Народна Освіта » Біологія » Профілактика захворювань ендокринної системи

НАРОДНА ОСВІТА

Профілактика захворювань ендокринної системи

Ви дізнаєтесь, яка наука вивчає захворювання ендокринної системи; які основні механізми порушення ендокринної регуляції і як їх попередити.

Оповідання "Гулівер у країні ліліпутів" — вигадка чи правда? Яка людина має найбільший, а яка найменший зріст?

Гормони регулюють темпи росту, статеве дозрівання, розмноження. Без адекватної відповіді ендокринної системи на стресові стимули людина не здатна здійснювати опір і зберігати сталість

внутрішнього середовища. На жаль, хвороби, пов'язані з порушеннями ендокринної системи, виникають достатньо часто. Галузь медицини, що вивчає порушення діяльності ендокринних залоз, називається ендокринологія, а лікар, який їх лікує —ендокринолог. Зазвичай основним механізмом, що лежить в основі ендокринних захворювань, є зменшення чи збільшення секреції гормону, відповідно гіпосекреторпий чи гіперсекреторпий стан (від грец. hypo — внизу; hyper — занадто).

Гіперсекреція ендокринних залоз часто спричинена пухлиною. Наприклад, пухлина гіпофізу зумовлює гіперсекрецію гормону росту. Якщо це виникає в дитинстві, то виростають дуже довгими руки, ноги та незвичайно довге тіло. Цей стан називається гігантизм {мол. 10.12). Він достатньо рідко зустрічається. Якщо ж гіперсекреція гормона росту розвивається в дорослому віці, коли кістки вже не ростуть в довжину, в розмірі збільшуються кістки ступень, долонь, обличчя — це стан називається акромегалія.

Карликовість — сповільнення росту людини, причиною якого може бути недостатнє утворення гормона росту (мал. 10.12).

Іншим прикладом захворювання, спричиненого надмірним виділенням тироксину та трийодтиропіну щитоподібною залозою,

є базедова хвороба (гіпертиреоз). Характеризується інтенсивним обміном речовин, зменшенням маси тіла за умови гарного апетиту, прискоренням серцебиття, посиленою пітливістю, незначним, але тривалим підвищенням температури тіла, нервозністю, неврівноваженістю. Може розвиватися зоб (випин на шиї). У людей з базе-довою хворобою випуклі очі, за рахунок запалення очної орбіти

[мал. 10.13).

Гіпосекреція ендокринних

залоз в основному спричинена руйнуванням гормон-секретую-чих клітин. Розвиток цукрового діабету І типу пов’язаний з гі-посекрецією інсуліну, яка розвивається внаслідок аутоімунного руйнування клітин острівків Лан-герганса (аутоімунні захворювання виникають в результаті «по-

милки» в імунній реакції організму). Клітини імунного захисту не впізнають клітини тіла і вважають їх за чужорідні об’єкти, які потрібно знешкодити. Такі хворі повинні постійно вимірювати рівень глюкози в крові, використовуючи спеціальний прилад — глюкометр {мал. 10.11. б).

За гіпосекреції тироксину розвивається мікседема (гіпоти-ріоз). У людини збільшується маса тіла за умови відсутності апетиту, набряки, сповільнення процесів катаболізму. Крім того дефіцит Йоду є основною причиною розумової відсталості. У матері з йододєфіцитом, і відповідно нестачею тиреоїдних гормонів, високий шанс народити дитину з кретинізмом. Ці діти невисокого росту, розумово відсталі, іноді глухі та німі. Вважається, що вживання з їжею йодованої солі достатнє для запобігання розвитку хвороб.

Бронзова хвороба (Аддісонова хвороба) — захворювання, спричинене нестачею кортикостероїдів. Ознаки — порушення вуглеводного і мінерального обміну, м'язова слабкість, зниження маси тіла, артеріального тиску, випадіння волосся, шкіра набуває бронзового відтінку.

Втрата чи зменшення чутливості до дії гормонів

Цей стан розвивається за умов нормальної секреторної функції ендокринних залоз, при цьому клітипи-мішеиі втрачають здатність відповідати на гормональні стимули. Класичним прикладом є розвиток цукрового діабету II типу, коли підшлункова залоза виробляє достатню кількість інсуліну, але клітини не реагують на нього і в результаті не здатні захоплювати глюкозу. Основною причиною цієї хвороби вважається ожиріння. Жирова тканина виробляє спеціальні речовини, які зменшують чутливість клітин до інсуліну. Тому одним із профілактично-лікувальних заходів є дієта з низьким вмістом жирів та вуглеводів, фізичні вправи. Накопичення глюкози в кровоносному руслі за цукрового діабету II типу аналогічно до діабету І типу призводить до сліпоти, серцево-судинних захворювань тощо. 1

1.    Захворювання ендокринної системи розвиваються в результаті гіперсе-крецГІ чи гіпосекреції гормонів, а також втрати чи зменшення чутливості кпітин-мішеней до дії гормонів за умов їх нормального рівня.

2.    Деякі захворювання можуть розвиватися в результаті нестачі в їжі речовин, що входять до складу гормонів.

3.    Йододефіцит с розповсюдженою причиною затримки розумового розвитку, порушення обміну речовин тощо.

Ендокринологія, гігантизм, карликовість, гіпотиреоз, гіпертиреоз, цукровий діабет, акромегалія, кретинізм, бронзова хвороба.

1.    Як називається галузь медицини, що вивчає порушення діяльності ендокринних залоз?

2.    До складу яких гормонів входить Йод? Які захворювання пов'язані з нестачею Йоду в організмі?

3.    Дайте визначення гіперсекреції. Наведіть приклади хвороб, які розвиваються на фоні гіперсекреції ендокринних залоз.

1. Поясніть чому у хворого на діабет II типу не знижений рівень Інсуліну. Якщо зробити йому Ін'єкцію Інсуліну, чи допоможе це зняти симптоми підвищен-ного рівню глюкози в плазмі крові?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:26, Переглядів: 2048