Народна Освіта » Географія » § 8. Що таке азимут?

НАРОДНА ОСВІТА

§ 8. Що таке азимут?

Пригадайте й назвіть основні та проміжні сторони горизонту.

Азимут. Якщо необхідно визначити напрямок із великою точністю, у цьому допоможе азимут. У перекладі з арабської це слово означає «шлях, напрямок». Ви, напевне, звернули увагу на те, що шкала компаса ділиться на 360°. Відлік значення азимута починається від північного напрямку й ведеться за годинниковою стрілкою. Отже, азимут — це кут між напрямком на північ і напрямком на якийсь предмет на місцевості (мал. 22).

Як і будь-який кут, азимут вимірюється в градусах. Азимут напрямку на північ — 0 °, на схід — 90°, на південь — 180°, на захід — 270 °.

Азимут напрямку на який-небудь об’єкт визначається так. Установіть і зорієнтуйте компас за сторонами горизонту. Тепер потрібно намітити напрямок на об’єкт, який вас цікавить. На деяких компасах є спеціальний приціл (візир), за допомогою якого можна визначити цей напрямок дуже точно. За шкалою компаса встановіть, на яку кількість градусів цей напрямок відхиляється від північного. Це значення кута в градусах і буде азимутом на об’єкт.

За допомогою азимута можна вибрати потрібний напрямок руху й чітко йому слідувати.

Рух за азимутом. Припустимо, ви отримали завдання пройти 11,5 км за азимутом 135°. Саме в цьому напрямку знаходиться об’єкт, який вас цікавить. Наприклад, там закопаний старий піратський скарб. Як це зробити? Нічого складного. Скарб, можна сказати, уже майже у ваших руках. Потрібно тільки зорієнтувати компас, визначити напрямок, який відповідає куту 135° від напрямку на північ, і йти в цьому напрямку.

Щоправда, доведеться йти 11,5 км не одну годину. Невже для того, щоб не збитися з курсу, весь час потрібно не спускати очей із компаса? Це незручно, а до того ж можна спіткнутися, упасти, розбити компас і втратити будь-яку надію дістатися заповітного скарбу. Ні, компас може спокійно лежати в кишені. Дивитися на нього необов’язково. А як же витримати потрібний азимут? Дуже просто. Під час визначення напрямку, у якому потрібно рухатися, знаходять попереду якии-небудь помітний орієнтир, його напрямок повинен збігатися з азимутом. Таким орієнтиром може бути кущ, одиноке дерево, озерце, колодязь, великий камінь — усе що завгодно. Тепер кладіть компас у кишеню й ідіть у бік цього орієнтира. Можете бути впевнені, що рухаєтеся в потрібному напрямку, оскільки азимут маршруту й азимут орієнтира збігаються. Тільки не вибирайте як орієнтир корову, яка пасеться, зайця або хмару. Такі орієнтири можуть підвести. Звичайно, потрібно вибирати нерухомі об’єкти.

Тепер, якщо все зроблено правильно, через кілька годин шляху ви опинитеся на краю глибокої ями й дізнаєтеся, що скарб уже викопаний. Хтось пройшов за азимутом 135° значно раніше. Не переймайтеся, зате тепер ви вмієте ходити за азимутом!

Повторимо головне

 

Азимут — це кут між напрямком на північ і напрямком на якийсь предмет на місцевості.

Азимут визначається за допомогою компаса й вимірюється за годинниковою стрілкою в градусах.

Азимут напрямку на північ — 0°, на схід — 90°, на південь — 180°, на захід — 270°.

Запитання та завдання

1. Що таке азимут?

2. Якому напрямку відповідає азимут 270°?

3. Поясніть, як можна йти за азимутом і не дивитися постійно на компас.

4. Караван ішов за азимутом 90°, а потім повернув наліво на 45°. У напрямку якої сторони горизонту став рухатися караван?

Визначте за допомогою плану місцевості азимут, за яким потрібно йти від ніколи до:

а) колодязя;

б) озера;

в) джерела;

г) водяного млина.

За яким азимутом потрібно повертатись, якщо ви рухалися до об’єкта за азимутом 270°?

 

Скарбничка дослідника

 

У сторін горизонту є кілька назв. їх ще називають сторонами світу, а також — румбами. Крім чотирьох основних румбів, визначають ще чотири проміжних: північний схід (пн. ex.), північний захід (пн. зх.), південний схід (пд. сх.) і південний захід (пд. зх.). Є ще вісім проміжних румбів. Наприклад, напрямок між північним і північно-східним називають північ-но-північно-східним (пн. пн. ex.), а між східним і північно-східним — східно- північно - східним (сх. пн. ex.). Отже, усього — 32 румби й кут між ними дорівнює 11,25 \

Кращими картографами минулого були голландці.

З тієї пори існує традиція називати румби по-голланд-ськи: північ — норд (nord), південь — зюйд (zuiden), схід — ocT(ost), захід — вест (west). Саме тому на деяких компасах північний напрямок позначено літерою N, а південний — S. Голландці були ще й прекрасними моряками.

Саме вони винайшли особливої форми головний убір для моряків. Це брезентовий капелюх, який надійно закриває шию та плечі моряка від вітру й дощу. Цей капелюх назвали зюйдвесткою (мал. 23).

• Скажіть, вітер якого напрямку особливо дошкуляв голландським морякам.

 

Це матеріал з підручника Географія 6 клас Т.Г. Гільберг, Л.Б. Паламарчук

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 12-11-2014, 20:52, Переглядів: 8024