Народна Освіта » Біологія » § 21. Тип хордові. Розмноження і розвиток плазунів. Різноманітність та значення плазунів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 21. Тип хордові. Розмноження і розвиток плазунів. Різноманітність та значення плазунів

Ви дізнаєтеся про розмноження І розвиток плазунів, а також про їх різноманітність та роль у природі й значення для людини.

 

Чи всі змії є отруйними? Чи бувають отруйні ящірки?

 

Рептилії — це роздільностатеві тварини. Запліднення у них внутрішнє. Рептилії відкладають яйця, що вкриті щільною гнучкою оболонкою, яка захищає його від чинників довкілля.

Самка прудкої ящірки відкладає яйця в ґрунт у місці, що добре прогрівається. Розвиток у рептилій прямий: з яєць виходять повністю сформовані самостійні ящірки, які відразу потішають полювати на комах.

Деякі рептилії здатні до яйцеживонародження, коли дитинчата виходять з яєць ще в організмі матері.

Цікаво, що деякі ящірки, зокрема скельна ящірка, яка мешкає на Кавказі, відкладає незапліднені яйця, з яких виходять лише самки. Самці у скельних ящірок взагалі не відомі. Таке статеве розмноження, що відбувається без запліднення, називається партеногенезом.

Різноманітність і значення. Клас Плазуни налічує більш ніж б тис. сучасних видів. У цьому класі розрізняють кілька рядів, таких як Лускаті (з підрядами Я хцірки та Змії), а також Крокодили і Черепахи.

До підряду Ящірки відносяться дрібні хижаки, такі як гекони, рослиноїдні ігуани та інші. У наш час відомо близько 3,3 тис. видів ящірок (мал. 128).

До цього ж підряду відносяться й найбільші ящірки — комодські варани, які живуть на кількох островах Індонезії (лал. 129). Довжина цих ящірок досягає 8 м. Комодські варани полюють на оленів і диких кабанів, відомі також випадки, коли вони нападати й на людей.

Майже всі ящірки не отруйні (виключенням є два види отрут озубів, які живуть у Південній і на півдні Північної Америки).

Відомі також і безногі ящірки, які пересуваються, як змії. У фауні України е два види безногих ящірок — жовтопузик, який мешкає в Криму і ламка веретільниця (.«а.®. 130), що живе в лісах майже по всій Україні. Ці ящірки є дуже корисними. Ви вже знаєте, що веретільниця поїдає шкідливих молюсків — слиз-нів. Проте і жовтопузик і веретільниця є рідкісними, тому занесені до Червоної книги України.

Цікавою групою ящірок є хамелеони (мал. 131). Вони живуть на деревах у тропічних лісах. Хамелеони живляться комахами та іншими дрібними тваринами. При цьому вони чудово маскуються, змінюючи за допомогою спеціальних м’язів форму клітин шкіри. Таким чином, у залежності від фону місцевості, хамелеон змінює колір тіла і малюнок на ньому. Здобич він ловить язиком, довжина якого у витягнутому стані може бути більшою, аніж довжина тіла самого хамелеона. До того ж хамелеон викидає і втягує язик дуже швидко.

До підряду Змії в наш час відносять близько 2,7 тис. видів. Змії не мають кінцівок, але чудово пересуваються різними способами, залежно від обставин. Єматенькі змії, які можуть увесь час жити на деревах (ма.г. 132) і справжні гіганти (пітони й удави). Довжина тіла азіатського сітчастого пітона та африканської анаконди (ма.г. 133) досягає 10 метрів.

Серед змій багато отруйних видів, таких як гадюки (ма.г. 134), кобри та гримучі змії. Отруйними є також усі морські змії, які живуть у теплих морях, де полюють на рибу. Дихають вони атмосферним повітрям, тому повітані періодично спливати на поверхню води. Майже всі морські змії живуть біля берега. Але представники одного виду можуть відпливати від берега на десятки кілометрів. Проте для розмноження усі морські змії виходять на берег.

Серед отруйних змій є багато видів, які дуже небезпечні для людини, тому що їхній укус може спричинити смерть. Найефективнішою протиотрутою є спеціальна сироватка, що виготовляється із зміїної отрута. З цією метою створюють серпентарії — спеціальні приміщення або території для утримання отруйних змій з метою отримання отрута. До того ж зміїна отрута є винятково цінною, а пасто й незамінною лікарською сировиною. Тому користь від змій значно більша, ніж небезпека від їхніх укусів.

До неотруйних змій відносяться вужі, мідянки, полози, удави й пітони. Вужі, мідянки й полози хапають здобич (жаб і мишей) зубами й цілком ковтають. Удави й пітони спочатку обвивають жертву могутнім тілом і душать S, а після цього також заковтують ділком. При цьому, всупереч деяким забобонам, вони ніколи не ламають кісток жертви, бо зламана кістка може спричинити змії травму під час заковтування.

Деяких змій у тропічних країнах вживають як продукт харчування, із шкіри великих змій, таких як удави або пітони, виготовляють пояси, дамські сумочки та інші вироби, що викликає протест природоохоронних громадських організацій.

Крокодили — це найбільші рептилії (лал. /35). Відомо 21 вид крокодилів. Воші мешкають у тропіках і ведуть водний спосіб життя. Під час полювання більшість крокодилів ховаються у водоймі, виставивши над водою лише очі й ніздрі. Невеликі крокодили можуть полювати на рибу, або дрібних ссавців. Великі, довжина яких досягає 6 м, (наприклад, австралійський гребінчастий крокодил або нільський крокодил) можуть нападати й на більшу здобич. Так нільські крокодили полюють на антилоп, що прийшли на водопій. Гребінчасті крокодили можуть полювати навіть у морі, перепливаючи для цього через протоки між островами.

Воші нападають на морських черепах, які припливли на острови дня відкладання яєць. Відомі випадки, коли великі крокодили нападали й на людей.

Люди також здавна полюють на крокодилів. У деяких країнах їхнє м’ясо їдять. Проте найбільш цінною є міцна і дуже красива крокодиляча шкіра. З неї виготовляють гаманці, взуття, портфелі та інше. Це призвело до того, що крокодили стали рідкісними тваринами, тому зараз їх розводять на спеціальних фермах.

Досить своєрідною групою рептилій є черепахи. їхнє тіло зверху і знизу захищене твердим панциром, що складається з кісткових пластин. Зубів у черепах немає. Замість зубів черепахи використовують ороговілі краї щелеп.

Серед черепах є наземні, морські й прісноводні (.кал. 136) види. До найбільших наземних черепах відноситься гігантська галапагоська (або слонова) черепаха, довжина панцира якої досягає 1,5 м, а маса 400 кг. Наземні черепахи — рослиноїдні тварини. Проте найбільшими є морські черепахи. Наприклад, довжина тіла шкірястої черепахи досягає

2.5 м, а маса 600 кг. Зелена (або супова) черепаха має довжину тіла до

1.5 м, а масу до 400 кг.

Назва останнього виду пов’язана з тим, що із зеленої черепахи готують відомий делікатес — черепаховий суп. Люди здавна винищували черепах, використовуючи їх в їжу. Цих тварин найчастіше ловлять на суходолі, де вони стають незграбними і малорухомими. Деякі морські черепахи відкладають яйця лише у певних місцях, що придатні для цього. Але такі місця часто знищуються людиною, що призводить до зменшення кількості особин даного виду. До того ж люди винищують не тільки самих черепах, а й збирають їхні яйця, що теж зменшує чисельність цих тварин. Тому багато видів черепах у наш час охороняються законом. Зокрема охороняються й піщані пляжі, що є місцями їхнього розмноження.

Окрім м’яса і яєць черепах, у минулому популярними були різні вироби з їхнього панцира — черепахові гребінці, шкатулки та інші. У XVp-XIX століттях виробляли цінні меблі, що були прикрашені пластинками із черепахового панцира.

У фауні України є лише один вид черепах — європейська болотяна черепаха, яка теж занесена до Червоної книги України.

 

Висновки

1. Плазуни — це роздільностатеві тварини. Запліднення у них внутрішнє.

2. Розвиток у плазунів прямий.

3. Деякі ящірки здатні до партеногенезу — розмноження без запліднення.

4. Клас Плазуни налічує більш ніж 6 тис. сучасних видів. У цьому класі розрізняють кілька рядів, таких як Лускаті (з підрядами Ящірки та Змії), а також Крокодили і Черепахи.

 

 Терміни і поняття

Партеногенез, серпентарій, яйцеживонародження.

 

 Контрольні запитання

1. Як відбувається розмноження і розвиток прудкої ящірки?

2. Назвіть відомих вам плазунів. За якими ознаками їх відносять до цього класу?

3. Які змії є отруйними, а які — ні?

4. Яка роль плазунів у природі й житті людини?

5. Що таке серпентарій?

 Завдання

Накресліть в зошиті й заповніть порівняльну таблицю особливостей будови представників класів Земноводні та Плазуни.

Особливості будови представників класів Земноводні та Плазуни

 

 Для допитливих

Люди здавна знаходили в землі скам'янілі кістки якихось невідомих гігантських істот. В античні часи вважали, що це залишки героїв давньогрецького епосу, в середні віки про такі кістки казали, що це залишки велетнів, які загинули під час всесвітнього потопу. В стародавньому Китаї їх вважали залишками міфічних драконів.

Тільки в XIX столітті, коли видатний французький натураліст Жорж Кюв'є розробив методи реконструкції тіла тварин за фрагментами їхніх скелетів, був встановлений зовнішній вигляд цих істот. Виявилося, що це гігантські рептилії, яких британський біолог Рі-чард Оуен назвав динозаврами, що, в перекладі з латини, означає — жахливі ящери.

Пізніше було встановлено, що динозаври панували на Землі протягом 160 млн років (мал. 137). З'явилися вони приблизно 225 млн років тому, а вимерли близько 65 млн років тому.

Динозаври жили в усіх середовищах. На даний час вченими-палеонтологами описано більше тисячі видів динозаврів.

 

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Костіков та ін.

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 6-11-2015, 08:51, Переглядів: 5803