Народна Освіта » Біологія » Постембріональний розвиток людини

НАРОДНА ОСВІТА

Постембріональний розвиток людини

Яка різниця між хронологічним і біологічним віком? Чи можна затримати старіння?

Онтогенез (від грец. онтос — існуюче, генезіс — походження) — індивідуальний розвиток людини, який починається від запліднення і закінчується природною смертю.

Період розвитку людини від запліднення і до народження називається ембріональним, після народження і до смерті — постембріональним. Уважно розгляньте таблицю 11.1: назвіть основні характеристики кожного вікового періоду1 постембріонального розвитку; у якому періоді ви перебуваєте; що чекає на вас через кілька років?

Таблиця 11.1. Вікові періоди постембріонального розвитку людини

Закінчення табп. 11.2.

Незважаючи па те, що постембріональний період розвитку людини поділяють відповідно до віку, не існує чіткої межі між юнацтвом та дорослим періодом. Наприклад, у віці 16-17 років фізично людина є повністю зрілою, тоді як згідно з чинним законодавством України не вважається дорослою.

Отже, існують поняття хронологічного та біологічного віку. Хронологічний вік розраховують за календарем від дати народження. Біологічний вії« — визначають за сукупністю функціональних показників організму та залежить від індивідуальних особливостей темпу росту та розвитку. Біологічний вік людини може відрізнятися від хронологічного на 5-20 років. Активний спосіб життя, баланс між періодами роботи та відпочинку, правильне харчування уповільнюють процес старіння організму і відповідно зменшують біологічний вік.

1.    Індивідуальний розвиток людини від запліднення до смерті називається онтогенезом.

2.    Ріст I розвиток у постембріональний період найбільш Інтенсивний у дітей грудного віку І поступово уповільнюється в період дитинства та повністю зупиняється в зрілому ВІЦІ.

3.    Можна зменшити свій біологічний вік, якщо вести здоровий спосіб життя.

Онтогенез, біологічний вік, хронологічний ВІК.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:33, Переглядів: 3550