Народна Освіта » Фізика » § 26. Сила тяжіння

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Сила тяжіння

Чому всі підкинуті вгору тіла падають на Землю? Чому на санчатах легко з’їжджати згори, а вгору їх треба тягнути?

Спостереження. Якщо підкинути вгору м’яч, то він, піднявшись на деяку висоту, почне рухатися вниз і впаде на Землю (мал. 115). Парашутист, який вистрибує з літака, падає вниз навіть тоді, коли парашут розкритий (мал. 116). Після появи дощової хмари на Землю падає рясний дощ (мал. 117). Як би ми не стрибали вгору, завжди опускаємося на Землю.

Усі тіла, що перебувають на Землі або поблизу, взаємодіють з нею: Земля притягує тіла, а вони притягують Землю.

Оскільки в Землі дуже велика маса, то внаслідок взаємодії помітно змінюють швидкості і положення саме тіла, а Земля практично залишається на місці.

Силу, з якою Земля притягує до себе будь-яке тіло, називають силою тяжіння.

Від чого залежить сила тяжіння?

На підставі досліду з яблуками, виконаного раніше, можемо зробити висновок, що на два яблука, які підвішені на пружині, діє більша сила тяжіння, ніж на одне, бо маса двох яблук більша за масу одного. Що більша маса тіла, то більша сила тяжіння діє на нього.

Силу тяжіння позначають ^тяж.

Одиницею сили тяжіння, як і будь-якої іншої сили, у СІ є один ньютон (1 Н). Цю одиницю названо на честь англійського вченого Ісаака Ньютона, який вперше сформулював основні закони руху тіл і закони тяжіння.

1 ньютон (1 Н) дорівнює силі тяжіння, що діє на тіло масою приблизно 102 г.

Тоді на тіло масою 1 кг діє сила тяжіння 9,81 Н, тобто Frisa, = 9,81 Н.

Як, користуючись одиницею сили 1 Н, визначити силу тяжіння, що діє на тіло будь-якої маси?

Оскільки на тіло масою 1 кг діє сила тяжіння 9,81 Н, то на тіло масою т діятиме сила тяжіння в т разів більша.

Щоб визначити силу тяжіння -F1thhc, що діє на тіло, треба сталу для даної місцевості величину g = 9,81 Н/кг помножити на масу тіла т, виражену в кілограмах:

Але притягання існує не тільки між Землею і тілами, які розміщуються на ній або поблизу неї. Усі тіла притягуються одне до одного. Наприклад (мал. 118), притягуються між собою Земля (2) і Місяць (3), Сонце (1) і Земля (2) та інші планети, кораблі в морі, предмети в кімнаті.

Унаслідок притягання Землі до Місяця на Землі виникають припливи і відпливи (мал. 119). Вода в океанах піднімається двічі на добу на кілька метрів.

Завдяки силі тяжіння атмосфера утримується біля Землі, річки течуть згори донизу, Місяць утримується біля Землі, планети рухаються по орбітах навколо Сонця.

явище притягання всіх тіл Всесвіту одне до одного називають всесвітнім тяжінням.

Ісаак Ньютон довів, що сила притягання між тілами тим більша, чим більші маси цих тіл і чим менша відстань між тілами.

Якби сила тяжіння на Землі раптово зникла, то всі неукріплені на її поверхні тіла за будь-якого малого поштовху порозліталися б в усі боки в космічному просторі.

А який напрям має сила тяжіння?

Дослід. Якщо взяти висок або підвісити на нитці будь-який предмет (мал. 120), то побачимо, що нитка з тягарцем унаслідок дії на нього сили тяжіння завжди напрямлена до Землі вздовж прямої, яку називають вертикаллю.

Виконавши цей дослід у всіх точках Землі, учені переконалися, що сила тяжіння завжди напрямлена до центра Землі.

Силу тяжіння зображають у вигляді вертикальної стрілки, напрямленої вниз і прикладеної до певної точки тіла (мал. 121 а, б).

Це цікаво знати

— • Крім планет з їх супутниками, навколо Сонця рухаються маленькі планети, які ще називають астероїдами. Найбільша з них - Церера - карликова планета, радіус якої майже в 20 разів, а маса в 7500 разів менша від Землі. Сила тяжіння на ній така мала, що людина, відштовхнувшись від поверхні планети, могла б полетіти з неї. Четверта в полі астероїдів планета - Веста - має масу в 60 000 разів меншу від маси Землі.

- • Ось як описує засновник теорії космонавтики

К.Е. Ціолковський в оповіданні «Шлях до зірок» умови перебування людини на цьому астероїді: «На Землі я можу вільно нести ще одну людину такої самої ваги, як я. На Весті так само легко можу нести в 30 разів більше. На Землі я можу підстрибнути на 50 см. На Весті таке саме зусилля дає стрибок на 30 м. Це висота десятиповерхового будинку або величезної сосни. Там легко перестрибувати через рівчаки і ями, завширшки із чималу річку. Можна перестрибнути через 15-метрові дерева й будинок. І це без розгону».

ЗАПИТАННЯ ДО ВИВЧЕНОГО

1.    Що є причиною падіння всіх тіл на Землю?

2.    Яку силу називають силою тяжіння?

3.    За якою формулою визначають силу тяжіння?

4.    Що відбудеться з прикладеною до тіла силою тяжіння, якщо його масу збільшити вдвічі?

5.    Який напрям має сила тяжіння?

 

Це матеріал з підручника Фізика 7 клас Сиротюк

 

Категорія: Фізика

Автор: admin от 9-01-2016, 00:10, Переглядів: 5317