Народна Освіта » Біологія » Ендокринна система. Залози внутрішньої секреції

НАРОДНА ОСВІТА

Ендокринна система. Залози внутрішньої секреції

Ви дізнаєтесь чим відрізняються залози внутрішньої, зовнішньої та змішаної секреції; про місце розташування ендокринних залоз в організмі людини; яка ендокринна залоза с «диригентом» гуморальної регуляції; чому гіпоталамус також відносять до ендокринної системи.

Це правда, що існує нецукровий діабет? Чому літні люди менше хочуть спати вночі, ніж молоді? Чи це правда, що позитивні емоції — це також стрес?

Загальна характеристика ендокринної системи

Ендокринна система являє собою систему залоз, лісі пе мають вивідних протоків. Гормони, які виробляють та секретують ендокринні залози, надходять безпосередньо в кровоносне русло. Тому ендокринні залози ще називають залозами внутрішньої секреції. Залози зовнішньої секреції, па відміну від внутрішньої, виробляють та виділяють секрет в протоки. Протоки відкриваються в просвіт інших органів чи назовні. Наприклад, слинні залози виробляють слину', яка потрапляє в ротову порожнину через протоки слинних залоз. Печінка виробляє жовч, яка накопичу-

ЕТЬСЯ в жовчному міхурі і виводиться у просвіт дванадцятипалої кишки під час травлення. Також с органи, які одночасно викопують функції залоз внутрішньої та зовнішньо секреції — їх називають залозами змішаної секреції.

До них належать: підшлункова залоза (секретує травні ферменти — зовнішня секреція; гормони інсулін та глюкагон — внутрішня секреція); статеві залози, яєчники та яєчка (виробляють статеві клітини — зовнішня секреція; виробляють статеві гормони — внутрішня секреція).

На малюнку 10.6 представлені ендокринні залози організму людини. Вони беруть участь у регуляції: перетворення енергії, обміну речовин, підтримання водно-сольового балансу, розмноження, росту та розвитку, кровообігу, травлення.

Робота ендокринних залоз може регулюватися:

—    гормонами (гіпофіз виробляє тронні гормони, які регулюють діяльність інших ендокринних залоз);

—    іншими гуморальними факторами — зміна в іонному складі крові (аптидіуретичний гормон — реагує па зміни рівня Натрію) та вмісті поживних речовин (підвищення рівня глюкози, спричинює вироблення інсуліну);

—    нервовою системою — нервові закінчення безпосередньо контактують з клітинами ендокринних залоз.

Залози внутрішньої секреції

Гіпофіз. Маленька залоза, приблизно 1 см в діаметрі, яка розташована в проміжному мозку. Гіпофіз безпосередньо контактує з гіпоталамусом через тоненьку ніжку. Згадайте, в темі 7 ви вивчали, що гіпоталамус має подвійну функцію: це частина нервової системи, в якій є центри голоду, насичення, терморегуляції; нейрони гіпоталамуса секрету гать гормони, які називаються нейро-гормонами. Отже, гіпоталамус є відділом ЦНС, де поєднуються нервові та гуморальні механізми регуляції.

Гіпофіз складається із двох часток: задньої і передньої. Задня частка гіпофіза не синтезує власні гормони, а натомість виконує функцію депо гормонів гіпоталамуса: антидіуретичиого гормопа (ЛДГ) та окситоцину (мил. 10.7).

АДГ секретується у відповідь на підвищення концентрації солей у крові. Він примушує нирки зменшити виділення води сечею. Коли рівень солей повертається до нормальних показників, секреція ЛДГ припиняється — тобто спрацьовує механізм негативного зворотного зв’язку. За нестачі ЛДГ розвивається не-цукровий діабет, за добу виділяється 5-10 л сечі.

Окситоцин стимулює скорочення м’язових стінок матки під час пологів, виділення молока при грудному вигодовуванні, а також відповідає за сексуальне задоволення та емоційну прив’язаність.

Передня частка гіпофіза се-

кретує власні гіпофізарні гормони, збільшення чи зменшення рівня їх секреції регулюють пе-йрогормопи гіпоталамуса. Гормони гіпофіза регулюють функ-ції інших ендокринних залоз і тому називаються тронними [мал. 10.8).

Наприклад, гонадотропні гормони стимулюють статеві залози, яєчка та яєчники, виробляти статеві клітини та статеві гормони. Інші тронні гормони (адренокор-гикотропний гормон, тиреотроп-ний гормон) регулюють роботу інших залоз. Активність цих гормонів регул гається за принципом зворотного негативного зв’язку.

Інша група гормонів передньої частки гіпофізу має прямий, не опосередкований через інші ендокринні залози, вплив на ор-гали-мішені. Гормон росту (соматотропний гормон), регулює ріст кісток та м'язів. Його концентрація в крові найвища в дитячому та юнацькому віці.

Епіфіз (шишкоподібна залоза) — це маленька залоза, яка розміщується в основі головного мозку, та виробляє гормон мела тоні н. Концентрація мелатоніпа залежить від часу доби — вночі його більше, а вдень — менше. Мелатоиін регулює циклічний перебіг процесу спання та неспання, іншими словами — «біологічний годинник». З віком кількість мелатоніпа зменшується, тому літні люди мають проблеми з нічним сном.

Щитоподібна залоза — це найбільша за розміром ендокринна залоза масою 20 г, яка розміщується у шиї в районі трахеї. Вона виробляє тиреоїдні гормони: тироксин (Т4) та трийодти-ронін (ТЗ), які різняться за кількістю атомів Йоду у складі їх молекул, відповідно 4 і 3. Для нормального функціонування щитоподібної залози необхідно надходження йоду з їжею. За нестачі йоду в організмі залоза значно збільшується у розмірі, розвивається захворювання ендемічний зоб. Дослідження встановили, що прийом йодованої солі запобігає розвитку ендемічного зобу і відновлює секрецію тиреоїдних гормонів. Основна їх функція — пришвидшення процесів катаболізму в усіх клітинах тіла і тих функцій, які їх забезпечують — кровопостачання, дихання тощо.

Також щитоподібна залоза виробляє гормон кальцитонін у відповідь на підвищення концентрації кальцію в крові. Кальцитонін стимулює поглинання кальцію кістками і відповідно знижує його концентрацію.

У тканину щитоподібної залози занурені чотири паращптопо-дібні залози. Вони виробляють пиритгормон, який має дію, протилежну дії кальцитоніна. Паратгормон підвищує рівень кальцію в крові, стимулює вихід кальцію з кісток.

Гормони надннрннків. Реакція організму па стрес. Ниднир-ники — це парні залози, масою 5 г кожна, які розташовані над нирками. Кожний надиирник складається із внутрішнього — мозкового шару і зовнішнього — коркового, які функціонують незалежно один від одного. Мозковий шар виробляє адреналін та у меншій кількості, норадреиалін (останній в організмі в основному виконує роль нейропередатчика симпатичної нервової системи). Корковий — глюкокортикоїди (кортизол) та мінералокортикоїди (альдостерон). Надпирники контролює гіпоталамус, який стимулює їх активність у випадку дії будь-якого стресора — фізичного (травма, холод, крововтрата) чи емоційного (втрата близької людини, іспит, виграш в лотерею) {мил. 10.9).

За необхідності швидко реагувати на стресовий стимул гіпоталамус надсилає нервовий імпульс безпосередньо до мозкового

шару. Адреналін та порадрепалін мають швидісу, але короткотривалу дію. Зокрема, підвищується частота серцевих скорочень, кров’яний тиск, мобілізуються енергетичні ресурси, покращується живлення і скорочення скелетних м’язів. Ця стадія реакції на стрес може тривати від секуид до годин.

Навпаки, глюкокортикоїди та мінералокортикоїди коркового шару обумовлюють довготривалу відповідь па стрес. У цьому випадку активація гіпоталамуса спричиняє вивільнення гіпофізом тропопого гормону (АКТГ), який діє па корковий шар наднирників {мал. 10.9). Мінералокортикоїди регулюють водно-сольовий баланс організму, що веде до затримки води в організмі, відповідно до збільшення об'єму крові і підвищення артеріального тиску. Глюкокортикоїди регулюють обмін білків та жирів, пригнічують імунну відповідь організму та зменшують запалення. Ці зміни обумовлюють стійке і тривале збільшення опірності організму дії стресу. Ця стадія може тривати години і дні. Якщо стресове навантаження триває довго, виснаження енергії та пригнічення імунної відповіді може призвести до пе-зворотних змін у вигляді хвороб та психічних розладів організму.

1.    Ендокринна система являє собою систему залоз, які не мають вивідних протоків. Гормони, які виробляють та секретують ендокринні залози, надходять безпосередньо в кровоносне русло.

2.    Функції ендокринної системи регулюються гормонами, гуморальними та нервовими чинниками.

3.    Гіпоталамус є відділом ЦНС де поєднуються нервові та гуморальні механізми регуляції.

4.    Гіпофіз є головною ендокринною залозою, адже він секретує гормони, що регулюють функції Інших ендокринних залоз.

Залози внутрішньої секреції, гіпофіз, щитоподібна залоза, паращитоподібна залоза, епіфіз, наднирники.

1.    Чим відрізняються залози внутрішньої та зовнішньої секреції?

2.    Яка роль передньої частки гіпофіза?

3.    Яка роль задньої частки гіпофіза?

4.    Які залози виробляють тиреоїдні гормони? Яка їх роль в організмі?

5.    Через які шляхи гіпоталамус регулює швидку та довготривалу відповідь на стрес?

6.    Що мається на увазі під протилежнодіючими ефектами кальцитоніну та паратгормона?

7.    За механізмом негативного чи позитивного зворотного зв’язку регулюється активність окситоцину?

1.    Позначте процеси, які регулює ендокринна система:

а)    рух організму;

б)    розмноження;

в)    обмін речовин;

г)    водно-сольовий баланс

2.    Установіть відповідність:

3. Ппофіз збільшує секрецію тройного гормону. Що зміниться у роботі за-ЛОЗИ-МІШЄНІ?

ВІДОМИМ дослідником І першим у дослідженнях реакції організму на стрес був професор Ганс Сельє. Згідно з його теорією життя не Існує без стресу; відсутність стресу — це смерть. Все залежить ВІД величини І тривалості стресового навантаження. Сельє виділяв два види стресу; еусгрес та дистрес. Дисгрес завжди призводить до негативних наслідків. Навпаки, еусгрес — активізує психічні процеси, підвищує працездатність та зумовлює емоційний підйом.

Ганс Сельє

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:25, Переглядів: 5241