Народна Освіта » Біологія » Профілактика захворювань нервової системи

НАРОДНА ОСВІТА

Профілактика захворювань нервової системи

Ви дізнаєтесь про те, чому корисно тренувати не тільки м’язи, а й свій мозок, і як це може запобігти одній із найважчих хвороб людини.

Чи правда, що всі захворювання починаються з мозку? Чому болить голова і симптомами яких захворювань може бути головний біль? Чому кажуть — «бережіть нерви», і як мені їх берегти?

Захворювання нервової системи

Ви дізналися про універсальну роль нервової системи у забезпеченні взаємодії організму з навколишнім середовищем і в регуляції гомеостазу внутрішнього середовища. Від інтегративної функції нервової системи залежить і перебіг захворювань

людини. Наприклад, гіпертонічна хвороба може спричинятися порушенням регуляції кров’яного тиску з боку АНС. Ще більш очевидними є наслідки інсульту головного мозку, коли одночасно виникає велика кількість симптомів і порушень — від розладів мови, паралічу і до порушень функцій внутрішніх органів.

Розглянемо ряд захворювань, які негативно впливають на нервову систему, і які це має наслідки для усього організму.

Хвороба Альцгеймера виникає внаслідок повільного, прогресуючого ушкодження нейронів мозку, зокрема тих, що відповідають за пізнавальні (когнитивні) функції. Втрата інтелектуальних функцій називається деменція. Люди з цим захворюванням не можуть запам’ятати нещодавні події, страждають від депресії і тривожних станів, уникають спілкування і навіть не можуть впізнати рідних і друзів. Це захворювання проявляється з віком — від нього загалом страждають 10 % людей старших за 65 років.

Учені працюють над питаннями, наскільки фізичне навантаження, дієти й «інтелектуальні ігри» можуть допомогти затримати розвиток, або навіть повністю уникнути цієї недуги. В одному з досліджень було доведено, що ризик захворювання зменшується майже на 50 % у людей похилого віку, хто продовжує вести активне розумове життя — ходить у музеї, відвідує лекції читає газети, вивчає іноземні мови, розв’язує кросворди тощо. Виявляється, тренувати можна не тільки м’язи, а й мозок!

Хвороба Паркіпсона спричиняється прогресуючою загибеллю нейронів сірої речовини мозку, які відповідають за синтез одного з пейропередатчиків, що називається дофаміи. Це викликає уповільнення рухів, тремтіння, порушення координації рухів. У важких випадках виникає пригнічення (депресія) і тривога, втрата рівноваги й порушення пам’яті.

Епілепсія — назва цього захворювання буквально означає «тримати, володіти». У хворих на епілепсію нейрони кори інколи починають хаотично генерувати потенціали дії, і тоді у людини трапляється напад судом. Така надмірна, хаотична електрична активність кори мозку нагадує електричну бурю в мозку, і тому під час нападу хвора людина втрачає здатність сприймати й аналізувати сенсорну інформацію і контролювати м’язи. Є багато різних типів епілепсії. Для 50-70 % хворих причини епілепсії залишаються невідомими, але в інших випадках епілепсія виникає в результаті травм голови, пухлин мозку, інсульту, інфекцій (менінгіт, енцефаліт) або зловживання алкоголем. Інколи поштовхом до епілептичного нападу може бути стрес, безсоння, зниження рівня глюкози в крові, спалахи світла чи голосні звуки. Від епі-

лепсії страждали такі відомі особистості, як Юлій Цезар, Федір Достоевський, Петро І, Наполеон.

Травми голови і спинного мозку можуть мати жахливі наслідки, аж до смертельних. Звичайно, ніхто не застрахований від потрапляння в автомобільну катастрофу, але виконання правил дорожнього руху зменшує ці ризики. Шоломом велосипедиста також не варто нехтувати. Усі також чудово знають, що пе варто ходити біля будинку, у якому відбуваються фасадні ремонтні роботи, або з даху якого звисають бурульки, тим не менше трапляються травми внаслідок недотримання цих простих правил.

Інсульт ми вже розглядали у зв’язку з недостатнім постачанням кисню нейронам — гіпоксією, адже нейрони дуже вимогливі до постачання кисшо. Причиною інсульту може бути як блокування кровотоку по артеріях мозку (тромб, жирові бляшки на внутрішній поверхні судин), так і розрив судин з крововиливом у мозок. Інсульт є основною причиною інвалідності, і однієї з основних причин смертності. Залежно від місця ушкодження мозку наслідки інсульту' можуть бути дуже різними. Профілактика інсульту — це профілактика серцево-судинних захворювань.

Ракові захворювання мозку — як злоякісні, так і доброякісні пухлини мозку (лш.т. 7.18) — є причиною дуже різних симптомів, все залежить від місця їх утворення. Деякими типовими їх проявами є головний біль, нудота, блювота, порушення мови, слуху, зору, балансу і рухів тіла, судоми й конвульсії.

Енцефаліт — це досить рідке, але важке інфекційне захворювання, при якому розвивається запалення мозку. У важких випадках може спричиняти параліч однієї зі сторін тіла, поступову втрату свідомості і кому, що триває декілька днів і навіть тижнів. Для профілактики цього захворювання треба уникати тих місць, де є кліщі та інші комахи — переносники збудників енцефаліту. Менінгіт — ще одне, як правило, інфекційне захворювання, що спричиняє запалення оболонок мозку. Виникає сильний головний біль, жар, нудота, блювота, судоми, сонливість.

Отруєння нервової системи алкоголем, нікотином, наркотичними речовинами. Ці речовини в невеликих концентраціях стимулюють нервову

систему, а у великих — пригнічують її діяльність з можливими летальними наслідками. Вони ніби «замінюють» дію природних нейропередатчиків, організм починає «лінуватися» виробляти власні сигнальні молекули, виникає залежність, що з часом призводить до значних руйнівних наслідків у нервовій системі людини. Профілактика таких наслідків одна — не вживати ці нейротоксичні речовини!

У медичній практиці лікарі інколи змушені застосовувати речовини, які мають подібну дію, — загальні анестетики для хірургічного наркозу. Менш шкідливими є місцеві анестетики, які тимчасово «вимикають» проведення електричних імпульсів по аксонам нейронів. З цими речовинами знайомий кожний, хто хоча б раз відвідував стоматолога.

1.    Від Інтегративної функції нервової системи залежить перебіг більшості захворювань людини, але с захворювання, які насамперед вражають власне нервову систему.

2.    Для захворювань нервової системи с фактори ризику — спадкові Інфекції, шкідливі хімічні речовини.

3.    Як і для багатьох Інших недуг, ризик захворювання можна зменшити, якщо дотримуватися певних правил профілактики. Особливо це стосується запобігання травмам головного І спинного мозку, а також уникнення потрапляння в організм нейротоксичних речовин — зокрема нікотину, алкоголю, наркотиків.

Захворювання нервової системи, хвороба Альцгеймера, деменція, хвороба Паркінсона, епілепсія, Інсульт, Інфекційні захворювання нервової системи, отруєння нервової системи

1.    Які симптоми виникають при хворобі Альцгеймера?

2.    Що спричиняє епілептичний напад І які його симптоми? Які фактори ризику епілептичних нападів ви знаєте?

3.    Наведіть приклади Інфекційних захворювань, внаслідок яких особливо страждає нервова система людини.

4.    Чому симптоми Інсульту мають особливо широкий спектр?

Опишіть усі відомі вам правила й заходи профілактики захворювань нервової системи, яких треба дотримуватися у нашому повсякденному житті.

Цікаві факти про нейрони і нервову систему

1.    Якби тіло найбільшого рухового нейрона було як кавун середнього розміру, то його аксон був би завдовжки 2 км.

2.    Самий довгий І товстий нерв людини — сідничний. Він проходить від крижового відділу спинного мозку до пальців НІГ.

3.    Мозок людини споживає до 20 % кисню, що надходить у кровоносну систему, І за кожну хвилину через мозок проходить до 1 л крові.

4.    У тканині мозку відсутні больові рецептори, больові сигнали виникають у його оболонках.

5.    Серед різних типів клітин нейрони — рекордсмени тривалості життя.

6.    Площа кори мозку становить 2500 см'.

7.    Припинення кровопостачання мозку на декілька секунд спричиняє втрату СВІДОМОСТІ.

8.    На ранній стадії ембріогенезу кожну хвилину утворюється 250 тис нейронів.

9.    За різними оцінками до 95 % Інформації, що надходить до мозку, сприймається й аналізується на підсвідомому рівні. Але ті 5 % Інформації, яку ми усвідомлюємо, І є нашим життєвим досвідом.

1.    Ми зрозуміли, що нервова система постійно виконує функції сприйняття, аналізу й передачі Інформації, тому вона відіграє ключову Інтегративну роль в організмі.

2.    Ми запам'ятали, що нейрони спілкуються між собою за допомогою електричних Імпульсів І хімічних сигналів. Перші проходять по відростках нейронів — дендритах І аксонах, а другі передаються через синапси.

3.    Ми довідались про рефлекси, як вони працюють І яке важливе значення вони мають для нас

4.    Ми дізналися про важливі функції спинного мозку під час передачі сигналів до І від головного мозку.

5.    Ми усвідомили, що є прості й ефективні заходи профілактики цілого ряду захворювань нервової системи.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:13, Переглядів: 4111