Народна Освіта » Всесвітня Історія » § 24. Держави центральної та східної Європи в X-XV ст.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 24. Держави центральної та східної Європи в X-XV ст.

1. Польське королівство. Казимир III

Установіть, за які справи Казимир III отримав прозвання "Великий" і "Король холопів". А яке прозвання дали б йому ви?

У ХШ ст. Польща переживала тяжкі паси. Німецький (Тевтонський) орден відрізав Польщу від Балтійського моря. а п землями пройшла монгольська навала. Наприкінці XIII—XIV ст. розпочався складний процес об’єднання країни. Проти нього виступали магнати, які не потребували сильної влади короля, й міста, багато з яких входили до Ганзейського союзу і були більше зацікавлені в торгівлі з іншими державами, ніж усередині країни.

Лише за Казимира III (1333—1370) відбулося піднесення Польщі. Молодий король зрозумів, що він не зможе воювати з усіма ворогами Польщі, тому обрав політику компромісів із сусідніми державами й підписав з Угорщиною, Чехією, Тевтонським орденом мирні договори. Втрату деяких польських земель він компенсував українськими землями, приєднавши Галичину, Белжщпну і Холмщпну.

Казимир ввів єдині закони та єдину монету. Об’єднуючи окремі князівства і називаючи їх воєводствами, він не став докорінно міняти в них порядки і залишив місцеве самоуправління. Водночас, король жорстоко розправлявся із свавільними панами, незалежно від звань і чинів.

Проти кого і на захист кого спрямований цей закон? Поясніть свою думку.

 

Зі статуту Казимира Великого про право на захист у суді

Стаття X. Оскільки нікому самий посилений захист не може бути заборонений, тому постановляємо, що в судах нашого королівства кожна людина, до якого б стану вона не належала, може і повинна мати свого адвоката, прокуратора або ж довірену особу захисника.

 

Він зменшив податки і роздавав селянам вільні землі, за що отримав прізвисько "Король холопів". Казимир Ш дозволив оселитися на землях Польщі німцям, вірменам, євреям і татарам, що сприяло піднесенню господарства. Недаремно Казимир — єдиний з польських королів, якого називали Великим.

Поступово в Польщі склалася станова монархія, представницьким органом держави став сейм.

 

Сейм — станово-представницький орган Польщі, до складу якого входили магнати, вище духовенство, шляхта і представники міст.

 

Спираючись на середньовічну карту, зробіть висновки про вплив географічного положення Польщі на спосіб життя ії населення. Назвіть столицю держави в XIV ст. та землі, зокрема українські, які входили до ії складу.

З XIV ст. історична доля Польщі була тісно пов’язана з Литвою, з якою в 1385 р. було підписано угоду' про союз Польщі та Литви — Крев-ську унію. Одружившись із польською королевою Ядвігою, литовський князь Ягайло став польським королем і литовським князем. Він став засновником польської династії Ягеллонів (Ягайло польською звучить: "Ягелло").


2. Угорщина. Іштван І

Випишіть з тексту 2—3 події з історії середньовічної Угорщини, які ви вважаєте найважливішими для цієї країни. Обговоріть свою думку з однокласниками.

Самоназва угорців — мадяру.. Спочатку вони мешкали в передгір'ї Південного Уралу (Урал — гори, які є природним кордоном Європи й Азії, територія Російської Федерації), а наприкінці ЇХ ст. рушили на захід і завоювали дунайську рівнину, заселену слов'янами. Водночас вони спустошували безперервними набігами Німеччину, Північну Італію, Східну Францію. 1 тільки після вже відомої вам поразки від німецького імператора Оттона 1 в середині X ст. угорські набіги припинилися.

Засновником угорської держави (близько 1000 р.) став один із князів — Ііптван (Стефан)

Святий (бл. 970/975 — 1038), який об’єднав угорські племена. Іштван, син першого християнського правителя угорців, спочатку носив язичницьке ім’я Вайк, тобто "герой". Після коронації Іпггван здійснює християнізацію країни. До 1028 р. Іпггван 1 підкорив угорському впливу весь Карпатський регіон, закріпивши приєднання нових територій відповідними угодами з Ярославом Мудрим і королем Польщі Болеславом 1 Хоробрим. Після смерті він був канонізований католицькою церквою.

Що вважає король найважливішим для майбутнього державного діяча? Чи перегукується це з уже відомими вам настановами дітям інших правителів? Яких саме?

 

З настанови Іштвана І сину Імре

Підтримуй християнську віру.

Про повагу до знатних людей королівства. Вірність, сила, старанність, відвага знатних і найкращих людей, воїнів, охороняє корслівство, долає ворогів, примножує твою владу.

Володарюй без гніву, гордині, ненависті, милосердно.

Якщо бажаєш честі своєму королівству, люби справедливий суд.

 

Знатного розквіту Угорська держава досягла у другій половині XV ст. за короля Матіаша Корвіна, який створив постійну найману армію і зміцнив судово-адміністративний апарат у центрі й на місцях, був покровителем науки і мистецтв. Однак успіхи правителів Середньо віття були нестійкими. Уже в XVI ст. на Угорщину напали нові загарбники — турки, які надовго позбавили її незалежності.

 


 

3. Чехія. Ян Гус

Складіть розгорнутий план розповіді про гуситські війни та обговоріть його з однокласниками.

Від XI ст. Чехія перебувала у складі Священної Римської імперії. І хота в XIV ст. вона переживала період економічного піднесення, у чеському суспільстві було багато незадово-ленпх. Безземельні рицарі не бажали терпіти утиски великих феодалів, селяни чинили опір феодальному гнобленню, городяни-чехи виступали проти засилля німців, які часто перебирали на себе управління цехами, торгівлею і міським самоврядуванням. Усі верстви населення були невдоволені свавіллям католицької церкви, вимагаючи від неї повернення до ідеалів бідної і справедливої церкви періоду раннього християнства.

Очолив протестнпй рух великий чеський мислитель і проповідник, професор університету Ян Гус (1371—1415).

Він проповідував чеською мовою, пристрасно критикував продаж індульгенцій. Ян Гус проголошував рівність у таїнстві причастя, закликаючи духовенство причащати вином з чаші та хлібом не тільки священиків, а й всіх віруючих. Тому послідовників Яна Гуса — гуситів — називали також чашниками.

 

Гусити — послідовники Яна Гуса, виступали за повернення до ідеалів бідної та справедливої церкви періоду раннього християнства, за богослужіння чеською мовою.

 

Католицька церква звинуватила Яна Гуса в єресі й викликала його на церковний собор у німецькому місті Констанці. Імператор Спгізмунд видав йому охоронну грамоту. Хоча багато людей попереджали про небезпеку, Ян Гус вирішив їхати до Констанца і відстоювати там свої переконання.

Чолу церква критикувала Яна Гуса? У чому виявилася сила його переконань і героїзм?

 

Із висловлювань і проповідей Яна Гуса

(Звернення до народу під нас Констанцького собору)

• Я казав і казатиму, ще чехи е королівстві Чеському за законом... і за вимогою природи повинні бути пертими в посадах, так само, як французи у Франції і німці у своїх землях...

• Клір (духовенство) не вчить, а псує народ своїм безчестям, пов’язаним з багатством. Тож потрібно забрати в нього багатство! Послідовники Христа повинні бути бідні, як апостоли. А вони, навпаки, тільки про те й думають, як би те збільшити своє багатство, для чого розсилають продавців індульгенцій, хижих ченців, які... влаштовують нікому не відомі свята, придумують чудеса і грабують бідний народ...

• Ці єпископи вмовляють мене всенародно відректися, — ні! Не можу зрадити своїй совісті й посоромити віру Христові,'. Як посмію подивитися в очі народу, якшо з моєї виви похитнуться вікові його переконання?

 

Але на соборі, всупереч обіцянці імператора, Гуса закували в кайдани й півроку тримали у в’язниці. Незважаючи на погрози, він не відмовився від своїх поглядів й у 1415 р. був спалений на вогнищі. Страта Яна Гуса обурила все чеське суспільство. Незабаром він був проголошений національним чеським святим.

Які епізоди з життя Яна Гуса зафіксували митці? Яким вони побачили Яна Гуса? Які деталі зображень розповідають про діяльність цієї людини?

1. Люди слухають проповідь Яна Гуса 2. На Констанцькому соборі (фрагмент картини Вацлава Брожіка) 3. Пам’ятник Яну Гусу в Празі 4. Спалення Яна Гуса (малюнок /з середньовічної хроніки)

1. Люди слухають проповідь Яна Гуса

2. На Констанцькому соборі (фрагмент картини Вацлава Брожіка)

3. Пам’ятник Яну Гусу в Празі

4. Спалення Яна Гуса (малюнок /з середньовічної хроніки)

У 1419 р. вся країна повстала. Попався нелегкий період гуситських війн.

Гуситські війни (1419—1434) — боротьба чеського народу проти засилля католицької церкви та німецького панування.

Ознайомтеся з документами. На які причини гуситських війн вони вказують?

 

Із гуситського маніфесту Прага. Квітень 1420 р.

Дорогі брати, віддані своїй країні! Ми звертаємося де вас. які завжди палко любили свою, рідну меву і готові були оберігати Н-. Усі, хто любить свою батьківщину, піднімайтеся разом з нами!

 

Повсталі гусити не були єдиними. Вони поділилися на чашників і таборитів (від назви гори Табор, де звати своє укріплення повсталі). До чашників належали дворяни й заможні городяни, які виступали за протастя пашею та вимагали дешевої церкви з богослужінням пеською мовою.

Таборити складалися з селян, дрібних рицарів, незаможних городян і прагнули встановлення справедливого суспільства рівних без бідних і багатих, скасування селянських повинностей, держави без короля. Таборити створили військо, яке ополив дворянин Ян Жижка. Поранений у голову, він осліп, але продовжував командувати армією. "Очима"

Яна Жижки були його помічники: воші повідомляли про розташування і рух ворожих військ. "Страшним сліпим" називали Яна Жижку вороги й боялися навіть його імені.

Перемогти гуситів власними силами імператор не міг. Таборити залишалися непереможними навіть після смерті Яна Жижки від пуми. Вони здійснили кілька походів в Австрію, Угорщину і Саксонію (Саксонія — німецька держава на Півночі від Чехії), щоб поширити там свої ідеї. Тоді налякані імператор і папа пішли на поступки чашникам, зокрема, у вимогах щодо богослужіння.

Чашники перейшли на бік папи та імператора і в 1434 р. завдали таборитам поразки біля міста Ліпанп. Розгром таборитів означав кінець гуситських війн. Проте гуситські війни мали величезне значення для історичного розвитку Чехії. Вони дали могутній поштовх розвитку національної свідомості та культури Чехії. До того ж, Чехія стала єдиною країною Європи, де існувала національна, гуситська церква.

Гуситські війни

Гуситські війни


4. Культура країн центральної та Східної Європи

Визначте особливості розвитку культури Чехії, Польщі та Угорщини.

Економічний розвиток Чехії, Польщі та Угорщини проявився насамперед у розвитку міст. З кінця ХНІ ст. починається їхня активна забудова. Збережені до наших часів церковні споруди, будівлі ратуш та університетів, приватні будинки й мости відображали розвиток архітектури, господарства, освіти країн Центральної та Східної Європи в епоху Серед-ньовіяя. У кожній із країн мешкали представники різних культур, які поєднували традиції Західної та Східної Європи. Тому католицькі й православні храми, синагоги й мечеті в Чехії, Польщі та Угорщини часто були розміщені по сусідству одна з одною.

Епоха Середніх віків — це період становлення національних мов: чеської, польської та угорської. Водночас формувались і національні системи освіти. Разом зі школами при монастирях і храмах відкривались університети. У першій половині XIV ст. в Празі чеський імператор Священної Римської імперії Карл IV заснував перший у Центральній Європі університет, який і сьогодні носить його ім’я. Трохи пізніше, утому ж XIV ст., відкрився за ініціативи Казимира III і перший польський університет — Ягеллонський.

Інтерес до витоків власної історії втілився в одній з найвідоміших легенд Середньовіччя про братів Чеха, Ляха і Руса, засновників Чехії, Польщі та Русі. За однією з версій, три брати полювали разом, проте

кожен захотів йти своєю дорогою. Рус пішов на Схід, Чех — до гір Богемії, Лях — на Північ, де він побачив білого орла, який охороняв своє гніздо. Лях заснував місто Гнєзно, а зображення орла вибрав для герба.

Образотворче мистецтво, як і в країнах Західної Європи, було представлено фресками і мозаїками церков, книжковими мініатюрами. В інтер’єрах костьолів, вівтарному живописі, образотворчому мистецтві та поширенні інтересу до народної творчості відзначився вплив Відродження.

Ягеллонським університет названо на честь польського короля Владислава Ягелло. який разом Із дружиною Ядвигою втілили в життя проект Казимира.

Богема — історична область Європи, на якій утворилася Чехія.

Використовуючи ілюстрації, назвіть архітектурні споруди романського і готичного стилів. Яку наведених зображеннях відбився розвиток ремесел, архітектури, мистецтва і освіти Чехії, Польщі та Угорщини?

1. Бічна вежа базиліки Св. Георгія, Прага (Чехія) 2. Собор Св. Вітта, Прага (Чехія) 3. Кафедральний собор в Пече (Угорщина) 4. Марійський костел. Краків (Польща) 5. Церква бенедиктинського аббатства в Яке (Польща) 6. Печатка Карлова університету (Чехія] 7. Вітражі собору Св. Вітта (Чехія) 8. Кафедральний собор. Вавель (Польща)

 

1. У яких століттях Чехія, Угорщина та Польща переживали період піднесення?

2. Хто завершив християнізацію Угорщини?

3. Чому чеські війни називалися гуситськими?

4. Опишіть1— пам'ятки культури Польщі, Угорщини та Чехії.

5. Охарактеризуйте розвиток Польського й Угорського королівств.

6. Розкажіть про причини, хід, наслідки гуситських війн.

7. Поясніть, чому Казимира III та Іштвана І називали великими королями.

1. Поясніть, чому Ян Гус критикував католицьку церкву.

2. Підготуйте віртуальну екскурсію, присвячену пам’яткам середньовічної культури Польщі, Чехії чи Угорщини.

 

Автор: admin от 1-01-2016, 13:41, Переглядів: 9585