Народна Освіта » Біологія » Кільчасті черви (кільчаки)

НАРОДНА ОСВІТА

Кільчасті черви (кільчаки)

Кільчасті черви в процесі еволюції набули таких прогресивних рис, як двобічна симетрія, три зародкові шари, анальний отвір тощо. Сучасні кільчасті черви налічують понад 12 000 видів, яких поділяють на класи Малощетинкові черви, Багатощетинкові черви та П'явки.

Малощетинкові черви

До цієї групи належить близько 4-5 тис. видів, серед яких є морські, прісноводні і ґрунтові тварини. Вони харчуються органічними рештками, іншими тваринами, є паразитичні види. Типовим представником є дощовий черв’як.

Зовнішня будова та спосіб життя. Дощові черв’яки харчуються рослинними рештками і перегноєм, пропускаючи через кишечник величезну кількість ґрунту, завдяки чому ґрунт збагачується органікою, насичується киснем і розпушується. Це значно підвищує його родючість.

Сегменти дощового черв’яка подібні між собою зовні і за внутрішньою будовою. Усе тіло тварини поділяють на три відділи: головний, тулубовий і анальний. У передній частині тіла є поясочок, необхідний для розмноження.

Зверху тіло вкрите шаром еластичної кутикули, під нею знаходиться шар клітин епітелію, а під ними — декілька шарів м’язів. Шкіра і м’язи зростаються, утворюючи шкірно-мускульний мішок. В епітелії містяться залози, які виділяють слиз. Слиз полегшує дихання і рух.

Кінцівок немає, проте з боків на кожному сегменті є по дві пари коротких щетинок, які можуть втягуватися та змінювати кут, що важливо для просування у ґрунті. Кільчакам притаманна регенерація.

 

Внутрішня будова. Травна система досить складна. Через рот і м’язисту глотку їжа потрапляє до стравоходу, потім — у воло і м’язистий шлунок. Там вона завдяки скороченням м’язів перетирається. У кишечнику поживні речовини всмоктуються в кров. Неперетравлені рештки виводяться назовні через анальний отвір.

Дихальної системи немає, дихання здійснюється дифузно через вологу поверхню тіла. З настанням посухи дощові черви глибоко закопуються і утворюють захисні капсули.

Кровоносна система складається із судин. Черевна, спинна і кільцеві судини розгалужуються й утворюють мережу найдрібніших судин — капілярів, через стінки яких легко проникають різні речовини. Серця немає, його замінюють декілька кільцевих судин з міцнішими стінками. Кров рухається тільки судинами, не виливаючись у порожнини тіла. Така кровоносна система називається замкненою.

Видільна система представлена метанефридіями — трубочками, через які продукти обміну речовин виводяться з організму.

Нервова система досить складна. Нервові клітини сконцентровані в навкологлоткове нервове кільце та черевний нервовий ланцюжок, який проходить уздовж усього тіла. Органи чуття у дощового черв’яка розвинені гірше, ніж в інших малощетинкових червів. Це пов’язано з ґрунтовим середовищем існування.

При нестатевому розмноженні тіло черв’яка розділяється на 4-5 зчеплених особин. Потім цей «ланцюжок» розпадається, і відокремлені особини починають самостійне існування.

Для статевого розмноження потрібні дві особини. Дощові черви — гермафродити: у кожної особини виробляються сперматозоїди і яйцеклітини, але необхідно, щоб сперматозоїди однієї особини злилися з яйцеклітинами іншої. Це відбувається так: черви поєднуються по двоє, обмінюються сперматозоїдами і розходяться. Поясочок виділяє слиз, у який кожний черв’як відкладає власні яйцеклітини. У слизі відбувається злиття сперматозоїдів з яйцеклітинами. Черв’як виповзає, а слиз із заплідненими яйцями залишається. Це і є кокон з яйцями, з якого через деякий час виходять молоді черви, які харчуються і ростуть. Такий розвиток називають прямим.

До малощетинкових червів належить австралійський земляний черв’як (до 3 м завдовжки) та добре відомий рибалкам і акваріумістам трубочник. Він живе в мулі, очищує забруднену воду і є чудовим кормом для риб.

Багатощетинкові черви

Тіло багатощетинкових червів укрите щетинками, а від кожного сегмента відходять органи руху — параподії. Типовим представником є нереїс, що живе в прибережній зоні моря. Це невеликий, завдовжки 10 см, черв’як. Він риє в піску ходи-нірки, живиться водоростями та дрібними тваринами.

Інший представник цього класу — палоло — живе в розколинах рифів, біля островів Самоа та Фіджі. Під час спаровування задня частина тіла черв’яка зі статевими продуктами підіймається на поверхню океану. В усіх червів це відбувається одночасно, тому протягом двох годин уся поверхня моря вкривається мільйонами яскраво забарвлених палоло. У «половинок» відростають параподії і з’являються очі. Для місцевих жителів це свято, бо палоло для них — делікатес. Їх смажать, солять, сушать.

Бродячі черви, до 3 м завдовжки, повзають по дну і плавають у товщі води. Вони поїдають водорості, рачків і самі є їжею для морських мешканців. Сидячі багатощетинкові черви мешкають тільки на дні. На головному кінці розташовані органи дихання — зябра. Живляться вони, фільтруючи воду.

 

П'явки

Сегментоване червоподібне тіло п’явок сплюснуте в спинно-черевному напрямі. Порожнини тіла і щетинок у п’явок немає. На передньому та задньому кінцях тіла є присоски. П’явки можуть плавати і пересуватися суходолом за допомогою присосків. У світі існує понад 400 видів п’явок, вони переважно паразити і хижаки.

Медичну п’явку здавна застосовували для лікування гіпертонії, варикозу, атеросклерозу та інших захворювань. Щелепами п’явки прогризають покриви жертви. Їхні залози виробляють гірудин, який перешкоджає зсіданню крові. Всмоктана кров може зберігатися в п’явці до 6 місяців. Несправжня кінська п’явка за розмірами більша за медичну, але не є кровососом. Вона хижак, нападає на інших червів і навіть на риб. У кінської п’явки, що живе в невеликих прісноводних водоймах, щелепи такі малі, що вона не може прокусити шкіру великих тварин. Але вона небезпечна, проникає в дихальні шляхи, коли тварини п’ють, що спричиняє кровотечу і може призвести до задушення.

Запам'ятайте найважливіше

Характерними ознаками кільчаків є кільчасте тіло, наявність вторинної порожнини. Добре розвинені всі системи органів. Серед кільчаків є роздільностатеві організми та гермафродити. Кільчастих червів поділяють на малощетинкових, багатощетинкових червів, п’явок.

Кільчасті черви мають велике значення: вони є частиною природи, важливими ланками харчових ланцюгів. Дощові черв’яки — гарні ґрунтоутворювачі. Серед водяних червів є фільтратори води. Існують паразитичні види, що завдають шкоди людині та тваринам, а також види, які використовуються в медицині.

Перевірте свої знання

1.    Як розмножуються дощові черви?

2.    Яке значення мають кільчасті черви у природі?

3*. Яке значення для дихання дощового черв’яка має той факт, що його шкіра густо пронизана капілярами?

4**. Яким чином пов’язані тип симетрії і рух тварини? У чому переваги двобічної симетрії над радіальною?

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 18:39, Переглядів: 6720