Народна Освіта » Біологія » Спинний мозок

НАРОДНА ОСВІТА

Спинний мозок

Ви дізнаєтесь про першого й надійного помічника головного мозку, який безпомилково постачає йому інформацію й розсилає його команди по усьому тілу.

Що знаходиться всередині хребта? Як ми рухаємося? Чи можна свідомо контролювати свої рефлекси? Як діти вчаться користуватися горщиком?

Зазирнемо всередину хребта

Спинний мозок значно коротший (43—45 см, маса — 35—40 г), ніж хребет людини (довжина приблизно 70 см), у середині якого він міститься і який забезпечує його механічний захист. Спинний мозок поділяється на відділи, що загалом відповідають відділам хребта (тема «Опора і рух»). Відділ, що безпосередньо прилягає до стовбура головного мозку, називається шийним, далі розміщені грудний, поперековий і, нарешті, крижовий відділи. Кожна пара спинномозкових нервів (31 пара) забезпечує іннервацію певпих частин тіла. Наприклад, до сфери впливу 8 пар спинномозкових нервів шийного відділу належать голова, шия і верхня частина тулуба, у тому числі діафрагма. Згадайте ключову роль діафрагми в диханні людини (тема «Дихання»), і ви зрозумієте, чому травми спинного мозку в шийному відділі часто мають летальні наслідки.

Спішний мозок вкритий трьома оболонками сполучної тканини і омивається спільною з головним мозком спинномозковою рідиною, загальний об’єм якої у дорослої людини становить 125-150 мл. Це видовжена структура з порожниною в центрі.

Будова і функції спинного мозку

Спинний мозок нагадує автомагістраль з двостороннім рухом. По ньому проходять як нервові імпульси, що несуть інформацію від різних дільниць і оргапів тіла до головного мозку, так і рухові сигнали від головного мозку у зворотньому напрямку (мал. 7.12).

Хоча спинний мозок і міститься в мозкових оболонках і кістках хребта, він має можливість отримувати і посилати сигнали до організму через спинномозкові нерви. У поперечному перерізі спинний мозок виглядає як білий овал, всередині якого знаходиться сірий метелик — передні й задні роги сірої речовини [мал. 7.12). Аксони складають білу речовину, а нейрони і глія — сіру речовину. Аксони чутливих нейронів, тіла яких знаходяться в гангліях задніх корінців, входять у спинний мозок через його задні (чутливі) корінці. "Через задні корінці спинного мозку в основному і передасться сенсорна інформація від тіла до мозку.

Аксони рухових нейронів виходять через передні (рухові) корінці і передають сигнали від мозку. Наприклад, руховий нейрон, активація якого спричиняє скорочення великого пальця ноги, знаходиться у крижовому відділі спинного мозку. Довжина такого аксона — приблизно 1 м, а для забезпечення усім необхідним такого довгого аксона потрібне велике тіло нейрона, тому ці нейрони — це одні з найбільших клітин нашого тіла.

Таким чином, задня частина спинного мозку спеціалізується на забезпеченні в основному' чутливих функцій, а передня — рухових.

Біла речовина спинного мозку поділяється на пучки аксонів, або їх шляхи. Висхідні шляхи спинного мозку передають сенсорну інформацію до мозку, а його низхідні шляхи передають «команди» від нейронів ЦНС до виконавчих органів.

На рівні спинного мозку замикаються рефлекторні дуги соматичних рефлексів. Хоча виконання рефлекторного руху потребує як мінімум 1-2 синапси у ЦНС, як у вже розглянутому колінному рефлексі (мил. 7.5), синапси за участі додаткових вставних нейронів одночасно посилають сенсорну інформацію до головного мозку, щоб повідомити, що саме відбулося (у цьому випадку нога різко розігнулася в коліні). Підкреслимо, що цей шлях довший, і тому передача і усвідомлення цієї інформації відбувається із затримкою.

хІи можна свідомо контролювати рефлекси? І так, і ні. Навряд чи комусь вдасться не моргнути оком, коли в нього щось потрапило. Під час розтягнення прямої кишки каловими масами ініціюється рефлекторне спорожнення кишечника. Але навколо анального отвору є сфінктер, що містить скелетном’язові волокна, і малюки з часом навчаються ним користуватися, щоб відкласти що дію до зручного моменту. Рефлекс чхання інколи вдається призупинити до початку дії, але неможливо зупинити, коли він уже почався.

1.    Спинний мозок складається з шийного, грудного, поперекового І крижового ВІДДІЛІВ.

2.    Спинний мозок — це основний шлях для нервових сигналів між периферичною нервовою системою І головним мозком.

3.    Сенсорна Інформація від тіла до мозку передається через задні (чутливі) корінці. Через передні (рухові) корінці передаються сигнали від мозку, що контролюють рухи.

4.    Спинний мозок забезпечує виконання рефлекторних рухів людини, адже на його рівні замикаються рефлекторні дуги багатьох рефлексів.

Відділи спинного мозку (шийний, грудний, поперековий, крижовий), задні [чутливі) корінці, ганглій заднього корінця, передні (рухові) корінці, висхідні і НИЗХІДНІ шляхи спинного мозку.

1.    У чому полягають основні функції спинного мозку?

2.    Які є відділи спинного мозку? Скільки пар спинномозкових нервів у людини? 2. Яка частина спинного мозку, задня чи передня, відповідає за передавання сенсорної інформації?

4. Які структури нейронів знаходяться в білій речовині спинного мозку? Які функції виконують відповідні нейрони?

У пацієнта порушена висхідна провідникова функція спинного мозку. Чи зможе хворий довільно рухати ногою? Чи буде відчуватися поколювання шкіри ноги? Чи здійснюватиметься колінний рефлекс?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:11, Переглядів: 2667