Народна Освіта » Біологія » Будова молодої рослини

НАРОДНА ОСВІТА

Будова молодої рослини

 Ви дізнаєтеся про те, з яких основних частин складається тіло рослин.

 Яка будова молодої рослини? Чи тільки розміром відрізняються молоді і дорослі рослини?

 

Квіткові рослини (ті» які утворюють квітки) складаються в різноманітних органів. Основні органи» які забезпечують їх життя

е вже у проростка — молодої рослини, яка щойно розвинулася із насінини (жал. 56). Наприклад, у квасолі під час проростання (жал. 57) добре помітні дві овальні частинки насінини— сіж’яЗблі, які розміщені одна навпроти одної. Між сім’ядолями знаходяться два ще не розгорнуті листки першого пагона. Вони розгорнуться згодом, водночас із видовженням пагона. Циліндрична частина проростка під сім'ядолями — це підсім’ядбльне коліно. В нижній частині воно переходить у перший корінь рослини.

Якщо у квасолі звичайної сім'ядолі розгортаються над поверхнею ґрунту і зеленіють, то в інших рослин, наприклад у бобів і гороху, залишаються у шкірці насінини в глибині ґрунту. Дві сім'ядолі розвиваються у багатьох, але не в усіх рослин. Часто, як у цибулі, пшениці тощо, проросток має лише одну сім'ядолю, а у хвойних їх буває більше десяти.

Визце віл сім'ядоль формується перший пагін рослини (мал. 58, а). Пагін складається із стебла з розміщеними на ньому листками. Перший корінь і перший пагін проростка називають, відповідно, головням коренем і головним пагоном. На верхівці як кореня, так і пагона знаходяться точки росту, в яких вони наростають у довжину.

Як правило, у рослини розвивається більше одного кореня і більше одного пагона завдяки галуженню — утворенню бічних пагонів та коренів. На головному корені розвиваються бічні корені. На головному пагоні, на стеблі над місцем прикріплення листків закладаються бруньки—зачаткові бічні пагони. Якщо корінь розів'ється на підсім’ядольному коліні, стеблі або на листку, то його вважають додатковим (мал. 58, б). Так сало додатковими є і пагони, що часом виникають на коренях і листках.

Під сім'ядольне коліно і сім'ядолі не зберігаються у дорослої рослини, а її тіло складають корені і пагони. їх вважають основними органами рослин, оскільки все, що наше око бачить у квіткової рослини (аж доки вона не починає цвісти), — це різноманітні варіанти коренів, пагонів та їхніх частин.

Висновки

1, Молодий проросток квіткової рослини складається із сім’ядолей, під сім ’ яд ольного коліна, першого кореня і першого пагона рослини.

2. Кількість сім’ядолей у проростка рідка, вона залежить від виду рослини.

3. Удорослої квіткової рослини сім’ядолі і під сім’ядольне коліно не зберігаються, а тіло аж до цвітіння складається лише є коренів і пагонів, які вважають основними органами рослини.

Терміни і поняття

Орган, проросток, сім'ядолі, підсім’ядольне коліно.

Контрольні запитання

1.    З яких частин складається проросток квіткової рослини?

2.    Що таке сім'ядолі і підсім'ядольне коліно?

3.    Чому корінь і пагін вважають основними органами рослини?

4.    Як класифікують корені І пагони за місцем їхнього утворення?

Для допитливих

Чи у всіх рослин є корені і пагони?

Наявність коренів І пагонів властива не всім рослинам, а лише тим, які мають найскладнішу будову. У деяких менш складних рослин, наприклад у мохів, трапляються пагони, але відсутні корені. А у частини багатоклітинних рослин відсутні не лише корені, але й пагони. їхнє тіло може складатися із пластинчастих або циліндричних гілочок, яку багатоклітинної водорості ульви (мал. 54, с. 63).

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 8-10-2014, 21:41, Переглядів: 8044