Народна Освіта » Біологія » Функції сечовидільної системи. Утворення сечі

НАРОДНА ОСВІТА

Функції сечовидільної системи. Утворення сечі

Ви дізнаєтесь про те, як довершено побудована система фільтрування крові нашого організму в нефронах, як відбувається утворення сечі і як підтримується водно-сольовий гомеостаз.

Чи правда, що нирки працюють за тим самим принципом, що й побутовий фільтр для води? Чому після активного заняття спортом, а також у спекотний день частота відвідування туалету значно менша, ніж зазвичай, а колір сечі темніший?

Структурна та функціональна одиниця нирок — нефрон

Формування сечі відбувається в мікроскопічних трубчастих структурах нирок — нефронах (від грец. нефрос — нирка) (-мал. 5.4).

Нирка містить понад мільйон пефронів, складна будова яких забезпечує видалення із крові продуктів обміну та виведення їх у ниркову миску. Нефрон починається капсулою — капсула нефро-на, яка нагадає двостінний келих з порожниною між стінками (як термос). Капсула пефрона переходить в киналець нефрона. Він має звивисту будову і з кіркового шару спускається в мозковий, утворюючи петлю, й знову підіймається. Канальці декількох пефронів впадають у збірну трубку, якою сеча надходить до ниркової миски.

Кожен нефрон має власне кровопостачання. Ниркова артерія, що приносить кров до нирки, розгалужується на дрібні судини (артеріоли) — по одній на кожний нефрон. Приносна артеріола входить до капсули пефрона, де вона розгалужується на сітку капілярів — клубочок. Капсула пефрона, разом з капілярним клубочком формує ниркове тільце. Кров із капілярного клубочка збирається у виносну артеріолу, яка виносить кров із капсули. Після виходу із клубочка, виносна артеріола ще раз розгалужується на капілярну сітку, яка густо обплітає стінки звивистих капальців. Ці капіляри переходять у венули, які об'єднуються в ниркову вену, якою очищена від продуктів обміну кров потрапляє в нижню порожнисту вену.

Навіщо ж таке подвійне галуження судип і така складна будова нефрона? Виявляється, процес утворення сечі не може здійснюватися простим відбиранням продуктів обміну. Розглянемо детальніше, як він відбувається.

Процес утворення сечі

Формування сечі в пефронах проходить у три етапи (мал. 5.5):

[ — фільтрація в ниркових тільцях;

П — зворотне всмоктування в капальцях нефрона;

ІП — секреція в канальцях пефрона.

Фільтрація в ниркових тільцях. Кров, що потрапляє до нирок нирковою артерією, фільтрується крізь стінку капілярів клубочка під впливом тиску крові. Він створюється через те, що артеріола, яка виходить із клубочка (виносна), тонша за ту, що входить (приносна). До капсули пефрона із крові крізь пористі стінки капілярів просочуються вода, розчинені в ній солі, амінокислоти, глюкоза, а також сечовина, сечова кислота й інші продукти життєдіяльності організму. Так утворюється первинна сеча (фільтрат). Первинна сеча відрізняється від крові тим, що не містить білків плазми й клітин крові, які за розміром настільки великі, що не здатні проходити крізь стінку капіляра. Тому вони залишаються у кровоносному руслі (див. таблицю 5.1). Процес фільтрації відбувається достатньо інтенсивно. Враховуючи те, що об’єм крові дорослої

людини приблизно 5 л і кожні 40 хвилин уся кров фільтрується нирками, врешті-решт за добу утворюється 180 л первинної сечі.

Зворотне всмоктування та секреція в канальцях нефрона.

Звичайно, більшу частину води, солей і поживних речовин, що профільтрувались в нирковому тільці нефрона, організм не планує втрачати. Усі корисні речовини повинні знов повернутись до кровоносного русла, а шкідливі (сечовина, сечова кислота, аміак, деякі лікарські препарати) треба з організму вивести. Цей процес відбувається в ниркових канальцях, куди надходить первинна сеча. Уздовж ниркових канальців іде зворотне всмоктування солей, поживних речовин (глюкоза, амінокислоти, вітаміни тощо) і води у кровоносні капіляри, які щільно обплітають канальці нефрона. Шкідливі речовини, наприклад, сечовина, майже не всмоктуються зворотно у кров, і тому виводяться із організму.

Додатковим механізмом виведення з організму шкідливих речовин є кинальцева секреція. Це активний процес, завдяки якому сечова кислота, аміак, йопи гідрогену, лікарські речовини тощо, які потрапили у кров, виводяться назад у ниркові канальці.

Сеча із ниркових канальців надходить до збірної трубки, де відбувається додаткове зворотне всмоктування води, тому сеча стає ще більш концентрованою. Сеча, яка збірними трубками надходить до ниркової миски в 10 разів більш концентрована, ніж первинна, і має назву вторинна сеча (кінцева). За добу утворюється 1,5-2 л вторинної сечі. Більш докладну іш(юрмацііо дивись у таблиці 5.1.

Таблиця 5.1. Порівняльний склад плазми крові, первинної (фільтрат)

та вторинної (кінцевої) сечі

Реакція сечовипускання

Збірні трубки транспортують сечу до ниркової миски, звідки вона сечоводами потрапляє до сечового міхура. Коли сечовий міхур наповнюється до половини (250—500 мл), активуються рецептори розтягнення і сигнал нервами поступає до центрів сечовиділення в головному мозку. У результаті відбувається рефлекторне скорочення м’язів сечового міхура і сеча надходить до сечовидільного каналу. У дорослих людей цей процес відбувається довільно, тобто свідомо, що дозволяє утримати сечу навіть після наповнення сечового міхура. Вважають, що у новонароджених дітей процес сечовипускання не контролюється вищими відділами центральної нервової системи, тому він відбувається мимовільно й рефлекторно.

Регуляція сечовиділення

Нирка — це головний регуляторний орган, що керує сталістю внутрішнього середовища організму (гомеостаз), тому що забезпечує водно-сольовий баланс (виводить надлишки води й солей, чи навпаки затримує їхнє виведення) і таким чином контролює тиск крові та її об'єм в організмі. Цей процес перебуває під чітким контролем ендокринної системи.

У відповідь па зміни в складі мінеральних речовин крові, в результаті зменшення вживання води чи її надмірного виділення із організму (при потінні), гіпоталамус виділяє (секретує) спеціальний гормон (антидіуретичний гормон). Дія цього гормона приводить до зменшення виділення сечі, за рахунок підвищення зворотного всмоктування води в збірних трубках і у такий спосіб забезпечує затримку води в організмі.

Негативний вплив алкоголю. Вживання алкоголю може порушити водно-сольовий баланс організму, тому що спирт пригнічує секрецію антидіуретичного гормона гіпоталамусом. У результаті

спостерігають надмірну втрату води разом із сечею, що зумовлює деякі симптоми похмільного синдрому.

.Висновки

1.    Структурною І функціональною одиницею нирки є нефрон. Кожна нирка містить понад 1 мли нефронів.

2.    Нефрон складається з ниркового тільця (капілярного клубочка І капсули) та звивистого канальця, обплетеного судинами.

3.    Утворення сечі у нефронах відбувається у три етапи: фільтрація, зворотне всмоктування й канальцева секреція.

4.    За добу в результаті фільтрації утворюється близько 180 л первинної сечі, проте внаслідок зворотного всмоктування кількість вторинної сечі становить1,5-2 л.

Контрольні запитання

1.    Чому нефрон називають структурною І функціональною одиницею нирки?

2.    Які основні етапи сечоутворення? У яких частинах нефрона відбувається кожен з етапів?

3.    Опишіть механізм утворення перинної І вторинної сечі.

4.    Чому ниркові канальці мають відносно велику довжину? Як це пов'язано з їхніми функціями?

5.    Поясніть, чому вживання алкоголю може привести до надмірної втрати води організмом. Порушення функції якого гормона бере в цьому участь? 1

1.    За таблицею 5.1 визначте:

а)    які речовини є у плазмі крові, але відсутні у первинній сечі;

б)    які саме речовини є в первинній сечі, але відсутні у вторинній? Спираючись на знання механізмів утворення сечі, поясніть чому?

2.    За таблицею 5.1 порівняйте концентрації сечовини і сечової кислоти у первинній І вторинній сечі. Обгрунтуйте причини таких відмінностей.

3.    Рівень антидіуретичного гормона змінюється протягом доби. Коли рівень цього гормона вищий — вночі чи вранці? (Порівняйте об'єм вторинної сечі у різний час доби).

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:00, Переглядів: 5010