Народна Освіта » Біологія » Будова нервової системи. Центральна і периферична нервова система людини

НАРОДНА ОСВІТА

Будова нервової системи. Центральна і периферична нервова система людини

Ви дізнаєтесь, що нервова система включає багато різних структур, які тісно спілкуються між собою на спільній мові електричних і хімічних сигналів.

Як побудована нервова система людини? Чи може людина свідомо контролювати всі прояви нервової діяльності? Для чого шлунку нерви? Що знаходиться всередині нерва?

Основні відділи нервової системи

Нервова система людини складається з кількох відділів, які тісно пов’язані між собою і загалом функціонують як одне ціле. У межах нервової системи ми нерпі за все можемо розрізнити її центральний і периферичний відділи (.кал. 7.8). Центральна нервова система (ЦНС) включає головний і спинний мозок. Периферична нервова система (ПНС) з’єднує ЦНС з усіма іншими частинами тіла і включає нервові вузли, або ганглії (від грец. gaglion — потовщення, вузол), і нерви.

Ганглій — це скупчення нейронів і клітин нейроглії, які лежать поза ЦНС і часто оточені спільною оболонкою із сполучної тканини (.кал. 7.9). Його функцію можна порівняти з телефонною станцією, що перемикає сигнали між різними частинами нервової системи — одні відростки нейронів входять до ганглія, а інші з нього виходять.

Нерв утворює спільний для багатьох нейронів шлях іннервації окремих органів. Він нагадує електричний кабель, що містить багато окремих «дротів» — аксонів нейронів. Як сам нерв, так і групи окремих аксонів, вкриті оболонками із сполучної тканини (.кал. 7.10). По нервах сенсорна інформація від різних органів і частин тіла надходить до ЦНС, і по ним же електричні «команди* передаються у зворотному напрямку. Розрізняють 12 пар черепно-мозкових нервів (позначаються римськими цифрами від І до XII)

і 31 пару спинномозкових нервів (-мал. 7.8). Функціонально нерви поділяються па чутливі (містять лише аксони чутливих нейронів), рухові (містять лише аксони рухових нейронів) і змішані (включають обидва типи волокон).

Поділ нервової системи па ЦНС і ПНС базується па анатомічних особливостях і він є дещо умовним, адже в межах єдиної системи часто важко відокремити одні елементи від інших (наприклад, тіло рухового нейрона знаходиться у ЦНС, а його аксон, що проходить у складі нерва, відноситься до ПНС). З іншого боку, в межах ПНС теж розрізняють її два відділи — це соматична нервова система (СНС) і автономна нервова система (ЛНС), структурні і функціональні особливості яких є більш чіткими.

СНС включає як чутливі нейрони, які сприймають інс|юрма-цію і передають її в ЦНС, так і рухові нейрони, що виробляють та передають «команди» для скорочення скелетних м’язів. Тіла рухових нейронів знаходяться в моторних центрах ЦНС, у головному або спинному мозку, а їхні аксони проводять електричні імпульси безпосередньо до скелетном’язових волокон [мал. 7.11. а). СНС перебуває під нашим свідомим контролем, адже ми можемо робити рухи довільно.

ЛНС забезпечує регуляцію функцій усіх внутрішніх органів людини, зокрема вона регулює роботу серця, гладеньких м'язів і залоз внутрішньої секреції. Тому її ще називають вегетативною нервовою системою. Сама

її назва «автономна» підкреслює той факт, що ця регуляція відбувається мимовільно, поза нашого свідомого контролю. АНС включає три різні, але тісно пов'язані, системи — симпатичну, парасимпатичну і ентеральну нервові системи. Детальніше ми їх розглянемо пізніше.

В АНС, на відміну від СНС, у передачі «командних» сигналів від ЦНС до органів-мішеией залучені особливі нервові вузли — вегетативні ганглії. На цьому рівні відбувається переключення сигналу за допомогою вже відомого вам синапсу з так званого пресинаптнчпого нейрона до постсинаптнчпого нейрона, що дозволяє його додаткову регуляцію (.мал. 7.11, б). Пресинаптичпий нейрон знаходиться в головному або спинному мозку, тобто в ЦНС, а постсипаптичний нейрон, який відповідає за іннервацію того чи іншого внутрішнього органа, знаходиться у вегетативному ганглїї (мил. 7.11. б).

1.    ЦНС включає головний і спинний мозок І контролює всі свідомі й підсвідомі процеси І ДІЇ

2.    Периферична нервова система теж поділяється на дві частини — соматична нервова система І автономна нервова система.

3.    Соматична нервова система включає як чутливі нейрони, так І рухові нейрони, що контролюють скорочення скелетних м'язів. їх функції перебувають ПІД свідомим контролем людини.

4.    Автономна (вегетативна) нервова система мимовільно регулює функ-цГЇ всіх внутрішніх органів людини І метаболізм цілого організму. Вона включає симпатичну, парасимпатичну І ентеральну нервові системи.

Центральна нервова система, головний I спинний мозок, периферична нервова система, соматична І автономна (вегетативна) нервова система, симпатична, парасимпатична І ентеральна нервова система, ганглій, нерв, пре- І постсинап-тичний нейрони.

1.    Який термін застосовується для пучка аксонів, що оточені спільною оболонкою зі сполучної тканини: ядро, ганглій, нерв, шлях?

2.    Нейрони якої частини нервової системи мають найкращий механічний захист?

3.    Поясніть відмінності між центральною І периферичною нервовими системами.

Опишіть будову І функції периферичної нервової системи, І зокрема її відділів.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:11, Переглядів: 5836