Народна Освіта » Географія » § 40. Властивості вод Світового океану

НАРОДНА ОСВІТА

§ 40. Властивості вод Світового океану

Які властивості води ви вивчали за курс природознавства? Чому вода морів та океанів солона?

Температура води. Властивості вод Світового океану визначаються їх температурою й солоністю. Унікальною властивістю води як речовини є її здатність повільно нагріватися й повільно охолоджуватися. Океан накопичує величезну кількість тепла та є регулятором температури приземних шарів повітря. У різних місцях температура вод Світового океану неоднакова (мал. 109). Найбільше нагрівається вода в океанах на 20° пн. ш. і 20° пд. ш. Це субтропічні, тропічні та субекваторіальні широти. Тут знаходиться й область високого тиску. Більшість днів року небо в цих районах малохмарне, переважає сонячна погода. Саме тут верхній шар води товщиною 1 см поглинає 94 % сонячної енергії, що потрапляє на поверхню океану. Від поверхні сонячна енергія передається вглиб.

Середня температура води на поверхні Світового океану майже +17,5 °С. На екваторі вона становить +27 °С. У північній і південній полярних областях вода нагрівається в середньому лише до -0,8 °С. При такій температурі прісна вода замерзає, а солона морська вода ні.

Загалом температура океанічної води біля поверхні залежить від широти (вона зменшується від екватора до полюсів). До глибини 200 м температура води змінюється залежно від пори року: улітку вода тепліша, узимку холодніша. На глибині 4000 м температура води становить майже 0 °С, а далі знову починає підніматися.

Температура поверхневого шару води в океанах змінюється протягом доби й пір року.

Біля узбережжя й у центральних частинах океанів температура води неоднакова. Улітку суходіл віддає частину тепла прилеглим водам, а взимку він охолоджується й охолоджує сусідні водні території. Тому влітку температура поверхневого шару води центральних частин океанів нижча, а взимку вища, ніж біля берегів материка.

Чому морська вода солона? Вам уже відомо, що вода — великий розчинник. Як результат — у водах Світового океану міститься багато тих хімічних елементів, що є в земній корі. Найбільше в ній розчину кухонної солі. Тому на смак морська вода гірко-солона. Пити таку воду людина не може. Вирушаючи в морське плавання, люди беруть із собою великий запас прісної води.

Загальна кількість усіх солей, розчинених в 1 кг води, виражена в грамах, називається солоністю.

У кожному літрі морської води в середньому міститься 35 г солі. Тобто 1 л морської води містить 3,5 % розчинених у ній мінеральних речовин. Однак солоність визначається не в сотих частках, а в тисячних. Тисячна частка цілого називається проміле й позначається знаком %о. Отже, солоність 1 л морської води становить 35 %о.

Солоність морської води залежить від багатьох чинників і тому не може бути постійною. У різних морях солоність води неоднакова (мал. 110). Річки, що впадають у внутрішні моря, роблять їх води менш солоними.

Наприклад, солоність води в Азовському морі — лише 10-12 %о, а в сусідньому Чорному морі — 17-22 %о. Найсолоніша вода в Червоному морі — 41 %о.

Солоність окраїнних морів майже така сама, як і солоність вод океану, частиною якого вони є.

На солоність води у Світовому океані впливають випаровування, кількість опадів, прісні води річок, що впадають в моря й океани, течії. У полярних областях вода в океанах опріснюється таненням льоду, тому солоність там — 31-33 %о. З глибиною солоність майже не змінюється.

Від солоності морської води залежить температура її замерзання: чим вища солоність води, тим нижча температура її замерзання. Солона вода замерзає при температурі -2... -4 °С. Замерзла морська вода утворює кригу. Щільність морського льоду менша від щільності морської води. Тому плавучі льоди підносяться над поверхнею води на 1/7-1/10 частину товщини. Трапляються дуже великі крижані поля. Під впливом вітру й течій вони переміщуються — дрейфують. Найбільше криги в приполярних районах. Площа, укрита кригою, зменшується в літній період. Лід у Світовий океан потрапляє й із материка Антарктида та великих північних островів (наприклад, Гренландії). Льодовики, що зсуваються із суходолу, потрапляють у воду. Такий лід утворює айсберги — велетенські плаваючі гори.

 

Повторимо головне

 

Вода Світового океану нагрівається Сонцем. Найбільше тепла поглинає верхній шар води.

Середня температура вод Світового океану — майже +17,5 °С.

Найбільше тепла Світовий океан отримує в районі екватора. З глибиною температура води знижується.

У водах Світового океану розчинено багато мінеральних речовин, тому вона солона.

Загальна кількість усіх солей, розчинених в 1 кг води, виражена в грамах, називається солоністю.

Середня солоність вод Світового океану становить 35 %о, тобто віл води міститься 35 г солі.

Морська вода замерзає при температурі нижче 0 °С.

У приполярних районах утворюються великі крижані поля, що переміщуються під дією вітру й течій.

Плавучий материковий лід в океані називається айсберг.

 

Запитання та завдання

 

1. Від чого залежить прогрівання вод у морях та океанах?

2. Яка частина вод Світового океану нагрівається найбільше?

3. Як змінюється температура води в океані з глибиною?

4. Що таке солоність води? Від чого залежить солоність вод у морях та океанах?

5. При якій температурі замерзає океанічна вода? Як температура її замерзання залежить від солоності?

6. Чому води Північного Льодовитого океану більшу частину року вкриті кригою?

Поясніть, чому Червоне море — найсолоніше море Землі, користуючись картами атласу та текстом параграфа.

Визначте, скільки різних речовин можна отримати з 1 т води Червоного моря.

 

Скарбничка дослідника

 

Океанічна вода через великий уміст солі непридатна для пиття. Немало моряків загинуло в океані від спраги. Раніше судна, які відправлялися в далекі плавання, завжди брали запас прісної води. Вона займала багато місця, була додатковою вагою. Тепер воду на суднах опріснюють за допомогою спеціальних установок. Такі установки використовують і в деяких посушливих районах на узбережжях океану.

На глибині 400-500 м температура води стає постійною й становить майже +2 °С.

 

Це матеріал з підручника Географія 6 клас Т.Г. Гільберг, Л.Б. Паламарчук

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 20-11-2014, 16:17, Переглядів: 4831