Народна Освіта » Біологія » Комахи з повним перетворенням

НАРОДНА ОСВІТА

Комахи з повним перетворенням

Комахи з повним перетворенням (з метаморфозом) мають у своєму розвитку стадію лялечки. До цих комах належать метелики (лускокрилі), двокрилі, жуки, блохи, перетинчастокрилі. Вони мають велике значення у природі та для людини.

 

Метелики (лускокрилі)

Ці комахи мають дрібні хітинові лусочки на крилах, що надають їм яскравого забарвлення. Ротовий апарат сисний — згорнутий у спіраль хоботок. Вони живляться нектаром, запилюючи при цьому рослини. А деякі (одноденки) на стадії метелика і взагалі не живляться, навіть ротових органів не мають. Личинки метеликів називають гусінню, вони дещо нагадують червів. Гусінь живиться, як правило, листям і може завдавати шкоди сільськогосподарським рослинам (капустяний білан, яблунева плодожерка). Гарних і великих метеликів (павичеве око, ведмедиця Гера), які не завдають ніякої шкоди, на жаль, знищують любителі та колекціонери. Їх стає дедалі менше, вони можуть взагалі зникнути через свою красу.

Шовковичний шовкопряд є свійською твариною, одомашненою майже дві тисячі років тому. Його гусінь, заляльковуючись, обмотується шовковою ниткою, утворюючи кокон. Люди навчилися розмотувати ці кокони й отримувати натуральний шовк. Уперше це почали робити в Стародавньому Китаї. Таємницю виготовлення шовку століттями суворо охороняли, за спробу розкрити її навіть убивали, а торговий шлях з Китаю до Європи на честь дивовижної тканини називали «шовковим шляхом».

Платтяна та шубна міль — шкідники. Дорослі особини не живляться, а личинки поїдають шерсть, пір’я, шкіру, псуючи речі. Цікаво, що міль зовсім не п’є води, вона добуває її хімічним шляхом, розщеплюючи органічні речовини.

Двокрилі

Ці комахи літають за допомогою передньої пари крил, а задня пара в них зменшилася і перетворилася на дзижчальця (органи рівноваги). Завдяки цьому у двокрилих найбільш маневрений політ: вони здатні до вертикального зльоту, можуть різко набирати швидкість і змінювати напрям.

Комарі — дрібні двокрилі з довгими тонкими ногами. Самці комарів живляться нектаром або соками рослин, а самки багатьох видів є кровососами. Деякі з них переносять збудників небезпечних захворювань: малярії, філяріозу тощо.

Мухи мають лижучий ротовий апарат. Добре відома хатня муха. Дорослі комахи живляться різною їжею, включаючи харчові продукти людини, можуть поширювати збудників дизентерії, туберкульозу, черевного тифу, поліомієліту, яйця круглих і стьожкових червів-паразитів. Її червоподібні личинки живляться гнилими рештками.

Велику роль у розвитку генетики відіграли мухи дрозофіли. Це дрібні мушки, яких можна побачити над овочами та фруктами. Мухи цеце переносять збудника сонної хвороби — найпростішу тварину трипаносому. Личинки цибулинної та капустяної мух пошкоджують корені та стебла рослин. Дуже школять тваринництву ґедзі й оводи. Самки ґедзів у період розмноження живляться кров’ю ссавців, це призводить до зниження надоїв молока. Оводи — більш небезпечні шкідники, вони відкладають яйця в шкіру великих ссавців. Личинки одних видів живуть під шкірою, інших — у шлунку, є й такі, що живуть у носоглотці.

Жуки (твердокрилі)

Головною особливістю цих комах є тверді та міцні надкрила, що захищають другу пару м’яких і складених крил, які використовуються для польоту. Ротові органи гризучого типу. Жуки живуть, як правило, на суходолі, але є водяні види. Серед жуків є рослиноїдні види, хижаки та жуки, які живляться рештками організмів,— санітари природи. Є шкідники, в Україні поширені колорадський жук (пошкоджує сільськогосподарські рослини — картоплю, томати, баклажани); хрущ (живиться коренями рослин); жуки-короїди та жу-ки-вусачі (шкодять лісу); жуки-зернівки (завдають збитків запасам зерна і харчових продуктів).

Хижі жуки контролюють чисельність багатьох шкідників. Деяких з них людина спеціально розводить для боротьби зі шкідниками (сонечко — для боротьби з попелицею). На жаль, через застосування отрутохімікатів і відловлюван-ня любителями багато видів хижих жуків стали рідкісними та навіть занесені до Червоної книги України.

Жуки-гнойовики виконують важливу санітарну роль у природі. Якби не вони, поверхня землі була б укрита купами гною. Представник цієї групи — скарабей священний — живе на півдні України, занесений до Червоної книги. Стародавні єгиптяни вважали його священною твариною, поклонялися йому та зображували на стінах пірамід.

У дібровах України живе жук-олень. Самець має хітинові вирости, що нагадують роги. Живляться ці жуки соком дуба. Під час шлюбного періоду самці жуків-оленів влаштовують турніри в бороть

бі за самку. Жук-олень є жертвою відловлювання, його чисельність зменшується, він перебуває під охороною.

Блохи

Блохи — кровосисні паразити, добре пристосовані до такого способу життя. Безкриле тіло цих тварин сплющене з боків, очі погано розвинені, крил немає, колючо-сисні ротові органи здатні проколювати шкіру, ноги стрибального типу. Паразитують на ссавцях і птахах, поширені на всіх материках, навіть в Антарктиді. Личинки бліх можуть жити в норах тварин, тріщинах підлог людських осель. Існує понад 2 тис. видів. Добре відома пацюкова блоха, вона може переносити збудників чуми, від якої на Землі загинули мільйони людей. Зараз вона трапляється в тропічних країнах, звідки може бути завезена до нас із пацюками у трюмах кораблів.

Перетинчастокрилі

Високоорганізовані комахи — джмелі, оси, мурахи, бджоли — мають складну і цікаву поведінку, серед них є суспільні тварини. У них є пара прозорих перетинчастих крил (у мурах крила є лише в деяких особин і нетривалий час). У багатьох видів самки мають довгий яйцеклад, який може виконувати функцію жала, як-от в оси, бджоли, джмеля.

Користь перетинчастокрилих важко переоцінити. Мурахи регулюють чисельність рослиноїдних комах і цим допомагають вберегти від шкідників ліси, поля, сади. Джмелі, оси, бджоли є унікальними запилювачами рослин. Домашня бджола є свійською твариною, яку людина розводить для отримання меду та інших продуктів бджолярства, що використовуються в лікувальних цілях.

Цікавими перетинчастокрилими є їздці. Вони також живляться нектаром і соками рослин. Їхні личинки паразитують у тілі інших комах. Самка їздця проколює яйцекладом гусінь іншого виду, паралізовує її і відкладає в її тіло яйця. Личинки ростуть і живляться тканинами хазяїна, що призводить до його загибелі. Їздців розводять для боротьби зі шкідниками садів і полів, а потім випускають на поля.

Запам'ятайте найважливіше

Для комах з розвитком з перетворенням характерним є те, що з яйця вилуплюється личинка, яка принципово відрізняється від дорослої комахи, наявна стадія лялечки.

Серед цих тварин є велика кількість найрізноманітніших за способом та місцем життя комах, які належать до різних груп.

Перевірте свої знання

1.    Яких свійських комах ви знаєте? Яку користь вони приносять людині?

2.    Назвіть комах, які завдають шкоди людині. У чому вона полягає?

3*. Яке значення для виживання виду має те, що в комах з повним перетворенням є стадія лялечки?

4**. Як можна використовувати знання про розвиток тієї або іншої комахи-шкідника для успішної боротьби з нею? Доведіть, наводячи конкретні приклади.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 22:46, Переглядів: 7083