Народна Освіта » Біологія » Комахи з неповним перетворенням

НАРОДНА ОСВІТА

Комахи з неповним перетворенням

Комахи з неповним перетворенням (без метаморфозу) не мають стадії лялечки. До цих комах належать таргани, бабки, прямокрилі, рівнокрилі, терміти. Вони мають велике значення у природі та для людини.

 

Таргани

Це найдавніші комахи, характерні мешканці теплого та вологого клімату. Вони ведуть нічний спосіб життя, живляться рослинними рештками. Таргани зовні подібні до жуків, тільки у жуків з яєць на світ з’являється личинка, а в тарганів — маленькі особини, зовні подібні до дорослої комахи. Два види — чорний і рудий таргани — пристосувалися до життя в оселі людини. Такі види називають синантропними (від грец. «син» — разом і «антропос» — людина). Вони живляться харчовими рештками, залишають свої екскременти на їжі, посуді, меблях. Це не тільки неприємні комахи, вони також є переносниками інфекцій, яєць червів-паразитів. Тому не можна допускати існування цих комах там, де живуть і харчуються люди.

Бабки (рівнокрилі)

Це крилаті хижаки, відомі з кам’яновугільного періоду. Дорослі комахи мають чотири крила. Це лютки, стрілки, коромисла. Самка бабки відкладає яйця у воду, з яєць виходять личинки. Вони бігають по дну на довгих ногах і плавають реактивним способом (набирають, а потім із силою виштовхують із задньої кишки струмінь води), дихають за допомогою трахейних зябер. Живляться личинки рачками, личинками інших комах і навіть мальками риб. Через кілька років підводного життя личинка виходить з води, виповзає на водяні рослини, її хітиновий панцир на спині тріскається і звідти з’являється доросла крилата бабка. Бабки є регуляторами чисельності комах.

Прямокрилі

До цієї групи належать коники, цвіркуни, кобилки (дибки), сарана. Вони мають видовжене тіло, стрибальні кінцівки, деякі можуть сюрчати. Серед прямокрилих є рослиноїдні та хижі види з гризучим ротовим апаратом.

Капустянка — дуже цікава тварина ряду Прямокрилі. Вона має копальні кінцівки, зовні схожі на кінцівки крота, і риє підземні ходи, руйнуючи кореневу систему рослин. Це злісний шкідник ягідників, парників і городів. Капустянка здатна також плавати і літати, завдяки чому швидко поширюється.

Рівнокрилі

Рівнокрилі мають сисні ротові органи і живляться соками рослин. В Україні поширена цикада гірська. Зовні вона схожа на муху, але на відміну від неї має дві пари крил. Цикада відома своїм цвірчанням, яке подібне до співу птахів. В Індонезії мешкають найбільші цикади з розмахом крил до 18 см.

Попелиці — маленькі м’якотілі комахи з двома парами крил. Живляться вони соками рослин і завдають величезної шкоди садам і городам. Навесні з яєць вилуплюються безкрилі самки, які розмножуються партеногенезом, вони не відкладають яйця, а народжують личинок без запліднення. На осінь з’являються як самці, так і самки. Після спаровування восени самки відкладають зимуючі яйця. Природним ворогом попелиці є хижий жук сонечко. Цю комаху навмисно розводять і випускають на поля та сади. Такий метод боротьби зі шкідником називають біологічним.

Щитівки — паразити, єдиний вид комах, який веде нерухомий спосіб життя. Їх можна зустріти також на листі кімнатних рослин. Самки щитівок нагадують нарости або кірочки на рослинах, їхній хоботок занурений у тканини рослини, а органів чуття і кінцівок взагалі немає. У самців щитівок є крила та кінцівки, але немає ротових органів, після запліднення вони гинуть. Рослини, заражені щитівками, всихають.

Воші

Ця група комах включає дрібних безкрилих паразитичних комах, які живляться кров’ю ссавців. Розвиток вошей відбувається дуже швидко, весь життєвий цикл проходить за 24 години. На людині паразитують синантропні види — головна, платтяна та лобкова воші. Вони відкладають свої яйця на волоссі (головна і лобкова воші) або у складки одягу (платтяна) і прикріплюють їх спеціальною рідиною. Воші живляться кров’ю, проколюючи шкірні покриви своїм ротовим апаратом. Місця проколу сверблять, що турбує людину, крім того, воші можуть переносити збудників небезпечних захворювань, наприклад тифу. Щоб не заразитися, слід дотримуватись правил гігієни: регулярно митися, своєчасно міняти білизну й одяг, підтримувати чистоту одягу й оселі, не користуватися чужими предметами гігієни, рушниками, білизною. Якщо відбулося зараження, слід одразу ж приступити до лікування, бо сама по собі хвороба не мине.

Клопи

Зовні клопи нагадують жуків, але ротові органи в них колючо-сисні — хоботки. Живуть як на суходолі (червоноклоп безкрилий, або клоп-солдатик, італійський клоп), так і у воді (клоп водомір, водяний скорпіон, клоп гладун).

Існують паразитичні види, наприклад синантропний вид блощиця постільна. Вона живиться кров’ю людини, спричиняючи подразнення на шкірі, свербіж, порушення сну. Може передавати такі хвороби, як сибірську виразку, гепатит, туберкульоз тощо.

Серед клопів є шкідники сільського господарства, наприклад клоп черепашка шкідлива, який висмоктує зернівки злаків.

Терміти

Це унікальні комахи, які живуть колоніями і все життя проводять в особливих спорудах — термітниках. Термітники можуть досягати 1012 м заввишки і 60 м у діаметрі. Серед термітів існує поділ на касти: є солдати, робочі особини, самці та самка (цариця). Живляться терміти переважно деревиною, тому можуть завдавати шкоди, руйнуючи дерев’яні споруди. В Україні трапляється один вид термітів — терміт шкідливий.

Запам'ятайте найважливіше

До комах з неповним перетворенням належать найдавніші тварини, такі як таргани, бабки, рівнокрилі, клопи, терміти. Вони відрізняються за багатьма показниками, але в усіх з яйця вилуплюється личинка, яка, як правило, принципово не відрізняється від дорослої комахи, відсутня стадія лялечки.

Серед цих комах є регулятори чисельності інших комах, шкідники сільського господарства, паразити, що спричиняють хвороби або переносять збудників хвороби.

Перевірте свої знання

1. Яких комах відносять до тварин з неповним перетворенням?

2. Які комахи здалися вам найцікавішими? Чому?

3*. Яке значення мають таргани? Чи можна стверджувати, що вони мають негативне значення у природі та для людини? 4**. Які хвороби спричиняють комахи з прямим розвитком? А збудників яких хвороби вони переносять? У чому полягає різниця?

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 22:40, Переглядів: 17567