Народна Освіта » Фізика » § 18. Визначення шляху і часу рівномірного руху

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Визначення шляху і часу рівномірного руху

Для визначення місця перебування тіла у той чи інший момент часу необхідно знати траєкторію його руху і пройдений ним шлях. Наприклад, автомобіль рухався впродовж 10 с зі швидкістю 20 м/с. Це означає, що за кожну секунду він долав відстань 20 м. Тоді шлях, пройдений ним за 10 с, буде у 10 разів більший, ніж за 1 с. Отже, шлях пройдений автомобілем,

Швидкість літака АН-70, створеного українськими конструкторами, значно більша за швидкість автомобіля і становить .

Відповідно, за 10 с він долає шлях 2000 м, за 20 с — 4000 м, а за 30 с — 6000 м.

Щоб знайти шлях, пройдений тілом під час рівномірного руху, необхідно швидкість його руху помножити на час, протягом якого він рухався з цією швидкістю: s = vt.

Різні тіла рухаються з різними швидкостями й можуть долати за один і той самий час більші чи менші відстані. Оскільки під час рівномірного руху швидкість тіла не змінюється, то пройдений ним шлях залежить лише від часу його руху. Чим довше (триваліший час) рухається тіло, тим більший шлях воно проходить. З математики ви вже знаєте, що така залежність однієї величини від іншої є прямо пропорційною залежністю. Звичайно, за той самий час тіло, швидкість якого більша, пройде більший шлях.

У повсякденному житті часто доводиться розв’язувати задачі щодо визначення часу руху тіл. Наприклад, скільки часу потрібно велосипедисту, щоб подолати шлях s = 2,4 км = 2400 м, якщо він їхатиме зі швидкістю ?

Якщо за 1 с він долає 4 м, то час, необхідний для подолання всього шляху, визначається так:

Тобто цей шлях велосипедист проїжджає за 10 хв. Швидкість пішохода становить приблизно Час, потрібний для подолання цієї відстані, становить 2400 с, або 40 хв. Щоб знайти час руху тіла, потрібно шлях, пройдений тілом за цей час, поділити на швидкість, з якою тіло рухалося:

Зрозуміло, що чим більша швидкість, з якою рухається тіло, тим менше часу йому потрібно, щоб подолати той чи інший шлях.

 

Запитання та завдання

1. Яку відстань пройде пішохід за дві години, якщо він рухається із швидкістю

2. Куля вилітає з гвинтівки зі швидкістю За який час вона долітає до мішені, що знаходиться на відстані 50 м від рушниці? Вважати, що куля рухається рівномірно.

3. Мотоцикліст за 10 с долає 300 м. Чи наздожене він автомобіль, який рухається зі швидкістю

4. Поїзд довжиною 120 м рухається рівномірно по мосту зі швидкістю За який час поїзд пройде міст, довжина якого 200 м?

5. Один автомобіль, рухаючись рівномірно зі швидкістю протягом 12 с пройшов такий самий шлях, як інший автомобіль за 15 с. Яка швидкість другого автомобіля?

6.  Визначте свою швидкість під час звичайної рівномірної ходьби (спочатку у кроках за хвилину, потім виразіть швидкість у метрах за хвилину та метрах за секунду).

7. Скориставшись іграшковим автомобілем з електричним двигуном (або іншою рухомою іграшкою), за допомогою секундоміра годинника (мобільного телефону) дослідіть його рух. Поставте іграшку на підлогу або іншу рівну поверхню. Увімкніть двигун іграшки, і через кожні 1-2 с відмічайте положення певної його точки, наприклад заднього колеса. Виміряйте відстані між мітками. Зробіть висновок щодо рівномірності руху автомобіля.

 

Це матеріал з підручника Фізика 7 клас Бойко, Венгер, Мельничук.

 

Категорія: Фізика

Автор: admin от 5-01-2016, 20:44, Переглядів: 3469