Народна Освіта » Біологія » Зорова сенсорна система. Око

НАРОДНА ОСВІТА

Зорова сенсорна система. Око

Ви дізнаєтесь, як побудовано око і які переваги надає нам зір двома очима; чому брови, повіки та вії є допоміжним апаратом зорового аналізатора.

Чому в людей різний колір очей? Для чого потрібні сльози?


 

Зорова сенсорна система складається з органа зору — ока (периферична частина), зорового нерва (провідниковий шлях) та відділу головного мозку, де відбувається аналіз інформації (зоровий центр кори великого мозку). Приблизно 70 % всієї інформації ми отримуємо за допомогою зорового аналізатора: про розмір, колір предметів, їхнє розташування у просторі, відстань до них.

Завдяки зору ми одержуємо інформацію із книг, електронних джерел, сприймаємо витвори мистецтва. Зоровий аналізатор контролює майже всі види трудової діяльності людини.

Будова ока

Людина має два ока, що забезпечує бінокулярний зір, тобто стереоскопічне (об'ємне) сприйняття об’єктів і точне визначення їхнього взаємного розташування у тривимірному просторі. Око має кулясту форму, діаметром приблизно 2,5 см і тому називається очним яблуком. Око має три оболонки', зовнішню — білкову, середню — судинну і внутрішню — сітківку та внутрішнє ядро, утворене кришталиком і склистим тілом (дш.ї. 8.3).

Білкова оболонка складається з непрозорої частини — склери. Це щільна сполучна тканина, яка забезпечує форму ока та захищає його від ушкодження. У передній частині ока оболонка переходить у прозору частину — рогівку.

Судинна оболонка розташована під склерою та містить багато кровоносних судин, що забезпечують око поживними речовинами та киснем. Також в судинній оболонці міститься пігмент, який поглинає світло, тому в очному яблуці світло не розсіюється і не відбивається. У передній частині ока середня оболонка потовщується і формує війкове тіло, яке складається із війкового м’яза та зв'язок, до яких кріпиться капсула кришталика. За війковим тілом розташовується дископодібний утвір — райдужка. Райдуж-ка містить клітини з пігментом меланіном, який і визначає колір очей. Коли пігменту багато, очі темно- або світло-карі, а якщо мало — сірі або блакитні. Іноді пігмент відсутній (альбіноси), тоді очі мають рожевий колір, адже просвічуються кровоносні судини. У центрі рай дужки є невеликий отвір — зіниця, розширення чи звуження якої контролює кількість світла, що надходить до ока. Розмір зіниці залежить від скорочення колових чи радіальних гладеньких м’язів райдужки. За сильного освітлення колові м’язи рефлекторно скорочуються, зіниця звужується. За слабкого освітлення скорочуються радіальні м’язи — зіниця розширюється.

Безпосередньо за зіницею розташований двоопуклий кришталик, який ділить порожнину ока на дві частини — передню та

задню й бере участь у пропусканні та заломленні світлових променів. Передня частина розташована між рогівкою і кришталиком, складається із передньої та задньої вологих камер. Вона заповнена тканинною рідиною, яка містить поживні речовини, необхідні для функціонування кришталика і рогівки, оскільки вони взагалі не мають кровоносних судин. Задня частина ока — це велика порожнина (позаду кришталика), що заповнена прозорою желеподібною речовиною. Вона отримала назву склисте тіло.

Внутрішня оболонка ока — це сітківка (мал. 8.4).

Сітківка вистилає задню частину ока і складається із трьох шарів нейронів. Найближче розташований до судинної оболонки шар фоторецепторів, паличок та колбочок, які забезпечують світлосприймаппя. Зона сітківки, яка лежить навпроти зіниці і містить щільно розташовані колбочки, називається жовтою плямою. Потрапляння світла в цю зону забезпечує найчіткіше сприйняття зображення. Палички розсіяні по всій сітківці. Далі розміщені два шари нервових клітин. Справа в тому, що око людини, як і всіх хребетних, вивернуте: два шари нервових клітин (біполярні та гангліозні) містяться над фоторецепторами, а не позаду них (мал. 8.4. и). Світло перш ніж досягнути паличок і колбочок має пройти крізь шари цих нервових клітин. Аксони другого шару нейронів (гангліозних клітин) збираються в один пучок — зоровий нерв, який пронизує очне яблуко. Місце виходу зорового нерва з ока не містить <|юторецепторів і тому має назву сліпа пляма.

Таблиця 8.1. Структурні частини ока та їхня функціональна роль

Структурна частина

Функція

Білкова оболонка (склера)

Підтримання форми та захист ока від різноманітних пошкоджень

Рогівка

Заломлення світлових променів

Середня (судинна) оболонка

Живлення стінок очного яблука та поглинання світлових променів

Райдужна

Регуляція кількості світла, що потрапляє в око

Зіниця

Пропускання світла

Війкове тіло

Утримання крииналика та зміни його форми (акомодація)

Сітківка

Світлосприйняття

Фоторецептори — колбочки

Колірний зір

Фоторецептори — палички

Сприйняття чорно-білого зображення, форми та обрисів предметів

Нервові клітини

Первинна обробка Інформації від фоторецепторів І передача її на зоровий нерв

Зоровий нерв

Передавання нервового Імпульсу в кору головного мозку

Внутрішнє ядро

 

Кришталик

Заломлення I фокусування світлових променів

Склисте тіло

Проведення світлових променів 1 підтримка форми ока

Допоміжний апарат ока складається із брів, повік з віями, слізних залоз, слізних каналів, окорухових м'язів (мал. 8.5). Брови затримують піт, що стікає з лоба. Повіки з віями захищають око від пилу та яскравого світла. З внутрішньої сторони повіки вкриті тонким шаром епітеліальних клітин, які утворюють слизову оболонку — кон’юнктиву. З повік кон’юнктива переходить на склеру очного яблука. Вона містить мікроскопічні слізні й слизові залози, які зволожують склеру і рогівку. Запалення кон'юнктиви — кон'юнктивіт, розвивається в результаті потрапляння на неї мікробів, прямого контакту ока з хімічними сполуками (хлорована вода в басейні), алергічних реакцій.

слізна залоза    |    'юнмиаа

повіки з віями носослізний канал

Мал. 8.5. Загальна будова допоміжного апарату ока

Також око постійно зволожується слізною рідиною. Б виробляють слізні залози, що розташовані у верхньому зовнішньому куті очної орбіти. За добу вони виділяють до 1 мл слізної рідини, яка на 99 % складається із води, решта — солі та бактерицидні речовини. Надлишок сліз збирається у внутрішньому кутку ока і стікає посослізшім каналом у порожнину носа. Окрім зволоження очного яблука, сльози мають бактерицидну дію, очищують його від пилу, а також є важливим у прояві емоцій — плачу.

Людина мимовільно змикає повіки від 2-х до 5-ти разів на хвилину, що забезпечує рівномірне зволоження ока і захищає його від пересихання. Крім того, будь-яке механічне подразнення рогівки, кон'юнктиви ока, повік викликає захисний мигальний рефлекс.

Рух ока в очній орбіті забезпечують окорухові м'язи. Завдяки скороченню м'язів очні яблука рухаються вгору, вниз, праворуч і ліворуч і сприяють потраплянню світлових променів безпосередньо на сітківку.

1.    Переважну більшість Інформації про навколишній світ ми отримуємо завдяки зоровій сенсорній системі.

2.    Орган зору складається з ока та його допоміжного апарату (брови, повіки, вГі, слізного апарату, окорухових м'язів).

3.    Око має складну структуру І побудовано Із трьох оболонок — білкової, судинної, сітківки та внутрішнього ядра, утвореного кришталиком І склистим тілом.

Склера, рогівка, райдужка, зіниця, кришталик, склисте тіло, війкове тіло, сітківка, жовта пляма, сліпа пляма, бінокулярний зір.

1.    Які функції виконує кожен компонент зорової сенсорної системи?

2.    Які оболонки має око?

3.    Яка оболонка ока містить фоторецептори? Як називаються ці рецептори?

4.    Як утворюється сліпа пляма?

5.    Для чого потрібен допоміжний апарат ока?

6.    Чому людина змикає повіки від 2-х до 5-ти разів на хвилину? 1

1. Поясніть, чому в людей зі спадковою відсутністю в організмі пігменту меланіну райдужка має червоний колір.

Як довести Існування сліпої плями на сітківці?

У місці виходу зорового нерва немає фоторецепторів — І коли світло потрапляє на неї, зображення зникає. Ви можете в цьому пересвідчитись, виконавши простий дослід. Закрийте праве око долонею І розмісить підручник так, щоб зображення хрестика на малюнку було навпроти лівого ока. Поступово наближуйте підручник, І в певний момент зображення хрестика має зникнути. Щоб виявити сліпу пляму на правому оці, потрібно закрити ліве око, зосередити погляд на кружечку. І так само рухати підручник. Зникне зображення хрестика.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:15, Переглядів: 4309