Народна Освіта » Всесвітня Історія » § 17. Практичне заняття. Велика хартія вольностей

НАРОДНА ОСВІТА

§ 17. Практичне заняття. Велика хартія вольностей

1. За яких обставин з’явилася велика хартія вольностей

На основі тексту та документів обговоріть: чому король Іоанн підписав Велику хартію вольностей? Як сам король ставився до цього документа?

Іоанн Безземельний (1167—1216) — четвертий син Генріха II Плантагенета — навіть не сподівався стати королем. Йому було 32 роки, коли він посів престол. Жоден із тогочасних хроністів не знайшов для нього доброго слова.

 

Історик Ш. Пті-Дютайї про Іоана Безземельного на основі хронік

Іоанн був схильний до нападів лютого гніву, під нас яких "очі йоге метали блискавки і він весь синів"... характерною була його нездатність... закінчувати те, що вів печав, і залишатися на тій стороні, яку він собі обрав: він зраджував всім хто намагався залучити його на свій бік: своєму батькові, своєму братові Річарду, своїм союзникам, своїм друзям, своїм баронам."

До цієї нестійкості приєднувалися нісенітне зухвальство і цинічна легковажність, що обурювало духоених осіб: він не був у змозі навіть під час якої-небудь церемонії, наприклад, коронації його як герцога нормандського, тримати себе пристойно.

 

Сучасники глузували над ним через те, що Генріх II обділив його при розподілі спадку. Так що Безземельним його прозвали не без підстав.

Підступний Іоанн не раз зраджував своїх прибічників і наживав щоразу нових ворогів. Міг, зібравши з баронів10 великі "щитові гроші" на оборону, раптом скасувати похід і витратити їх на особисті потреби. Величезні хабарі та зловживання королівських чиновників налаштували проти нього рицарів і городян. Тож Іоанн вирішив, що для відноалення авторитету йому потрібна воєнна перемога. Upore війна з Францією виявилася вкрай невдалою, й Іоанн втратив на континенті усі спадкові землі ІІлантагенетів. Це ще раз підтвердило його прізвисько.

Через конфлікт із папою римським Іоанн Безземельний був відлучений від церкви. 1 Іереляканий, він визнав себе васалом папи і зобов’язався щороку спланувати йому великі гропгі. Невдовалені барони, підтримані духовенством, рицарями та городянами повстали, і Лондон відкрив перед ними брами.

У 1215 р., неподалік від Віндзорського палацу англійських королів, барони змусили Іоавна Безземельного підписати грамоту — Велику хартію вольностей (Magna Carta), що гарантувала його підданим деякі права і привілеї. Документ виготовили в кількох копіях, аби кожне графство отримало екземпляр із оригінальним підписом короля.

Уже за кілька днів зміст Великої хартії вольностей став відомий по всій країні.

Звісно ж, Іоанн розумів, ним загрожує ця "хартія вольностей". Адже відтепер скасувати проголошені права не міг ані сам монарх, ані Liana Римський. Хартія убезпечила від свавілля короля не тільки знать, а й рицарів, городян і, певною мірою, всіх вільних людей.

Тому іоанн Безземельний одразу після підписання відмовився її виконувати. Обурені барони оголосили про позбавлення короля влади. Розпочалася війна, у розпалі якої Іоанн Безземельний помер. Конфлікт тривав і після смерті Іоанна, оскільки його син також не збирався виконувати умови хартії.

Хто бере участь у цій події? Як поводяться барони? Чому серед присутніх є представник духовенства? Що поєднує всі три зображення? 1

1. Іоанн Безземельний підписує Велику хартію вольностей. Ілюстрація з Історії Англії (1902). 2. Фернандо Алонсо. Король Іоанн підписує Велику хартію вольностей (XIXст.). 3. Король Іоанн підписує Велику хартію вольностей (англійська історична карикатура)

1. Іоанн Безземельний підписує Велику хартію вольностей. Ілюстрація з Історії Англії (1902).

2. Фернандо Алонсо. Король Іоанн підписує Велику хартію вольностей (XIXст.).

3. Король Іоанн підписує Велику хартію вольностей (англійська історична карикатура)


 

2. Зміст великої хартії вольностей

Як виглядала Хартія? Чешу вона називається Великою?

 

Оригінальні статті були написані на пергаменті, латиною. Кожен з них був скріплений великою королівською печаткою за допомогою бджолиного воску і смоли. Більшість з них не збереглася. Оригінали хартії мали суцільний текст. Сучасна нумерація 63 статей була зроблена лише в 1759 р.

 

Із 63 статей Хартії, що регулювали відносини англійського монарха з його підданими, ЗО висловлювати інтереси баронів, 7 — рицарства і верхівки зем-левлагннків, 3 — городян. Для контролю за додержанням Хартії король затвердив раду з 25 баронів. Пізніше саме з неї утворився парламент Англії.

Хартія отримала назву Великої, оскільки містила найповніший до того часу перелік вимог про права і свободи різних верств населення, які король змушений був прийняти. Статуї 18 баронів, що примусили короля підписати Хартію, і нині прикрашають Палату' лордів Вестмінстерського палату'.

Працюючи в парах, на основі аналізу тексту Великої Хартії вольностей заповніть таблицю. Порівняйте свої результати з однокласниками.

Основні питання

Як Хартія захищала Інтереси різних верств англійського населення

Які права надавались церкві

 

Якими були права вільної людини

 

Якими були права загальної ради

 

Якими стали права Лондона та інших міст

 

Які права надавались купцям

 

Як стягувались податки

 

Як штрафували людину

 

 

Витяг із великої хартії вільностей

1. По-перше, ми дали перед Богом згоду і підтвердили цією хартією за нас і наших нащадків на віки, щоб англійська церква була вільна... володіла своїми правами і свободами. Пожалували ми також усім вільним людям королівства нашого за нас і за спадкоємців наших... усі нижчеописані вільності".

12. Аві щитові гроші, ані будь-які інші платежі не повинні стягувати в нашому королівстві інакше, віж за загальною радою королівства нашого...

12. Місто Лондон... всі інші міста, і бурги, і містечка, і порти мали всі свободи і вільні свої звичаї.

14. Щоби мати загальну раду королівства для призначення нових платежів чи обкладення щитовими грішми, ми накажемо скликати архієпископів, єпископів, абатів, графів, старших баронів нашими листами кожного окремо."

16. Нікого не повинні примушувати нести більшу службу за свій рицарський лен або інше вільне володіння, ніж визначено.

20. Вільна людина буде штрафуватися за дрібний проступок відповідно до виду цього проступку... причому повинно залишатися недоторканним основне майно відповідача".

39. Жодна вільна людина не буде заарештована, ув’язнена, або позбавлена майна, або оголошена паза законом, або відправлена у вигнання. або знедолена в будь-який інший спосіб, і ми не підемо на нього інакше. ніж за законним вироком рівних цій людині та за законом країни.

40. Нікому не будемо продавати права і справедливості, нікому не будемо відмовляти в них і уповільнювати їх.

41. Усі купці повинні мати право вільно та безпечно виїздити з Англії та в’їздити до неї, перебувати та їздити Англією, як суходолом, так і водою для того, щоби кущувати і продавати без будь-яких незаконних мит, сплачуючи лише старовинні та справедливі, звичаєм установлені мита, за винятком воєнного часу".

61. Ми І король] створюємо... гарантію, а саме: щоб барони обрали двадцять п’ять баронів із королівства, кого забажають, а ті повинві всіма силами охороняти і змушувати охороняти мир і вольності, які ми їм надали."

 

Велика хартія вольностей також містила положення про єдність мір і ваг, про заборону стягувати довільні судові мита, заборону чиновникам залучати когось до відповідальності лише за усною заявою без свідків, що заслуговують довіри, та інші гарантії правосуддя.

Проведіть невеличку дискусія, які з цих прав ви вважаєте найважливішими і чому.

 

3. MAGNA CARTA — найважливіша складова історії Європейського права

У чому полягало значення Великої хартії вольностей для сучасників?

Чому і сьогодні люди в усьому світі вшановують цей документ?

Ва трп століття після 1215 р. Велика хартія вольностей стала символом обмеження королівської влади, адже вперше в епоху Середньовіччя вільні люди здобули певні гарантії. Тому Велика хартія вольностей вважається не тільки пам’яткою англійського середньовічного права, а й основою англійської свободи та демократії.

У дещо зміненому вигляді її покладено в основу нинішнього британського законодавства. У конституції США міститься чимало посилань саме на Велику хартію вольностей. Не буде перебільшенням сказати, що саме цей документ створив передумови для забезпечення громадських прав і свобод людини — спершу на Британських островах, а згодом і в інших країнах світу.

У 39 статті вперше було проголошено принцип, який у майбутньому перетворився на одну з основних вимог у багатьох країн Європи і світу — принцип недоторканості особи. Самет тому хартію вважають першим у Європі документом, що засвідчив основні права людини.

1,2 Меморіал Великої хартії вольностей в Англії 3. Пам'ятник Великій хартії вольностей в Австралії

1,2 Меморіал Великої хартії вольностей в Англії 3. Пам'ятник Великій хартії вольностей в Австралії

Оцініть, наскільки ефективно вам удалося попрацювати з Великою хартією еольностей.

Вид діяльності

Бали

(1-3)

1

Я можу пояснити причини й обставини підписання документа королем Іоанном

 

2

Я вмію аналізувати подані ілюстраціі як джерело знань

 

3

Я можу ґрунтовно розповісти про зміст хартії

 

4

Я можу оцінити значення хартії та довести свою думку щодо окремих її положень

 

Автор: admin от 18-11-2015, 01:55, Переглядів: 26685