Народна Освіта » Математика » Задачі для дітей 1-3 класу - Казкові задачі

НАРОДНА ОСВІТА

Задачі для дітей 1-3 класу - Казкові задачі

122. Змій Горинич ви кликав на бій трьох богатирів. Скільки голів мусить зітнути кожний богатир, якщо у Змія їх аж 12, богатирі поділили йогс голови порівну?

123. У короля було 20С золотих. Чортеня унадилось їх красти. Першого дня вонс потягло один золотий, друго го дня — вдвічі більше, ніж першого, третього — вдвічі більше, ніж другого, і так далі. У кого через тиждень буде більше золотих — у короля чи у чортеняти?

124. Чудо-Юдо риба-кит проковтнуло багатого купця разом із човном. Купець важив 100 кг, човен — удвічі більше. На скільки кілограмів поважчало Чудо-Юдо, якщо самого купця воно виплюнуло?

125. Маша упрохала ведмедя віднести пироги бабусі з дідусем. Маша важить 20 кг, ко-    Л жний пиріг — півкілограма.

Скільки пирогів слід вийняти з козуба, щоб ведмідь не помітив різниці у вазі, коли понесе козуба з Машею до бабусі й дідуся?

126. У школі для маленьких бісенят дали завдання додому: довести свою матір до плачу і принести кожному по пляшечці сліз.

Одне маленьке бісеня не принесло нічого, семеро просто виконали домашнє завдання, а двоє відмінників принесли аж по дві пляшечки. Скільки пляшечок сліз було здано вчителю?

127. Робін-Бобін Барабек З'їв аж сорок чоловік,

З'їв корову та бика,

Ще й кривого різника,

З'їв будинок, кузню, піч І коваля, певна річ,

Сім церков і сім дзвіниць —

Все одно не вдовольнивсь.

До свого обіду Робін-Бобін Барабек важив 50 кг. Те, що він з'їв, важило:

— кожний із сорока чоловік — 50 кг;

— корова — 300 кг;

— бик — 700 кг;

— кривий різник — 100 кг;

— будинок — 5 000 кг;

— кузня — 8 000 кг;

— піч — 500 кг;

— коваль — 100 кг;

— кожна з семи церков — 20 000 кг;

— кожна з дзвіниць — 10 000 кг.

Скільки став важити Робін-Бобін Ба рабе к після цього обіду?

128. В одній казці була чарівна скринька з 12 апельсинами. Якщо її відкрити й узяти кілька штук, то замість кожного апельсина, що лишився, з'являться два таких самих. Лише одна умова: скільки штук узяв першого разу, стільки ж потрібно брати й усі наступні рази! Якщо в скриньці лишилося менше апельсинів, ніж потрібно забрати, то їх забирають усі. По скільки апельсинів можна брати, щоб користуватися скринькою багато-багато разів?

129. За кораблем, яким пливе Пеппі Довгапанчоха, женеться піратський корабель. Пірати відкрили вогонь з гармат і зробили 26 пострілів. 10 ядер перелетіло через корабель Пеппі, 8 ядер упало, не долетівши до її корабля, а решта вибухнула в піратських гарматах. Скільки гармат підірвалося на піратському кораблі?

130. Коли посуд тікав від Федори, його стрій мав такий вигляд: попереду — самовар з чайником; за ними 6 чашок, кожна зі своїм блюдцем; 5 рядів тарілок, по дві тарілки в кожному ряду; 6 рядів виделок і ложок, по три предмети в кожному ряду; потім ішов стіл, а за ним мітла, що замітала сліди. Скільки разів Федорі доведеться вибачатися, якщо кожна річ прощає Федору тільки за третім разом, а самовар як найголовніший — за п'ятим?

131. Буратіно, який посадив на Полі Чудес 4 монети, побачив уві сні, що з кожної його монети виросло монетне дерево з чотирма гілками й на кожній гілці висить 5 монет. Проте, коли Буратіно прокинувся та прибіг на Поле Чудес, він побачив, що всі його монети вкрадено. На скільки монет Буратіно був багатший уві сні, ніж наяву?

132. У школі для маленьких бісенят навчаються 10 учнів. Додому кожному дали завдання зробити три дрібні капості. Одне бісеня не виконало завдання. Скільки дрібних капостей було зроблено бісенятами?

133. Коли дядечко Гарбуз почав зводити будинок, родина Чіполліно вирішила допомогти йому переносити цеглу.За один раз дядечко Гарбуз бере 7 цеглин, Чіполліно — 5, його батько — б, а старенький дідусь — тільки 3.

Скільки разів їм доведеться прогулятися, щоб перенести всі 116 цеглин? Хто з друзів має забрати в останній раз цеглу, що залишилася, якщо вони візьмуть стільки ж цеглин, скільки і в попередні рази?

134. Ліліпути тягнуть Гулліверів черевик, щоб зробити з нього корабель. З кожного боку черевик тягне по вісім ліліпутів, а ще троє штовхають іззаду. Скільки ліліпутів тягне черевик?

135. Коли у Роккі заводяться гроші, він біжить до крамниці і всю готівку витрачає на сир. Здачі не бере.

Якось у Роккі з'явилося два папірці по 5 доларів. Примчав він до крамниці, а там кожна головка сиру коштує 4 долари.

Скільки сиру купив собі Роккі? Намалюй цей сир.

136. У казці «Старик Хоттабич» розповідається про джина та його друга хлопчика. Одного разу вони пішли на футбол, і джин побачив, як дві команди по 11 гравців бігають за одним м'ячем. Джин пожалів футболістів і зробив так, що на поле з неба посипалися м'ячі. За кілька хвилин їх стало стільки ж, скільки футболістів. Скільки м’ячів упало на поле?

137. У мультфільмі «Дюймовочка» є жаба-мати та жаба-син. Щоразу, коли вони зголодніють, то сідають на купину та ловлять комарів: мати — комара, син — комара, потім знову: мати — комара, син — комара, і так по черзі ловлять. Хто з’їсть більше комарів — мати чи син?

138. Засперечалися Об'їдайло та Обпивайло, кому з них за царським столом більше перепаде. Вирішили зважитися до обіду і після: хто більше додасть у вазі — той і переміг. Об'їдайло до обіду важив 100 кг, а Обпивайло — 90. Обпивайло за обідом випив 4 діжки вина по 50 кг, 3 корчаги меду по 20 кг, 2 жбани квасу по 40 кг та 6 кварт чаю по півкіло-грама. А Об'їдайло з'їв пампушок без ліку, півтеляти, запече

ного на рожні, 5 сковорідок смаженої риби, ще й медяником заїв. Після обіду Об'їдайло важив 410 кг. Чи переміг він Обпивайла?

139. Жадібний продавець повітряних кульок схопив водночас 20 кульок і полетів у небо. Він важить 50 кг. Кожна кулька підіймає 3 кг. Скільки кульок мусить випустити в повітря продавець, щоб почати спуск?

141. У Змія Горинича виросло по 4 роги на кожній голові. Скільки у нього рогів, якщо голів 12?

142. У казці про стійкого олов'яного солдатика всі солдатики жили в коробці. Там зони стояли — п'ять рядів по п'ять солдатиків у кожному. Скільки було солдатиків?

143. Якщо ти розв'язав попередню задачу, то знаєш, скільки було солдатиків. А скільки було у них чобіт, якщо для останнього на одну ногу олова не вистачило?

144. З двох попередніх задач ™ знаєш, скільки було олов'яних солдати- І ків. Коли один солдатик не з'явився на

140. Коли Дід, Баба, Онука, Жучка, Кицька та Мишка витягали ріпку, то виявилося, що Дід удвічі сильніший за Бабу, Баба удвічі сильніша за Онуку, Онука удвічі сильніша за Жучку, Жучка удвічі сильніша за Кицьку, а Кицька удвічі сильніша за Мишку. Скільки Мишок можуть самостійно витягнути ріпку?

ніч у коробку, то решта вишикувалася таким чином, щоб у кожному ряду стояла однакова кількість солдатиків і не було помітно, що одного не вистачає. Як ти гадаєш, скільки вийшло рядів і скільки солдатиків стояло в кожному ряду?

145. Вирішив якось Ілля Муромець зловити дванадцятиголового Змія Горини-ча живцем. Для зоопарку. Богатир запросто поборе Змія, аби він тільки вогнем не дихав. Ілля Муромець вигадав таке: набрав вогнегасників та й пішов на Змія. Тільки-но Змій пащу роззявить, щоб вогнем дихнути, богатир йому туди вогнегасника жбурляє, а потім ще одного для певності. Скільки вогнегасників потрібно Іллі Муромцю, щоб перемогти Змія Горинича?

146. Двоє бідних лицарів влаштували лицарський турнір. Зброї у них не було, через те вони вирішили битися на виделках. Перший лицар наніс другому б ударів, а другий першому — на 3 удари більше. На другому лицареві після бою залишилося 24 подряпини. Скільки подряпин було на першому лицарі?

147. У шаховій коробці по 4 коня, слона й тури. Скільки всього пішаків могло б уміститися на цих фігурах, якщо на коня може сісти один пішак, на слона може сісти вдвічі більше, ніж на коня, і на туру — вдвічі більше, ніж на слона?

148. Шаховий кінь так розвої вався, що став бити всіх підряд: і пішак і королів, і своїх, і чужих. Кінь побив т чверті від 32 шахових фігур. Скільки фігур він ще може побити?

149. Один бідний лицар вирішив піти на війну. Обладунку в нього не було, тому він начепив 8 покришок від каструль на груди та 10 — на спину. На голову замість шолома він надів каструлю.

Скільки каструль без покришок лишилося у лицаря на кухні?

150. Пилка вийшла заміж за Дуба. Якби вона його весь час пи- ц ляла, то Дуб звалився б через 6 днів. Але Пилка кохала Дуба і через те пиляла його тільки один, останній день на тиждень. Скільки днів тривало їхнє подружнє життя?

151. Іншого разу Пилка вийшла заміж за Лома. Під час першої ж сварки їй захотілося перепиляти його, але вона лише втратила половину своїх зубів. Скільки зубів у неї було, якщо залишилося 12?

 

Мітки: збірник задач для дітей, задачі для першокласників, задачі для другокласників, задачі для третьокласників, цікаві задачі для дітей, грайливі задачі для дітей, цікавеньке для дітей по математиці, задачі по математиці для першокласників, початкова школа задачі, задачі по математиці в ігровій формі для дітей.

 

Це матеріал зі збірника "Оце так задачник. 1-3 клас" Марк Беденко

 

Автор: admin от 28-09-2014, 22:30, Переглядів: 4870