Народна Освіта » Біологія » § 38. Різноманітність плодів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 38. Різноманітність плодів

Пригадайте, які генеративні органи є у квіткових рослин.

Квіткові рослини мають ще назву покритонасінні, адже в цих рослин насінина під час свого розвитку вкривається стінкою плода. Так формується генеративний орган квіткових рослин - плід. Він утворюється після процесів запліднення. До рослини плід кріпиться за допомогою плодоніжки (мал. 155).

Як утворюються плоди? Яка будова плода? Плід складається з однієї чи кількох насінин, оточених стінкою плода (мал. 155). Стінка плода

утворюється насамперед зі стінок зав’язі (плоди вишні, персика, сливи) і має три шари: зовнішній, середній та внутрішній. У формуванні стінки плода можуть брати участь й інші частини квітки: квітколоже, основи тичинок, чашолистків і пелюсток (наприклад, плоди яблуні, суниць, помідорів).

Які існують типи плодів? Розрізняють плоди залежно від числа насінин (одно- і багатонасінні), за вмістом води у стінці плода (сухі й соковиті), особливістю розкриття (розкривні й нерозкривні), наявністю пристосувань для їх поширення тощо. Якщо квітка має лише одну маточку, з неї утворюється один простий плід (наприклад, у пшениці, вишні). За наявності у квітці декількох маточок виникає і відповідна кількість дрібних плодиків. Вони разом утворюють збірний, або складний, плід, як-от у малини (мал. 156) чи ожини. Інколи в дуже щільних суцвіттях плоди, кожен з яких виникає з окремої квітки, зростаються між собою. Вони утворюють супліддя, наприклад, у шовковиці (мал. 156), ананаса.

Усі ви куштували плоди помідорів чи сливи. Мабуть, звернули увагу на те, що плід сливи містить лише одну насінину, а плід помідора - багато (мал. 155). Тому плід сливи належить до однонасінних, а помідора - до багатонасінних.

Залежно від кількості води в оплодні розрізняють соковиті та сухі плоди.

Наприклад, у вишні стінка плода м’ясиста

і соковита, а в соняшнику - це тоненька суха ущільнена шкірка. Річ у тім, що в одних рослин під час дозрівання стінка плода висихає, і вміст води в ній значно зменшується (у пшениці, гороху, ліщини).

Натомість у багатьох інших рослин стінка дозрілого плода залишається соковитою і може містити цукри, що надають плоду солодкого смаку (як у вишні, абрикоса, помідора, кавуна, дині). Плід вишні належить до соковитих, а соняшнику - до сухих.

Якими бувають сухі плоди? Сухі плоди (мал. 157) поділяють на розкривні та нерозкривні. Розкривні плоди переважно багатонасінні (наприклад, біб, стручок, стручечок, коробочка). Нерозкривні містять здебільшого лише одну насінину (горіх, сім’янка, зернівка) (знайдіть їх на малюнку 157).

У таких рослин, як горох, квасоля, соя, плід має назву біб. Такий плід розкривається двома стулками, до яких прикріплені насінини. Двома стулками розкривається й стручок (у капусти, гірчиці, редьки). Однак насінини у стручка кріпляться не до стулок, а до плівчастої перетинки, яка поділяє порожнину плода на дві частини. Подібний за будовою до стручка стручечок, але він значно коротший та ширший (у грициків, рижію). До розкривних плодів належить і коробочка. Ці плоди дійсно нагадують коробочку, усередині якої міститься багато насінин. Такі плоди утворюють мак, бавовник, петунія.

Нерозкривний сухий плід, що має тверду здерев’янілу стінку плода, усередині якої вільно лежить одна насінина, - це горіх (у ліщини, бука, липи). У плода сім’янка - шкіряста стінка плода,

яка лише прилягає до насінини, проте не зростається з нею (у соняшнику, волошки, нагідок). У зернівки шкіряста стінка плода міцно зростається з насіниною (у жита, пшениці, ячменю).

Які є соковиті плоди? Ягода -багатонасінний плід із соковитими середнім і внутрішнім шарами стінки плода, а її зовнішній шар утворює захисну шкірку (наприклад, у смородини, винограду, аґрусу, картоплі, журавлини) (мал. 158). У плода яблуко соковитий лише середній шар стінки плода, а внутрішній - ущільнюється (у яблуні, груші, айви, горобини). Усі ви ласували плодами кавунів і динь. Ці рослини - близькі родичі гарбуза та огірків. Тому плід цих рослин має назву гарбузина. У їхніх плодах середній і внутрішній шари стінки соковиті, а зовнішній -твердий.

Прикладом однонасінних соковитих плодів є кістянка. Усередині кістянки розташована тверда здерев’яніла кісточка - внутрішній шар стінки плода. Середній шар часто соковитий, а зовнішній - це тоненька шкірка (у вишні, сливи, абрикоса).

Плід слугує для поширення та захисту насінини від несприятливих впливів довкілля.

Ознайомитися з будовою і різноманіттям плодів, навчитися розпізнавати плоди вам допоможе лабораторне дослідження.

Доведемо на практиці
Лабораторне дослідження будова плода

Обладнання, матеріали та об’єкти дослідження: свіжі плоди різних рослин та їхні гербарні зразки, препарувальний набір, муляжі, таблиці.

Хід роботи

1.    Розгляньте плоди, які запропонував учитель, і встановіть їхні типи.

2.    Скальпелем зробіть поперечний зріз через соковитий плід. Визначте розташування і будову різних його шарів, кількість та розміщення насінин.

3.    Розгляньте сухі плоди квасолі, гороху, пшениці, соняшнику та інших рослин (на вибір). Зверніть увагу на їхню будову.

4.    Установіть, з якої частини квітки походять зародок, ендосперм, насінна шкірка, стінка плода у кожного виду плода.

Як поширюються плодп та ваеіїшя? Способи поширення плодів і насіння у квіткових рослин дуже різноманітні (мал. 159). Вони можуть поширюватися за допомогою вітру, води, тварин тощо. Є рослини, здатні поширювати насіння самостійно. Наприклад, огірок-пирскач після дозрівання плода із силою викидає його м’якуш із насінням на багато метрів, за що його ще прозвали «скажений огірок». Бальзамін має плоди, які розтріскуються після дозрівання від звичайного дотику та розкидають насіння.

Чи не найпоширенішим способом розселення рослин є рознесення плодів і насіння вітром. Немає такої людини, яка б у дитинстві не бавилася роздмухуванням пухнастих «парашутиків» кульбаби з легкими плодиками. Видів рослин, насіння яких має подібні «пристрої», у природі дуже багато. Плоди більших розмірів мають інші пристосування до поширення вітром, часто у вигляді пластинчастих крилоподібних відростків (наприклад, у клена, липи) (знайдіть їх на малюнки 159).

Мабуть, не один раз після прогулянки парком, лісом або лукою багатьом із вас доводилось очищувати свій одяг від чіпких плодів різних рослин. Причепившись до одягу людини або шерсті тварин, плоди поширюються на значні відстані. Це, наприклад, плоди череди, лопуха.

Яскраво забарвлена соковита стінка плода приваблює тварин, які ласують смачними плодами. У кишечнику тварин вона перетравлюється, а неушкоджена насінина виходить назовні разом із послідом, не втрачаючи здатності до проростання. Отже, плодами та насінням живляться багато рослиноїдних тварин, переважно комахи, птахи і ссавці. Часто проходження насінини через кишечник тварини навіть стимулює її проростання.

Цікаво знати, що соковиті плоди омели охоче скльовують птахи Якщо після проходження через кишечник птаха насінина потрапляє з його послідом на ґрунт, то вона гине. Тільки потрапивши на гілочку дерева, насінина міцно приклеюється до кори і наступної весни проростає в глиб тканин дерева.

Багато водних і болотяних рослин використовують для свого розселення течію води. Це, наприклад, латаття, яке зростає в наших водоймах. Плоди кокосової пальми морською течією можуть поширюватися з одного материка на інший.

Узагальнимо знання

V    Плід складається з однієї чи кількох насінин та стінки плода. Вона розвивається після запліднення з квітки (переважно із зав’язі) і оточує насіння. Стінка плода має три шари: зовнішній, середній та внутрішній.

V    Плоди захищають зародок рослини від несприятливих впливів і сприяють розповсюдженню рослин.

Плоди бувають однонасінні та багатонасінні, прості та збірні, соковиті та сухі, розкривні та нерозкривні.

V    Плоди та насіння можуть поширюватися різними способами: за допомогою вітру, води, тварин чи людини тощо. Завдяки поширенню плодів і насіння рослини розселяються на значних територіях.

Поповніть свій біологічний словник: плід, плоди прості та збірні. супліддя.

Перевірте здобуті знання

Виберіть одну правильну відповідь

1.    Укажіть плід, який належить до соковитих: а) біб: б) кістянка; в) горіх; г) сім’янка.

2.    Зазначте частину рослини, з якої розвивається стінка плода: а) зав'язь; б) насінний зачаток; в) оцвітина; г) тичинки.

Дайте відповідь на запитання

1.    Що таке плід? Яка його будова?

2.    Які плоди називають сухими, а які - соковитими?

3.    Чим відрізняються однонасінні плоди від багатонасінних?

4.    Яке значення для рослин має поширення насіння та плодів? Які пристосування є в рослин до поширення?

Завдання (виконують дві команди: одна команда наводить приклади розкривних плодів, інша - нерозкривних).

Користуючись текстом підручника та іншими джерелами інформації, наведіть приклади розкривних і нерозкривних сухих плодів.

Поміркуйте. Плоди і насіння яких видів рослин, що зростають у вашій місцевості, отруйні для людини та тварин?

Чи може бути більше насінин у плода, ніж насінних зачатків у зав’язі?

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас Л.І. Остапченко, П.Г. Балан, Н.Ю. Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 27-09-2014, 12:36, Переглядів: 22376