Народна Освіта » Біологія » § 56. Гриби-паразити

НАРОДНА ОСВІТА

§ 56. Гриби-паразити

Пригадайте, які гриби відносять до паразитичних.

Приблизно третина видів грибів здатна паразитувати на інших організмах. Одні з них не можуть існувати поза організмом хазяїна. Це, наприклад, фітофтора картопляна. Такі організми називають обов’язковими паразитами. А от трутовики живляться, розкладаючи деревину мертвих або живих дерев. Таким чином, серед них є необов’язкові паразити, тобто організми, які лише частину свого життя поводяться як паразити. Свою назву трутовики отримали від слова «трут». Так у давнину називали будь-який матеріал, здатний загорятися від однієї іскри (суха трава, кора дерев, хвоя, ялинові шишки). Як трут використовували й висушені та подрібнені плодові тіла трутовиків.

На малюнку 229, 1 зображено трутовика справжнього. Цей надзвичайно поширений вид оселяється на листяних деревах: березі, дубі, буку, вільсі тощо. Плодові тіла мають копитоподібну форму й можуть сягати завширшки до 40 см, а заввишки - до 20 см. Забарвлення плодового тіла від світло-сірого до темно-сірого, його м’якуш досить щільний. Зверніть увагу на концентричні кільця -наслідки щорічного наростання трубчастого шару. За кількістю цих кілець, подібно до річних кілець деревини у стовбурі дерева, можна підрахувати вік плодового тіла.

Зазвичай трутовик справжній уражає ослаблені дерева. Розкладаючи деревину рослини, трутовик із часом спричиняє її загибель. Коли рослина-хазяїн гине, трутовик живиться вже відмерлою деревиною як сапротроф. Цей вид трутовиків завдає шкоди лісовому та парковому господарствам. Тому стовбури загиблих дерев, на яких є плодові тіла трутовиків, потрібно спалювати, щоб запобігти зараженню нових рослин.

Цікаво знати, що в давні часи трутовика справжнього використовували як зовнішній кровоспинний засіб і називали ще кров’яною губкою. І в наші часи цей гриб може бути використаний у медицині, оскільки в ньому були виявлені речовини із протипухлинними властивостями.

На малюнку 229, 2 зображено трутовика сірчано-жовтого. На відміну від багатьох трутовиків, його плодові тіла однорічні. Вони не дерев’яніють, а мають м’ясистий м’якуш. Цехі гриб найчастіше паразитує на широколистих деревах (дуб, тополя, верба тощо), рідше - на хвойних. Як і більшість трутовиків, після загибелі дерева-хазяїна паразит не гине, а живиться, розкладаючи мертву деревину. Молоді плодові тіла цього виду їстівні. Губка березова (мал. 229, 3) паразитує на березі.

Цікаво знати, що до трутовиків належить гриб лентин, якого ще називають «шиітаке», або чорним грибом (мал. 229, 4). Цей гриб трапляється на стовбурах берези, тополі та інших листяних порід, а також на пеньках. Батьківщиною цього гриба вважають Китай та Японію, де його штучно вирощують майже 2000 років Лентин широко використовують у традиційній кухні цих країн. «Шиітаке» має й унікальні лікарські властивості Багато сотень років його використовують як стимулюючий засіб, що підвищує захисні властивості організму Він поліпшує обмін речовин організму людини.

Різноманітні види рослин (яблуню, аґрус, смородину, картоплю, огірки, виноград, троянди, цукровий буряк, злаки) вражають борош-нисторосяні гриби (мал. 230). Свою назву вони дістали тому, що їхня білувата грибниця нагадує розсипане борошно. Згодом грибниця темнішає.

Гіфи проникають у шкірку рослини й забезпечують живлення паразита. В уражених рослин уповільнюється ріст, їхні плоди осипаються недозрілими. Ці паразити призводять до втрати понад ЗО % врожаю злаків. Грибниця борошнисторосяних грибів зимує на вражених рослинах.

Різноманітні органи рослин уражають сажкові гриби: пухирчаста сажка кукурудзи й летюча сажка пшениці (мал. 231, 1, 2). В уражених паразитом органах рослини утворюються дрібні темні спори, й ці частини рослин набувають вигляду ніби обгорілих. Звідси й назва грибів.

Летюча сажка пшениці вражує рослини під час їхнього цвітіння: спора потрапляє на приймочку квітки та проростає до зародкового мішка. Насінина з грибницею паразита потрапляє в ґрунт і проростає. Так заражається нова рослина. У зернівках утворюється сажкоподібна маса спор, здатних поширюватися вітром. В одній насінині пшениці може міститися до 20 млн спор гриба. Щільна оболонка спори надійно захищає паразита, що зберігає життєздатність у такому стані багато років. Спора сажок проростає разом із зернівкою злаків. Уражені рослини необхідно знищувати разом зі спорами паразита.

На деяких зернових культурах паразитують гриби ріжки. У вражених цим грибом рослинах зернівки перетворюються на чорні «ріжки» - щільні переплетення гіфів. Потрапивши з борошном у їжу, вони можуть спричинити важке отруєння.

Якої шкоди завдають гриби-паразити тваринам і людині? Є гриби, здатні вражати різні органи людини і тварин. Ми вже згадували про дріжджоподібні гриби роду Кандида, здатні вражати нігті, слизові оболонки рота та інших органів. Ви знаєте і про те, що захворювання людини можуть викликати цвілеві гриби - аспергіл чи мукор.

Захворювання людини, спричинені паразитичними грибами, називають мікозами. Досить поширене ураження шкіри людини - стригу-чий лишай. Здорова людина може заразитися, контактуючи з хворою людиною або твариною. Через певний час від початку захворювання на тілі хворої людини з’являються рожеві або червоні плями, спостерігають лущення шкіри. При ураженні шкіри голови можливе випадіння волосся. Лікують ці захворювання протигрибковими препаратами.

Щоб уникнути зараження паразитичними грибами, слід дотримуватися правил особистої гігієни: слідкувати за чистотою шкіри, не користуватись особистими речами інших людей і не давати користуватися своїми речами іншим людям. Відвідуючи пляжі, басейни, лазні чи сауни, використовувати спеціальне мило, яке має протигрибкову дію. Обов’язково взувати гумові капці на ноги. У разі зараження слід негайно звернутися до лікаря-дерматолога.

Чим можуть бути корисними паразитичні гриби'? Від паразитичних грибів людина може мати певну користь. Деякі види грибів використовують у боротьбі зі шкідливими організмами. Цей метод називають біологічним, оскільки для зменшення чисельності шкідливого для людини виду використовують паразитичні або хижі види інших істот.

Узагальнимо знання

Серед грибів є чимало паразитичних видів, здатних завдавати відчутної шкоди здоров’ю людини та її господарству,

До небезпечних фибів-паразитів культурних рослин належать сажки, ріжки, борошнисторосяні гриби, фітофтора, трутовики та багато інших.

Свійських тварин та людину вражають різноманітні паразитичні цвілеві та дріжджові гриби, які спричиняють тяжкі захворювання шкіри (наприклад, стригучий лишай).

Щоб уникнути зараження паразитичними грибами, потрібно неухильно дотримуватися правил особистої гігієни. А зараженим людям слід негайно звернутися до лікаря й дотримуватися його порад.

Деякі види паразитичних грибів людина використовує для боротьби зі шкідливими видами (біологічний метод боротьби).

Поповніть свій біологічний словник: мікози, трутовики.

Перевірте здобуті знання

Виберіть одну правильну відповідь

1.    Укажіть гриби, які можуть паразитувати на деревних рослинах: а) трутовики;

б) ріжки; в) сажка; г) мукор.

2.    Укажіть організми, у яких можуть паразитувати гриби: а) тільки рослини;

б) тільки людина: в) тільки тварини; г) і рослини, і людина, і тварини.

Дайте відповідь на запитання

1.    Які гриби паразитують у рослин?

2.    Які гриби називають трутовиками? Чим вони небезпечні для паркового та лісового господарств?

3.    Якої шкоди здоров’ю людини можуть завдавати паразитичні гриби?

4.    Яких заходів треба запроваджувати, щоб уникнути зараження паразитичними грибами?

Користуючися різними джерелами інформації, дослідіть ураження грибами-паразитами рослин: картоплі, помідорів, пшениці. Результати дослідження оформіть у вигляді комп’ютерної презентації.

Поміркуйте. Що спільного та відмінного між взаємовигідним співжиттям двох різних організмів та паразитизмом?

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас Л.І. Остапченко, П.Г. Балан, Н.Ю. Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 27-09-2014, 21:07, Переглядів: 20314