Народна Освіта » Біологія » Паразитизм

НАРОДНА ОСВІТА

Паразитизм

Паразитизм — це одна з форм взаємодії організмів, що має велике значення для людини, бо враження паразитом може спричинити хворобу, погіршити здоров'я людини. Серед паразитичних організмів більшість — безхребетні. Треба знати їх особливості, щоб запобігти зараженню.

 

Паразитизм як біологічне явище

Організми існують у тісному взаємозв’язку як з умовами середовища, так і одне з одним. Якщо організми різних видів тривалий час співіснують, таке явище називають симбіозом. Виділяють декілька форм симбіозу. Розгляньмо дві найбільш розповсюджені.

Хижацтво і паразитизм як форми симбіозу організмів

Основні ознаки

Приклади організмів

Хижацтво

Один організм, який називають хижаком, використовує як їжу інший, який називають жертвою, або здобиччю, одноразово, що веде до її загибелі

Павук і муха; вовк і заєць; бабка і комар; гідра і мальок риби

Паразитизм

Один організм, який називають паразитом, використовує інший, який називають хазяїном, як їжу і середовище існування. Це не призводить до швидкої загибелі хазяїна

Комар і людина; іксодо-вий кліщ і людина; їздець і комаха, у яйця якої він відкладає свої яйця

Ми можемо зробити висновок, що паразит здебільшого не зацікавлений у загибелі хазяїна, бо тоді він утратить можливість харчування. Науку, що вивчає паразитичні організми, їхню будову, життєдіяльність, хвороби, які вони спричиняють, та засоби боротьби з ними, називають паразитологією.

Паразити вражають рослини, гриби, тварин, у тому числі людину.

Коли паразит харчується клітинами і тканинами хазяїна, він пошкоджує його тканини, забирає поживні речовини і виділяє власні продукти життєдіяльності в організм хазяїна, що спричиняє захворювання. Хвороби сільськогосподарських рослин і тварин знижують прибутки, а хвороби людини шкодять її здоров’ю. Щоб запобігти таким хворобам, треба добре знати біологію і шляхи потрапляння до організму паразитів.

Особливості будови і біології паразитичних організмів

Паразити в процесі тривалої еволюції набували певних змін у будові, способі життя, циклі розвитку, що дозволило їм добре пристосуватися до життя всередині іншого організму.

Пристосування до паразитизму

1.    Спрощена будова. Частина органів чи систем органів зредукована або навіть відсутня. Як правило, відсутні це дихальна, кровоносна, опорно-рухова системи, органи чуття. Це зрозуміло — вони не потрібні для виживання. Не потрібно шукати їжу, рятуватися від ворога тощо.

2.    Міцні покриви. Захищають паразита від руйнівного впливу внутрішнього середовища хазяїна.

3.    Органи прикріплення (гачки, присоски).

Допомагають втриматися в тілі хазяїна.

4.    Гермафродитизм. У тілі хазяїна іноді неможливо зустріти особину іншої статі.

5.    Висока плодючість і складні цикли розвитку. У яєць або личинок дуже малий шанс потрапити в тіло хазяїна, а ці два фактори збільшують їх.

6.    Стійкість яєць до впливу хімічних і фізичних факторів. Яйця піддаються впливу несприятливих факторів як у тілі хазяїна, так і в зовнішньому середовищі.

Запам'ятайте найважливіше

Паразитизм — це біологічне явище такого співіснування організмів, за якого паразит харчується в організмі хазяїна, завдаючи йому шкоди, але не вбиваючи його. У процесі еволюції паразити набули пристосувальних рис, які допомагають їм виживати.

Перевірте свої знання

1. Що таке паразитизм? Наведіть приклади відношень паразит — хазяїн.

2.    Чому слід вивчати явище паразитизму і біологію окремих паразитів?

3*. Доведіть, що особливості, які мають паразити, є пристосуваннями до їхнього способу життя.

4**. Як ви вважаєте, про що свідчить той факт, що дорослим паразитичним червам аскаридам кисень не потрібен, а їхнім личинкам — потрібен?

Охорона природи України

Національні природні парки

Найефективнішою формою збереження природного середовища є заповідний режим. Серед заповідників найважливішими є біосферні заповідники. Тут ведеться науково-дослідна робота відповідно до міжнародних наукових програм. Біосферний заповідник Асканія-Нова На площі 33 307 га охороняється найбільший у Європі масив нерозораного степу. Тут збереглося 34 унікальних угруповання степових рослин. Незважаючи на, здавалося б, монотонність ландшафту, тут виявлено 34 природних угруповання степової рослинності. Це дало змогу зберегти численні види рідкісних комах та інших безхребетних.

Асканійський степ особливо пишно виглядає навесні, в пору цвітіння тюльпанів, і на початку літа, коли ковила, покірна вітрові, сріблястими хвилями колишеться на безкраїй рівнині.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 22:58, Переглядів: 4668