Народна Освіта » Біологія » Харчові розлади та їх запобігання

НАРОДНА ОСВІТА

Харчові розлади та їх запобігання

Ви дізнаєтесь про роль мікробіоти в нашому організмі та наслідки порушення її складу; ознайомитеся з деякими захворюваннями органів травної системи й методами їх лікування; зрозумієте правила поведінки для запобігання харчовим отруєнням.

Чи правда, що бактерія може викликати виразку шлунка?

Кишкова мікробіота та її роль у функціонуванні організм}' людини. Травний тракт людини населяють близько 100 трильйонів бактерій (це більше, ніж кількість усіх клітин вашого тіла), які належать до 3000 видів. У товстій кишці існує найбільше бактерій, основними серед яких є біфідобактерії, кишкова паличка, лактобацили (мал. 2.15).

Функції бактеріальної мікробіоти:

—    допомагають перетравлювати клітковин}' рослинної їжі, на яку не діють ферменти травних соків людини. У результаті утворюються особливі жирні кислоти, які захищають клітини слизової оболонки товстої кишки від розвитку запальних процесів і навіть раку товстої кишки;

—    виробляють ряд вітамінів (вітамін К, вітаміни групи В);

захищають організм хазяїна від заселення чужорідними хвороботворними бактеріями.

Для дослідження ролі мікробіоти в організмі людини науковці вивели мишей, яких від самого народження утримують у стерильних умовах, і тому їхній організм, у тому числі кишечник, взагалі не заселений бактеріями. Спостереження за розвитком і життям цих мишей довели важливі' роль мікробіоти для формування повноцінного імунітету. У цих мишей були недорозвинені селезінка та тимус — органи, де формуються клітини імунного захисту, а також зменшена кількість імунних клітин у кишечнику.

Організм людини настільки пристосувався до співіснування з бактеріями, що будь-які зміни у складі мікробіоти (дисбактеріоз), наприклад, після тривалого прийому антибіотиків, викликають розлади травлення, а також послаблення імунітету.

Гастрит та виразкова хвороба шлунка

На жаль, слизовий бар’єр не завжди може захистити оболонку шлунка від дії кислоти й ферментів. У цьому випадку шлунковий сік починає роз’їдати стінку шлунка й розвивається запальне захворювання стінки шлунка — гастрит. На початкових стадіях гастриту уражається лише поверхневий шар слизової оболонки шлунка, що достатньо легко лікується за дотримання здорового харчування, уникнення вживання алкоголю та тютюнокуріння. Хронічний нелікований гастрит може призвести до виразок — виразкова хвороба шлунка, а в деяких випадках раку шлунка. Довгі роки лікарі та науковці вважали, що єдиною причиною виникнення гастриту та виразок шлунка є порушення балансу між захисними факторами (зменшення вироблення слизу) та агресивними факторами (надмірна продукція хлоридної кислоти, куріння, вживання алкоголю та деяких протизапальних препаратів, наприклад аспірину). Тому основним методом лікування було пригнічення вироблення хлоридної кислоти за допомогою ліків і дієт.

Проте в 1982 р. двома австралійськими дослідниками — професором Робіном Уорреном та молодим лікарем Беррі Маршаллом — було зроблено революційне відкриття. Виявляється, що утворення виразок шлунка також можуть викликати кислотостійкі бактерії Helicobacter pylori (мал. 2.1 б). Вони прикріпляються до епітеліальних клітин і спричинюють зменшення виро-

блення ними слизу. Для того щоб довести роль цих бактерій у розвитку виразкової хвороби, Беррі Маршалл сам випив розчин з живими бактеріями Helicobacter pylori. У нього розвинулися всі симптоми хвороби, які зникли після лікування антибіотиками. За це відкриття в 2005 р. автори отримали Нобелівську премію, а пацієнтів з виразковою хворобою шлунка стали успішно лікувати антибіотиками.

Захворювання печінки

Печінка — це орган, здатний до самовідновлення (регенерації). Мабуть, всі ви знаєте історію із грецької міфології про героя Прометея, який приніс людям вогонь. За це розгніваний Зевс прикував його до скелі. Кожен день прилітав орел і викльовував Прометею печінку, але кожної ночі печінка знову виростала. Ця міфологічна історія — приклад унікальної здатності печінки до регенерації. Встановлено, що хірургічне видалення ділянки печінки, а також хімічне чи вірусне ураження її клітин викликають активізацію поділу клітин, що залишилися. У випадку видалення близько 75 % печінки повне відновлення її структурної і функціональної активності відбувається приблизно через 6-12 місяців.

Гепатит і цироз — це два найнебезпечиіших захворювання печінки, через які швидкість руйнування її клітин значно перевищує її здатність до самовідновлення. У результаті печінка не може виконувати свої функції, і часто для збереження життя пацієнта необхідна трансплантація цього органа. Однією з характерних ознак захворювання печінки є жовтяниця, коли шкіра й білкові оболонки очей мають жовтувате забарвлення (мал. 2.17). До основних причин, які призводять до хвороб печінки, належать: інфікування вірусами гепатиту А, В, С; надмірне вживання алкогольних напоїв; переважання в раціоні харчування їжі, багатої на жири. Зараження вірусом гепатиту А (застаріла назва хвороба Боткіиа) переважно відбувається через їжу, заражену воду та контактно-побутовим шляхом, рідше через кров. Вірус гепатиту В та С передається лише через кров, зокрема під час переливання крові, недотримання стерильності хірургічних інструментів тощо.

Апендицит - захворювання, що виникає в результаті розвитку запалення апендикса, який спочатку набрякає й згодом заповнюється гноєм. Основними симптомами є сильний біль у животі, який посилюється під час натискання. Це захворювання потребує термінового хірургічного видалення апендикса. Без хірургічного лікування впродовж 2-3 діб відбувається розрив його стінок і гній виливається в черевну порожнину, це може спричинити фатальне інфікування черевної порожнини — перитоніт. У разі виникнення вказаних вище симптомів, треба терміново викликати швидку медичну допомогу!

Харчові отруєння. Продукти харчування за умов неправильного зберігання і приготування, порушення правил їхньої санітарної обробки (немиті овочі та фрукти), а також вживання їжі брудними руками можуть стати причиною захворювань. Токсини хвороботворних мікроорганізмів, потрапляючи до травного тракту' людини, викликають харчові отруєння. Іншою причиною харчових отруєнь може бути вживання продуктів, забруднених промисловими хімічними речовинами (пестициди, хімічні добрива) чи отруйних рослин (вовчі ягоди) і грибів (бліда поганка).

За харчових отруєнь симптоми захворювання розвиваються через 4-6 годин і характеризуються болями в животі, нудотою, блюванням і виснажливою діареєю (пронос). У разі виникнення цих симптомів необхідно терміново промити шлунок і кишечник. Якщо симптоми не зникають за 1-2 дні, обов'язково потрібно звернутися в лікарню, адже аналогічні симптоми характерні також для гострих кишкових інфекцій.

1.    МІкробІота заселяє всі відділи травного каналу. Основна функція — перетравлення клітковини рослинної їжі, вироблення вітамінів К І вітамінів групи В, захист організму від чужорідних мікроорганізмів.

2.    Неправильне харчування, зокрема вживання великої кількості смаженої, жирної ЬкІ, вживання алкоголю, неконтрольований прийом лікарських препаратів можуть призвести до серйозних хвороб травної системи.

Кишкова МІкробІота, дисбактеріоз, виразкова хвороба шлунка, гепатит, цироз, апендицит, харчові отруєння.

1.    Назвіть основні функції мікробіоти кишечника.

2.    Чому потрібно обов'язково видаляти апендикс у випадку його запалення?

3.    Назвіть основні фактори, що можуть призводити до розвитку виразкової хвороби шлунка.

4.    Які основні причини харчових отруєнь?

завдання_

1.    Складать перелік правил запобігання харчовим отруєнням Інфекціям.

2.    Чому після лікування антибіотиками рекомендують вживати йогурти та інші кисломолочні продукти?

1.    Ми зрозуміли, що травна система людини насамперед призначена для механічного І хімічного перетравлення їжі та насичення крові і лімфи поживними речовинами.

2.    Ми дізналися, як відбуваються процеси травлення І як їжа (хімус) транспортується травним каналом.

3.    Ми запам'ятали, що механічне перетравлення їжі відбувається завдяки роботі зубів та шару гладеньких м'язів у стінці органів травного каналу, а хімічне перетравлення — завдяки травним ферментам й Іншим компонентам травних соків.

4.    Ми довідалися, що перетравлення макропоживних речовин завершується в тонкому кишечнику, де у ворсинках всмоктуються амінокислоти, глюкоза, жирні кислоти й Інші поживні речовини, а в товстому кишечнику передусім поглинається вода та деякі мінеральні речовини.

5.    Ми зрозуміли важливість мікробіоти кишечника для його нормального функціонування та забезпечення організму вітаміном К, а також групи В.

6.    Ми усвідомили, що часто причиною захворювання органів травлення є нерегулярне й неякісне харчування та недотримання правил гігієни, І зрозуміли важливість раціонального харчування для збереження здоров'я.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 11:49, Переглядів: 10034