофлори України, засновник усесвітньовідомої української школи історичної географії криптогамних рослин.

Видатний хірург, заклав основи топографічної анатоми та оперативної хірургії. Він увійшов в історію як людина, яка зробила хірургію наукою, фактично відкрила в ній нову епоху. Але його діяльність була значно ширшою. її результатом були й унікальні за точністю анатомічні атласи, і принципово нова техніка проведення операцій, і революційні праці зі знеболювання, і створення військово-польової хірургії.

Один з найвидатніших учених XX століття, професор Петербурзького та Київського університетів. Написав понад 200 наукових праць з еволюційної морфології, ембріології, експериментальної біологи, екології', генетики і теорії еволюції, займався розробкою математичних методів біологічних досліджень, теоретик еволюційного вчення. Праці 1. 1. Шмальгаузена ввійшли до золотого фонду вітчизняної і світової науки.

Учений

Внесок у розвиток біології

Видатний хірург, учений-медик, кібернетик, письменник. Розробник новітніх методів кардіологи та хірургії органів грудної порожнини. Займався проблемами геронтологи, штучного інтелекту та раціонального планування соціального життя. У 1963 р. розробив протез мітрального клапана.

Видатний бактеріолог, імунолог, епідеміолог. Працював у лабораторії 1. 1. Мечникова спочатку в Одесі, а потім у Парижі. Винайшов протихолерну вакцину. Кілька років працював в Індії, де створив першу у світі вакцину проти чуми. Експерименти з розробленими ним вакцинами часто проводив на собі.

Видатний учений, офтальмолог, хірург, винахідник.

У 1936 р. в Одесі заснував Інститут очних хвороб та тканинної терапії, яким керував до 1956 р. Написав близько 460 наукових праць і монографій.

 

Мітки: видатні вчені в сфері медецини та біології, що родом з України.

Категорія: Біологія

Автор: admin от 16-07-2016, 15:22, Переглядів: 14555