Народна Освіта » Фізика » § 25. Взаємодія тіл

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Взаємодія тіл

Футбольний м’яч полетить у ворота лише після удару по ньому ногою. Проте нога футболіста після удару також змінює свою швидкість. Якщо, сидячи у човні, людина відштовхує інший човен, то обидва вони набувають швидкості й починають рухатися у протилежних напрямках. Дія одного тіла на інше завжди спричинює дію у відповідь — протидію. Обидва тіла діють одне на одне, тобто взаємодіють.

На мал. 3.9 зображено візок, до якого прикріплено зігнуту пружну пластинку. Якщо нитку перепалити, пружинка розпрямиться, але візок з місця не зрушить. Коли ж поруч поставити інший візок, то після того, як нитка перегорить, обидва візки роз’їдуться у протилежні боки (мал. 3.10, а, б).

У наведених прикладах дія одного тіла на інше спричиняє таку саму дію у відповідь — тіла взаємодіють. Унаслідок взаємодії тіла змінюють свої швидкості. Вони можуть зупинятися та змінювати напрямок свого руху.

Взаємодія тіл може спричинити зміну швидкості не самих тіл, а лише окремих їх частин. Стискаючи гумову кульку, розтягуючи (або стискаючи) пружину, згинаючи лінійку, ми надаємо руху лише окремим їх частинам.

При цьому тіла змінюють свою форму — деформуються (з латинської деформація — викривлення). Деформуючи те чи інше тіло, ми завжди відчуваємо протидію з його боку.

 

Це матеріал з підручника Фізика 7 клас Бойко, Венгер, Мельничук.

 

Категорія: Фізика

Автор: admin от 5-01-2016, 21:02, Переглядів: 1275