Народна Освіта » Біологія » Зсідання крові. Кровотечі

НАРОДНА ОСВІТА

Зсідання крові. Кровотечі

Ви дізнаєтесь про те, як тромбоцити захищають нас від кровотечі і чому хвороба гемофілія така небезпечна.

’Коли внаслідок зовнішнього пошкодження на тілі утворюється невеличка ранка, то кровотеча припиняється за декілька хвилин — як це відбувається? Що таке тромб? Як правильно зупинити кровотечу?

Як відбувається зсідання крові?

Зсідання крові — це процес її загусті пня, під час якого розчинний білок плазми фібриноген перетворюється на нерозчинний білок фібрин і утворюється тромб. Він має важливе захисне значен-

ня для організму. Це той запобіжник, який мінімізує її втрату під час поранень. Це складний процес, у якому беруть участь кілька типів клітин та деякі білки плазми крові. Він включає в себе три основних етапи: судинний, тромбоцитарний і власне зсідання крові.

1.    Судинна фаза. При пораненні судини перш за все відбувається її сильне скорочення в місці поранення — спазм судини. Клітини гладеньких м’язів у стінці судини скорочуються внаслідок їх механічного подразнення, що зменшує просвіт судини, і, відповідно, швидкість кровотечі.

2.    Тромбоцитарний етап. Далі вступають в роботу наші надійні захисники від кровотеч — тромбоцити. Ці маленькі клітини налипають на внутрішню поверхню судини в місці її ушкодження (мал. 4.7, а) і формують тимчасовий згусток — так званий білий тромб, в якому переважають тромбоцити (мал. 4.7, б).

3.    Зсідання крові. Тромбоцити та інші фактори крові у цьому місці запускають процес перетворення битка плазми фібриногену (розчинного у плазмі) на нерозчинний фібрин, що утворює щільну сітку волокон. Еритроцити потрапляють у фібринову сітку і повністю блокують отвір — формується червоний (у ньому переважають еритроцити) або справжній тромб (мал. 4.7, в), що запобігає витіканню крові із судини. Кальцій є важливим регулятором всіх етапів зсідання крові, особливо він важливий для формування фібринової сітки. Вітамін К відіграє важливу роль в синтезі білків, які потрібні для зсідання крові, тому за його нестачі кровотечі припиняються значно повільніше.

При деяких захворюваннях тромб може утворитися в судині, потім відірватися і заблокувати кровотік (мал. 4.7, г). Це може стати причиною інсульту або інфаркту міокарда. Ризик утворення

тромбів зростає і при застої крові у венах, а це трапляється у венах ніг при тривалому сидінні. Зараз ви маєте ще один науково обґрунтований аргумент на користь фізичної активності.

Якщо при деяких захворюваннях кількість тромбоцитів зменшується, то навіть коли трапляються незначні поранення, виникають сильні кровотечі. Можливо, ви чули про таке небезпечне спадкове захворювання як гемофілія. Воно передається від матері до сина. У людини, хворої на гемофілію, кров не зсідається.

Кровотечі та перша допомога під час них

Хто з нас хоча б раз не порізав палець? Кров починає витікати, але якщо поріз неглибокий, то виток крові припиняється сам собою. В інших випадках доводиться накладати пов'язку — звичайно Бона має бути стерильною, а поранену поверхню треба обробити антисептиками для запобігання інфікування рани. Ці прості заходи працюють лише у випадку невеликих поранень, але якщо ушкоджена артерія, то таке поранення потребує невідкладної медичної допомоги, тому що втрата крові відбувається дуже швидко і це може загрожувати життю людини.

Ви вже знаєте, що артеріальна кров має яскраво-червоний колір, а також в артеріях тиск крові значно вищий, ніж у венах. Таким чином, за інтенсивністю кровотоку і кольором крові можна досить легко визначити, яка судина ушкоджена — артерія чи вена. Витік крові з артерії не можна зупинити простою пов’язкою, для її зупинки потрібно накладати джгут, але де його взяти? Джгут входить в аптечку автомобіліста, але можна скористатися і імпровізованими підручними засобами. На кінцівках джгут накладають вище поранення і якомога ближче до нього, на одяг або бинт, щоб не травмувати глибші тканини. Затягується джгут не надмірно, а так, щоб тільки припинити кровотечу. Під джгут завжди підкладають записку з відміткою часу, адже це дуже важлива інформація для лікаря.

Висновки

1.    Зсідання крові має важливе захисне значення для організму.

2.    Цей складний процес включає три етапи: скорочення судин у місці поранення. формування з тромбоцитів тимчасового згустку крові, формування щільного тромбу, який припиняє втік крові.

3.    Тромби також мажуть виникати під час захворювань І спричиняти тромбоз судин.

4.    При артеріаль^й кровотечі пслрйна невідкладна медяна допомога, припинити І самостійно можна лише на деякий час шляхом накладання джгута.

Терміни І ПО МИТТ»І

Зсідання крові, спазм судини, фібрин, тромб, гемофілія.

Контрольні запитання

1.    У місці поранення виникає спазм судин. У чому полягає його біологічне значення?

2.    Що таке тромб І як він формується?

3.    Які ви знаєте захворювання, при яких порушується зсідання крові?

4.    Які процеси відбуваються від поранення до припинення кровотечі? На які етапи їх ділять?

Завдання

Дізнайтеся з Інтернету якомога більше про утворення синців та пов'язані з ними проблеми. Дайте відповіді на запитання: чому при забоях виникають синці? Що потрібно зробити, щоб синець був якомога менших розмірів? Як швидше їх позбутися? Коли синці можуть бути небезпечними?

Для допитливих

Це цікаво знати

1.    Довжина всіх судин організму людини складає 96 тис. км.

2.    Протягом доби серце скорочується 100 000 разів.

3.    Половина еритроцитів замінюється щотижня.

4.    Серце людини має розмір приблизно як дві з'єднані руки.

5.    Звуки, що виникають під час скорочень серця, називають тонами. Тон гучніший під час скорочення і слабший під час розслаблення серця. Він утворюється переважно відкриванням І закриванням клапанів серця.

6.    У жінок частота серцевих скорочень вища, ніж у чоловіків, приблизно на 8 ударів серця за хвилину.

7.    Викриття системи кровообігу І ролі в ній серця належить англійському лікарю і фізіологу В. Гарвею. У 1628 р. у своїй праці «Щодо руху крові» він довів, що та сама кількість крові в організмі людини постійно рухається по колу.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 11:55, Переглядів: 2291