Народна Освіта » Біологія » Гриби їстівні та неїстівні

НАРОДНА ОСВІТА

Гриби їстівні та неїстівні

 Ви дізнаєтесь про найбільш цінних їстівних грибах і деяких їхніх неїстівних двійників, а також про грибах, занесених до Червоної книги України

 Які гриби їстівні? Як розрізняють їстівні і неїстівні гриби? Як відрізнити отруйні гриби від неотруйних?

 

Макроскопічні гриби, які не відносяться до групи отруйних грибів, діляться на неїстівні і їстівні.
Неїстівні гриби не вживають в їжу через малих розмірів, твердих плодових тіл (наприклад, більшість гриб ое-тру-тоеікое), гіркого присмаку (наприклад, жовчний гриб).
Їстівні гриби по поживності і смаковим якостям діляться на категорії: від першої - найкращі і смачні гриби, до четвертої - гриби з не дуже високими смаковими якостями.
Гриби 1-й категорії (рис. 223) дуже смачні, легко засвоюються організмом, перед вживанням не потребують термічній обробці, їх можна їсти навіть сирими - у складі свіжих грибних салатів. Всі ці гриби мають яскраві особливості, завдяки яким їх важко сплутати з отруйними.
Гриби 2-й категорії чисельніша. До них відносять ті гриби, які мають високі смакові якості, вживаються в їжу після термічної обробки, але не в сирому вигляді. Прикладом таких грибів є більшість шапинкових грибів з трубчастим

Рис. 223. Їстівні гриби 1 -й категорії: а - білий гриб; б - рижик; в - хрящ-молочник білий, або білий груздь; г - мухомор Цезаря; д - чорний трюфель; е - білий трюфель

гіменофором (рис. 224), атакож деякі гриби з пластинчастим гименофором (рис. 22-5),

До цієї ж категорії належать два види грибів, які масово штучно вирощуються в Україні на підприємствах промислового грибівництва Его печериця дво споровий і глива звичайна. Гриби, вирощені в умовах промислового виробництва мають перед природними грибами два безумовних переваги: ​​вони гарантовано є їстівними і не містять речовин, які можуть викликати вторинні отруєння.

Гриби 3-й категорії - смачні і поживні, однак вимагають спеціальних способів приготування. Зазвичай такі гриби або попередньо відварюють і відвар зливають, або вимочують і вживають у вигляді солінь. Прикладом є більшість хрящ-молочників, зокрема чорний груздь, волнушка, опеньок осінній, сморчок.

 

Рис. 225. Їстівні гриби 2 ї категорії, що мають пластинчастий гименофор: а - велика зелена сироїжка; б - сироїжка синя; в - парасолька великий; г - лисичка; д - плодові тіла печериці двуспорового в умовах промислового вирощування

До 4-ї категорії відносяться гриби, які не уявляють високої харчової цінності, - деякі гоеорушкі, мокрих по юшки, моховики, а також маловідомі їстівні гриби, для яких кулінарні традиції ще не сформувалися (рис. 226).

Не всі їстівні гриби можна збирати, оскільки деякі з них є рідкісними і зникаючими, а тому занесені до Червоної книги України. З наведених вище до таких грибам відноситься мухомор Цезаря (рис. 228, г).

 

Інші приклади наведені на малюнку 227. Якщо ви зустріли такий гриб, чи не зривайте його, а сфотографуйте і надішліть фотографію разом з відомостями про місцезнаходження і вашої контактною інформацією в Інститут ботаніки ім. Н. Г. Холодного НАНУкраіни або на кафедру ботаніки найближчого до місця вашого проживання університету.

 

Висновки

 

1. Їстівних грибів у природі більше, ніж отруйних. Але навіть один смертельно отруйний гриб, помилково прийнятий за їстівний, може стати причиною трагедії.

2. Гриби, визнані найкращими, зовні відрізняються від небезпечних отруйних грибів.

3. Гриби, занесені до Червоної книги України, збирати не можна. Про знахідки рідкісних і зникаючих грибів бажано повідомляти в наукові установи України.

 

Терміни і поняття

Неїстівні гриби, їстівні гриби.

Контрольні запитання

 

1. Які гриби належать до їстівним грибам 1-ї та 2-ї категорій?

2. Чи можуть їстівні гриби 2-й, 3-й і 4-й категорій бути умовно їстівними?

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 11-10-2014, 13:59, Переглядів: 36748