Народна Освіта » Біологія » Різноманітність тварин

НАРОДНА ОСВІТА

Різноманітність тварин

У цій темі ви будете вивчати основні групи тварин, визначальні ознаки їхньої будови та біологічні особливості. Ви зрозумієте, яким чином вони пристосувалися до існування в певному середовищі, як вони взаємодіють між собою і яку роль відіграють у природі.

Ви також зрозумієте, як тісно пов’язані інтереси людини з кожним видом тварин. Кожен вид, кожна група тварин має свою роль у житті нашої планети. Якщо нам здається, що якісь тварини не відіграють у нашому житті жодної ролі, це означає лише те, що ми їх ще дуже погано знаємо.

Упродовж вивчення теми ви будете досліджувати життя мешканців морів і океанів, ґрунтових організмів, наземно-повітряних тварин та тих, що обрали собі за місце існування інших істот.

Різноманітність тварин

Нині у світі налічується понад 2 млн тварин, які населяють усі середовища життя на Землі: наземно-повітряне, ґрунтове, водне, живі організми. У процесі еволюції у тварин з'явилися унікальні пристосування, вони «навчилися» пересуватися, живитися, виводити потомство в найрізноманітніших умовах.

Класифікація тЬарин

Розібратися в різноманітності тваринного світу допоможе систематика, яка вивчає природну систему тварин. Основне завдання систематики — класифікувати організми, тобто розподілити їх за групами. У царстві Тварини виділяють шість основних таксонів: вид, рід, родина, ряд, клас, тип. Таксон — це класифікаційна одиниця систематики. Порівняємо це із систематикою рослин.

Своєрідною «адресою» тварини є її систематичне положення. Запам’ятайте систематичне положення виду Людина розумна.

А це систематичне положення їжака вухатого.

Царство Тварини складається з типів, кожний тип включає класи, клас — ряди, ряд — родини, родина — роди, рід — види. Основною одиницею систематики є вид. Вид — це група організмів, які мають спільні ознаки будови, життєдіяльності, живуть на певній території, схрещуються між собою і дають плідне потомство.

Як і в ботаніці, у зоології використовується бінарна номенклатура — система подвійних назв. Тому назва виду тварин, як і рослин, складається з двох слів (їжак вухатий, заєць європейський), де перше слово є назвою роду (рід Їжак, рід Заєць).

Система, або класифікація, яка відображає походження, спорідненість, а отже, і подібність організмів, називається природною. Сучасна система тваринного світу побудована на основі виявлення спорідненості між тваринами, спільності їхнього походження, тому типи розташовані від простих (нижчих) до складних (вищих), що відображає еволюцію тварин на Землі.

Близькі види об’єднуються в рід, близькі роди — у родину, родини — у ряд, ряди — у клас, класи — у тип. У сучасній зоології виділяють близько 20 типів і декілька сотень класів.

Карл фон Лінней (1707—1778) — видатний шведський біолог, професор Уппсальського університету. Учений головну увагу присвячував систематиці живих організмів. Він є автором сучасної класифікації рослин і тварин, у якій кожному виду відповідає дві латинські назви. Лінней описав багато нових, не відомих науці видів рослин і тварин.

 

Значення тварин

Тварини становлять значну частину біосфери, відіграють важливу роль у природі. Вони є споживачами та руйнівниками органічної речовини. У результаті їхньої життєдіяльності здійснюється колообіг речовин у природі. Вуглекислий газ, який виділяють тварини під час дихання, використовується рослинами для фотосинтезу.

Багато комах — це цінні запилювачі. Метелики, мухи, бджоли, джмелі, мурахи, перебираючись з квітки на квітку, переносять пилок мільярдів рослин та істотно впливають на врожай.

Багато тварин поширюють плоди та насіння. «Безквиткові пасажири» подорожують, прикріплюючись спеціальними виростами і гачечками до шерсті тварин. Птахи скльовують ягоди та переносять у своїх шлунках насіння на величезні відстані.

Хижі тварини є природними санітарами та регуляторами чисельності рослиноїдних. Хижаки, як правило, виділяють найслабшу жертву, а це, як правило, хвора тварина. Таким чином, хижаки стримують розвиток ендемічних хвороб серед рослиноїдних тварин.

Деяківодяні тварини очищують воду, а це не менш важливо, ніж чисте повітря.

Багато тварин є промисловими: на них полюють для отримання м’яса, хутра, шкур. Величезну користь приносять свійські тварини, які дають нам м’ясо, молоко, шкіру, пір’я, яйця, мед, шовк, шерсть тощо. Законом визначені місця, терміни й об’єми полювання та риболовлі, учені стежать за чисельністю тварин.

Вам добре відомо, що величезну користь приносять свійські тварини, тобто ті, яких розводять з метою отримання користі (собаки, коні, корови, свині, кози, кури, гуси, качки, індики тощо). Бджоли дають мед, віск, із коконів шовковичного шовкопряда виробляють шовк, у ставках розводять коропа, сазана, форель.

Декоративні породи собак, кішок, птахів і риб дарують людям радість, естетичну насолоду.

Тварини слугують науці та використовуються в медицині. Є тварини, продукти яких використовують у медицині для виготовлення лікарських препаратів та харчових добавок. Це, наприклад, бджоли. Мед, пилок, перга, прополіс та інші продукти бджолярства мають лікувальні властивості. З отрути змій виготовляють лікувальні мазі. П’явок використовують у медичних цілях, їх застосовують для лікування гіпертонії, тромбофлебіту тощо.

Деякі тварини є шкідниками полів, садів, лісів. Це комахи, які живляться деревиною, плодами, насінням (непарний шовкопряд, колорадський жук, яблунева плодожерка, перелітна сарана), мишоподібні гризуни тощо. Паразитичні тварини (бичачий ціп’як, печінковий сисун) спричиняють хвороби тварин і людини.

Запам'ятайте найважливіше

У царстві Тварини виділяють шість основних таксонів: вид, рід, родина, ряд, клас, тип. Сучасна система тваринного світу побудована на основі виявлення спорідненості між тваринами, спільності їхнього походження. Тварини відіграють важливу роль у природі і в житті людини.

Перевірте свої знання

1.    Що таке систематика? Які її основні завдання?

2.    Які таксони використовують для класифікації тварин?

3*. Порівняйте основні таксони систематики рослин і систематики тварин.

4**. Як ви вважаєте, чому так склалося в природі, що тварини одного таксона мають спільні риси?

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 17:27, Переглядів: 9652