Народна Освіта » Біологія » Серцево-судинні захворювання та їхня профілактика

НАРОДНА ОСВІТА

Серцево-судинні захворювання та їхня профілактика

Ви дізнаєтесь про найпоширеніші захворювання серцево-судинної системи та як можна знизити їхні ризики.

Якщо кров рухається за рахунок тиску, та чому високий тиск крові — це захворювання? Що таке холестерол і чому про нього так багато говорять? Що таке серцевий напад?

Серцево-судинні захворювання — це основна причина смерті людей

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в усьому світі від серцево-судинних захворювань вмирає більше людей, ніж від будь-яких інших хвороб. Це приблизно 17,0 мли людей кожного року, або 31 % від усіх померлих. У той самий час ВООЗ наголошує, що більшість серцево-судинних захворювань можна попередити шляхом уникнення факторів ризику їхнього розвитку — насамперед, це куріння, неправильне харчування і ожиріння, сидячий спосіб життя і зловживання алкоголем. Тепер ми можемо уявити людину, яка більшу частину дня проводить біля комп’ютера, споживає «швидку» їжу, має надмірну вагу, а ще до того ж курить і зловживає алкогольними напоями. Така людина перебуває на шляху до проблем з серцево-судинною системою.

Найпоширенішими серцево-судинними хворобами є ішемічна хвороба серця, гіпертонія (підвищений артеріальний тиск), ревматичні хвороби серця, серцева недостатність, а також уроджені вади серця.

Інфаркт міокарда та інсульт

Найбільш небезпечними для життя людини є інфаркт міокарда (змертвіння ділянки міокарда внаслідок припинення його кровопостачання) та інсульт (гостре порушення мозкового кровообігу). їх причиною найчастіше є блокування судин, які постачають кров’ю відповідно серце і мозок. Своєю чергою, типовою причиною блокування кровопостачання є формування па внутрішній поверхні судин наростів жовтої жироподібної речовини, які називають атеросклеротичними бляшками. У будь-який момент бляшка може розірватись та перекрити просвіт артерії (.«ал. 4.22), внаслідок чого кровопостачання припиняється і виникає інфаркт чи інсульт.

Формування бляшок свідчить про наявність атеросклерозу. Саме атеросклероз (від грец. аґЛега — кашиця та яМегоя — затвердіння) займає перше місце серед причин смерті людей. Атеросклероз — це хронічне захворювання, яке розвивається протягом багатьох років. Розвитку атеросклерозу сприяє підвищений рівень холестерину в крові. Холестерин — це жироподібна речовина, що міститься в жирах тваринного походження. Рівень холестерину визначається за спеціальним аналізом крові.

Стенокардія зазвичай є початковим проявом атеросклерозу коронарних судин. Біль за грудиною при стенокардії — це сигнал про те, що серце не отримує достатнього кровопостачання.

Гіпертонічна хвороба (підвищений артеріальний тиск)

Гіпертонічна хвороба є найбільш поширеним серцево-судинним захворюванням, причини якого у більшості випадків залишаються невідомими. Це захворювання часто називають «мовчазним вбивцею», адже підвищений артеріальний тиск може себе

роками ніяк не проявляти, але при цьому підвищувати ризик інфаркту, інсульту або порушення функції нирок. Своєю чергою, ризик гіпертонії збільшується у людей з ожирінням і в хворих на цукровий діабет. Гіпертонічна хвороба — це стійке підвищення артеріального тиску вище за 140/90 мм Hg. Із віком ризик розвитку гіпертонічної хвороби зростає. Гіпертонія часто протікає без симптомів, тому важливо періодично перевіряти свій артеріальний тиск. Для боротьби з гіпертонією існує багато ефективних ліків, але вони діють по-різному, тому що і різних причин гіпертонії дуже багато. Тому тільки лікар після ретельного обстеження хворого може обрати найкращий засіб для контролю артеріального тиску.

Профілактика серцево-судинних захворювань

Зараз у всьому світі широко проводять дослідження причин виникнення серцево-судинних захворювань. Американська асоціація серця («American Heart Association») розробила комплекс рекомендацій, які називають сім простих правил життя.

1.    Уникайте куріння і використання тютюнових виробів.

2.    Кожного дня будьте фізично активними.

3.    Споживайте корисну для серця їжу.

4.    Підтримуйте нормальну масу тіла.

5.    Підтримуйте артеріальний тиск на належному рівні.

6.    Підтримуйте рівень холестерину на належному рівні.

7.    Підтримуйте рівень глюкози крові на належному рівні.

Дослідження також показують, що позитивний ефект виконання цих правил для здоров'я серцево-судинної системи мас накопичувальний або взаємно підсилюючий характер. Простіше кажучи, що більшу кількість з цих правил ви дотримуєтесь, то краще для вашого здоров'я.

Висновки

1.    Серцево-судинні захворювання дуже поширені, І вони є основною причиною смерті людей.

2.    Серцево-судинні захворювання пов’язані як з порушенням функції серця, так І кровоносних судин.

3.    Особливу загрозу здоров'ю І житло людини несуть Інфаркти І Інсульти, ризик яких підвищується у разі захворювань на атеросклероз І гіпертонію.

4.    Існують прості правила, постійне дотримання яких значно знижує ризик серцево-судинних захворювань. І

І Терміни і поняття

Інфаркт міокарда, Інсульт, атеросклероз, холестерин, стенокардія, гіпертонія.

Контрольні запитання

1.    Які захворювання серця І судин є найбільш поширеними?

2.    Які показники артеріального тиску є ознаками гіпертонії?

3.    Які захворювання розвиваються внаслідок ушкодження кровотоку в коронарних судинах?

4.    Чим небезпечний атеросклероз? Як попередити цю хворобу?

5.    Яка роль здорового харчування І фізичного навантаження у попередженні серцево-судинних захворювань?

Завдання

Потурбуйся про здоров'я рідних людей. Поцікався, які показники артеріального тиску І пульсу у батьків, бабусь І дідусів. Чи контролюють вони рівень холестерину, артеріальний тиск, чи приймають ліки для його зниження?

Підіб'ємо підсумки

1.    Ми зрозуміли, що кровоносна система людини насамперед призначена для транспорту речовин, але вона мас багато Інших важливих функцій.

2.    Ми довідались про групи крові І чому між ними може бути конфлікт.

3.    Ми дізналися, як працює система кровообігу людини.

4.    Ми усвідомили, що серцево-судинні захворювання пов'язані як з порушенням функції серця, так І кровоносних судин, І ЩО ВОНИ € основною причиною смерті людей.

5.    У той же час ми усвідомили І запам'ятали сім простих правил, постійне дотримання яких значно знижує ризик серцево-судинних захворювань.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 11:59, Переглядів: 1922