Народна Освіта » Біологія » Захворювання органів сечовидільної системи та їхня профілактика

НАРОДНА ОСВІТА

Захворювання органів сечовидільної системи та їхня профілактика

Із цього параграфа ви дізнастесь про найпоширеніші проблеми, пов'язані із сечовидільною системою, а також про основні захворювання, що негативно впливають на її нормальну роботу.

Чому бабуся постійно каже: "Одягай довгого светра, щоб берегти нирки". А чому не можна під час рок-концерту сидіти на газоні стадіону, а треба брати із собою складаний стільчик? Чи можна пити менше води, бо вона в кіосках дуже дорога?

Зазвичай захворювання органів сечовидільної системи починається після різних інфекційних хвороб, таких як ангіна, скарлатина, захворювання органів дихання, що спричиняє потрапляння мікробів в нирки разом із кров'ю. Також, у нирки мікроби можуть потрапити через сечовидільний канал, внаслідок недотримання особистої гігієни, купання в забруднених водоймах тощо. Переохолодження тіла також сприяє розмноженню й росту хвороботворних мікроорганізмів, зокрема кишкової палички, стафілокока, ентерокока. Поширеним інфекційним захворюванням сечового міхура є цистит, а нирок — пієлонефрит.

Сечокам'яна хвороба, утворення каменів у нирках чи сечових шляхах, розвивається на фоні порушених обмінних процесів за умов: 1) неправильного харчування (вживання жирної, гострої та смаженої їжі й, безперечно, алкоголю); 2) вживання недостатньої кількості питної води (у середньому потреба 1—1,5 л па добу); 3) постійної втрати організмом рідини при потінні (спекотпий клімат, робота в гарячих цехах); 4) анатомічної закупорки сечових шляхів. Близько 60-80 % каменів є неорганічними сполуками кальцію: оксалати (кальцієві солі щавлевої кислоти), фосфати, урати (сечова кислота та її солі). Характерними ознаками захворювання сечовидільної системи є болі в поперековій зоні (ниркова колька), яка викликана порушенням відтоку сечі. Спостерігають часте і хворобливе сечовитюкання. Аналіз сечі — це надійний показник стані' сечовидільної системи. У нормі сеча прозора, має світло-жовтий колір. Наявність в сечі крові, білків, глюкози, осаду та мікроорганізмів свідчить про розвиток захворювання.

Тривале ураження нирок може призвести до розвитку хронічної ниркової недостатності, у результаті якої втрачається частина нефронів і нирки не можуть виконувати свою функцію очищення крові. У результаті в ній накопичуються шкідливі речовини, які зазвичай виводяться із сечею. За такого стану людина відчуває слабкість, нудоту, втрачає здатність до фізичної і розумової робо-

ги. Раніше діагноз хронічної ниркової недостатності був смертельним вироком. Сьогодні лікарі використовують систему очищення крові — гемодіаліз, яка частково замінює роботу нирок (мал. 5.6). Це дозволяє пацієнтам продовжити термін життя, а для багатьох є єдиним способом вижити до моменту пересадження (трансплантації) нирок. Гемодіаліз проводять за допомогою спеціального обладнання, яке підключають до кровоносної системи пацієнта. Кров примусово і безперервно проходить крізь систему фільтрів — діалізаторів, де вона очищується від шкідливих речовин і знову повертається в кровоносну систему. Цю процедуру хворі повинні проходити регулярно, упродовж усього терміну життя.

. Контрольні запитання

1.    Які причини розвитку захворювань сечовидільної системи?

2.    Яким чином можна попередити розвиток цих захворювань?

3.    Поясніть, чому втрата нефронів може призвести до смерті людини?

4.    Які сучасні методи лікування використовують для підтримання життя людей з нирковою недостатністю? У

У лікарню поступив пацієнт з різким поперековим болем, в аналізі сечі виявлена значна кількість оксалатів. Яка можлива причина болю?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:01, Переглядів: 3047