Народна Освіта » Біологія » Залози змішаної секреції

НАРОДНА ОСВІТА

Залози змішаної секреції

Ви дізнаєтесь, що існують органи подвійного призначення; які гормони регулюють сталий рівень глюкози в крові; які гормони беруть участь у статевому дозріванні.

Чому чоловіки на відміну від жінок лисіють? У чому небезпека застосування аанаболіків»?

Ендокринна функція підшлункової залози

Згадайте, що при вивченні розділі' «Травлення», ви дізналися, що підшлункова залоза секретує та доставляє через протоки ферменти для перетравлення жирів, білків та вуглеводів — тобто про її зовнішпьосекреторну функцію (мал. 10.10). Крім того, підшлункова залоза має спеціальні ендокринні клітини, які скупчуються у групи — острівки Лангергапса. Ці клітини виробляють гормони інсулін та глюкагон, які секрету-ються в кровоносне русло. Це про-гилежнодіючи гормони, які забезпечують гомеостаз рівня глюкози в плазмі крові (мал. 10.11).

Інсулін утворюється в бета-клітинах підшлункової залози та секретується у відповідь на підвищений рівень глюкози в крові, що зазвичай виникає після їжі. Це єдиний гормон, який знижує рівень глюкози в крові. Інсулін сприяє транспорту глюкози в цитоплазму клітин скелетних м’язів та жирової тканини і, відповідно, знижує рівень глюкози в крові. У печінці та м'язах молекули глюкози накопичуються у вигляді глікогену, а в жировій тканині, після метаболічних перетворень — молекул жиру. Таким чином, інсулін — це ключовий гормон, що сприяє процесам анаболізму.

За тривалого голодування, коли знижується рівень глюкози

в крові, чи при підвищенні потреб в енергії, інший гормон -

глюкагон, який виробляють альфа-клітшш, сприяє процесам катаболізме. Він стимулює розщеплення молекул глікогену клітин печінки, за рахунок чого підвищується рівень глюкози в крові.

Ми з вами щойно познайомилися з класичною парою проти-лежподіючих гормонів — інсуліном і глюкагоном — завдяки яким концентрація глюкози в плазмі крові балансує на сталому рівні в межах (лш.і. 10.11).

Ендокринна функція статевих залоз

Статевими залозами в чоловіків є яєчка, які виробляють чоловічий статевий гормон — тестостерон. Жіночі статеві залози — яєчники — виробляють жіночі статеві гормони — естроген та прогестерон. Статеві гормони контролюються гонадотропними гормонами гіпофіза (фолікулостимулюючим та лютеїиізуючим). Крім того, в яєчках та яєчниках дозрівають статеві клітини, які протоками виходять назовні. Отже, ці органи мають подвійне призначення і тому належать до залоз змішаної секреції. Статеві гормони обумовлюють статеве дозрівання чоловіків та жінок, впливають на функцію розмноження та обмін речовин.

Застосування статевих гормонів без нагляду лікаря може мати згубні наслідки. Відомо, що деякі атлети приймають анаболічні стероїди, зокрема тестостерон. Разом із швидким нарощуванням м’язової маси виникає велика кількість побічних ефектів — акие та неприємний запах тіла, адже тестостерон стимулює сальні та потові залози. Також голос грубішає, збільшуються молочні залози, зменшуються статеві залози і відповідно їх природна здатність виробляти власні статеві гормони. Тестестерон спричиняє швидке облисіння, тому чоловіки, навіть ті, що не приймають анаболічні стероїди, часто лисіють.

Вилочкова залоза (тимус)

Розташована за грудиною, непарна. Тимус досягає свого максимального розміру та активності в дитинстві до моменту статевого дозрівання. Після цього відбувається поступове зменшення його розміру і заміна епітеліальних клітин на жирові. Тимус се-кретує гормон тимозин, який бере участь в перетворення лімфоцитів, що надійшли із кісткового мозку, в спеціалізовані клітини Т-лімфоцити (більш детально про їх роль в імунній відповіді ви дізнаєтесь в наступних параграфах). Тобто, вилочкова залоза разом з ендокринною відіграє визначну роль в імунному захисті нашого організму і тому належить до залоз подвійного призначення.

1.    Залози змішаної секреції одночасно виконують функції залоз внутрішньої та зовнішньої секреції.

2.    Підшлункова залоза бере участь у виробленні травних ферментів, а також є головним органом у підтриманні гомеостазу глюкози.

3.    Гормони підшлункової залози Інсулін та глюкагон — це гормони протилежної дії. Інсулін знижує, а глюкагон - підвищує рівень глюкози в крові.

4.    Статеві залози, яєчка у чоловіків і яєчники у жінок, виробляють статеві гормони, які регулюють статеве дозрівання чоловіків та жінок, впливають на функцію розмноження та обмін речовин.

Інсулін, глюкагон, естроген, прогестерон, тестостерон. 1

1.    Поясніть, чому підшлункову залозу називають залозою змішаної секреції?

2.    Який гормон є основним для нормалізації підвищеної концентрації глюкози в крові?

3.    Як називається жіночі статеві залози? Які гормони вони виробляють?

4.    Як називається чоловічі статеві залози? Який гормон вони виробляють?

Ви забули взяти бутерброд у школу І тому залишилися без їжі до вечора. Що відбувається з рівнем глюкози в крові? Який гормон підшлункової залози починає виділятися І що він робить?

З Історії відкриття Інсуліну.

Цукровий діабет — це одна з найсерйозніших хвороб сучасного світу. Причинами якого є порушення вироблення Інсуліну клітинами підшлункової залози (цукровий діабет І типу), чи зниження чутливості КЛІТИН ДО НЬОГО І ВІДПОВІДНО зменшення транспорту глюкози у клітини навіть за наявності достатнього рівня Інсуліну (цукровий діабет II типу). Основними ознаками захворювання є підвищення рівня глюкози у крові та сечі, великий добовий об’єм сечі (5 л І більше), спрага, оніміння пальців, порушення обміну речовин. Цукровий діабет викликає ускладнення, зокрема погіршення зору до повної сліпоти, хвороби нирок, серцево-судинні захворювання, в тому числі атеросклероз, Інсульт. За діабету порушується кровотік, що може стати причиною розвитку трофічних виразок кінцівок, I, навіть незворотного відмирання тканини — гангрени. Для пацієнтів з цукровим діабетом І типу єдиним лікуванням є регулярні Ін'єкції Інсуліну.

Інсулін був вперше виділений Із клітин підшлункової залози в 1920 році канадським лікарем ФредерІком Бантінгом. Він вперше отримав екстракт підшлункової залози. Коли він ввів його собакам з діабетом, це призвело до зниження рівня глюкози в крові. Біохіміки виділили чистий Інсулін Із даного екстракту, І вже в 1922 році перші пацієнти з цукровим діабетом отримували Ін'єкції Інсуліну Із підшлункової залози свиней та корів. В 1953 році була розшифрована амінокислотна послідовність молекули Інсуліну, що дало змогу налагодити біотехнологічне виробництво Інсуліну. В 1923 році Фредерік Бантінг отримав Нобелівську премію за своє відкриття.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:26, Переглядів: 4497