Народна Освіта » Географія » Пустелі і напівпустелі. Вічнозелені твердолисті ліси і чагарники. Висотна поясність

НАРОДНА ОСВІТА

Пустелі і напівпустелі. Вічнозелені твердолисті ліси і чагарники. Висотна поясність

Які зональні особливості пустель і напівпустель, вічнозелених твердолистих лісів і чагарників Африки?

Про висотну поясність гір Африки.

Які зональні особливості пустель і напівпустель, вічнозелених твердолистих лісів і чагарників. Ці природні зони розташовані в тропічних і субтропічних поясах. Найбільшу площу пустелі та напівпустелі охоплюють у Північній Африці. Тут протягом року переважає сухе тропічне повітря. Річна кількість опадів скрізь менша ніж 100 мм. Трапляється, що річна норма випадає за кілька годин, а потім упродовж багатьох років опадів зовсім не буває.

За умов тропічного пустельного клімату, коли температура вночі становить менше ніж +10 °С, а вдень перевищує +50 °С у тіні, гірські породи швидко руйнуються, перетворюючись на каміння і пісок. Унаслідок вивітрювання формуються різні типи пустель. Більшу частину Сахари (мал. 34) та пустелі Наміб охоплюють кам’янисті пустелі. Крім них, на материку є глинясті та піщані пустелі й напівпустелі, наприклад Калахарі.

Пустельні тропічні ґрунти в умовах сухості й майже відсутності рослинного покриву слаборозвинуті й часто засолені. Вони містять дуже мало органічних речовин, у таких ґрунтах майже немає перегною.

Рослинність пустель і напівпустель бідна й дуже розріджена, проте окремі рослини добре пристосувалися до суворих умов існування. Це верб-

 

люжа колючка, алое, молочаї, дикі кавуни, полини тощо. Деякі рослини з’являються тільки після дощу, швидко ростуть, цвітуть, а потім засихають. Своєрідною рослиною пустелі Наміб є вельвічія, яка живе близько 100 років (мал. 35).

Біля джерел і в долинах річок, там, де близько до поверхні піднімаються підземні води, розвивається багата рослинність - пальми, різні чагарники. Тут селяться люди. Такі місця називають оазисами (мал. 36). Найбільший оазис у світі - долина Нілу.

Головна рослина оазисів - фінікова пальма. Смачні й поживні плоди пальми споживають, із соку виготовляють напої, деревину використовують для будівництва, а листям дерев укривають дахи помешкань. З кожного дерева щорічно збирають близько 100 кг плодів. На Африку припадає 40 % світового виробництва фініків.

До життя в пустелях і напівпустелях пристосувалися і тварини (мал. 37). Так, антилопи й газелі долають сотні кілометрів у пошуках води. Хижаки - гієна, шакал, лисиця-фенек, гепард - вологу дістають з їжею. Черепахи, ящірки та змії можуть довго обходитися без води, ховаючись у норах. У пустелях багато птахів: страуси, дрохви, жайворонки. Небезпечні для людини укуси місцевих отруйних тварин - скорпіона та фаланги.

Вічнозелені твердолисті ліси й чагарники лежать на півночі та північному заході материка, де формуються на коричневих ґрунтах. Рослини добре пристосувалися до сухого літа: мають тверде листя й колючки, що випаровують мало вологи. Тут ростуть африканські види дуба й бука, дика маслина, суничне дерево, карликові пальми. Найцінніші породи дерев, як-от ліванський кедр, вирубано, а на їхньому місці ростуть чагарники.

Про висотну поясність гір Африки. У горах Африки чітко простежується висотна поясність: з підняттям угору ліси змінюються саванами, які ще вище поступаються лукам. На вершинах гір, розташованих навіть на екваторі, лежать багаторічні сніги.

Сяюча гора. Піднімаючися схилами Кіліманджаро, можна потрапити практично в усі природні зони Північної півкулі і побачити, як лісові, так і пустельні ландшафти. Придатні для землеробства ділянки біля підніжжя гори змінюються вологим екваторіальним лісом, який потім переходить у заливні альпійські луки, вище змінюються високогірними мохами й лишайниками. А завершує всі ці ландшафти білосніжна шапка снігу, який лежить на вершині Кіліманджаро ось уже більше як 11 000 років. І саме завдяки прикрашеній снігом вершині гірський масив й отримав свою назву Кіліманджаро, що в перекладі з мови суахілі означає «сяюча гора».

МО]_Д_ОСЛ І_Д_ЖЕ_ННЯ

Проаналізуйте зміну висотних поясів на Кіліманджаро, використавши малюнок зошита. Які висотні пояси займають найбільшу площу на схилах гори?

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 2 (продовження)

Позначення на контурній карті основних географічних об’єктів материка

Позначте на контурній карті пустелі: Сахара, Наміб; напівпустелю Калахарі.

ЧИ ЗНАЮ

1.  У якому географічному поясі поширені пустелі Африки?

2.  Які особливості африканських субтропічних ландшафтів?

ЧИ РОЗУМІЮ

3.  Чим відрізняються Сахара й Калахарі?

4.  Для чого і де на материку створюються оазиси?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5.  Чому на материку поширені кам'янисті пустелі?

6.  Чому на вершині Кіліманджаро існує сніговий пояс?

ЧИ ВМІЮ

7.  Позначте на контурній карті межі пустель і напівпустель, вічнозелених лісів і чагарників, райони поширення висотної поясності.

8.  Складіть невеличкий опис пустелі Сахари, використавши такі слова: велика, розпечена, кам'яниста, суха, верблюжа колючка, молочаї.

 

Це матеріал з підручника Географія за 7 клас Пестушко В.Ю., Уварова Г.Ш.

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 30-08-2015, 15:50, Переглядів: 19885