Народна Освіта » Історія України » § 9. Культура Русі наприкінці Х — у першій половині ХІ ст.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 9. Культура Русі наприкінці Х — у першій половині ХІ ст.

1. Писемність та освіта.

2. Перші книжки.

3. Архітектура і монументальний живопис.

1. ПИСЕМНІСТЬ ТА ОСВІТА

У чому полягали особливості розвитку писемності в Київській Русі? Якими були школи і чого в них навчали?

Розвиток державності — розбудова управлінської діяльності, удосконалення податкової та судової систем, утвердження міжнародних зв’язків — зумовив поширення писемності територією Київської Русі. На думку істориків, вона сформувалася в X ст.

Письменними на Русі були не тільки представники влади, духовенство, купці, а й дружинники, ремісники тощо. Збереглися писемні заповіти про передання майна в спадщину, що свідчить про використання писемності в повсякденному житті населення. Свідченням письменності населення є й численні археологічні знахідки різних предметів (пряслиця, керамічний і металевий посуд, ливарні формочки, зброя). Зміст написів різний, але найчастіше вони засвідчують власника речі («княжа», «Мстиславля корчага», «Давидова чара» таін.), іноді вказують на вміст посудини («Ярополче вино»), увічнюють ім’я майстрів («Макосим», «Людота», «Костантин»).

Поширення писемності серед населення підтверджують й численні графіті.

Графіті — написи, видряпані на поверхні стін храмів та інших будівель.

Графіті на храмових стінах — це своєрідне ставлення до храму як до книги. Писали на стінах Київської Софії поважні люди: князі, члени їхніх родин тощо.

Тільки у київських храмах дослідники виявили 170 графіті XI-XII ст., серед яких є імена, наприклад «Писав Данило». Є і графіті, які доповнюють інформацію з літопису: «4 роки княжив Святослав», «В рік 6560 3 березня розгримілося в 9 годин удень, було ж це на святого мученика Свтропія», «Місяця декембря в 4 сотворили мир на Желяні: Свя-тополк, Володимир і Олег», «Господи, поможи рабі своїй Олисаві Свято-полчій матері, руській княгині» тощо.

 

Це матеріал з підручника Історія України за 7 клас Гупан, Смагін, Пометун

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 2-10-2015, 19:50, Переглядів: 3154