НАРОДНА ОСВІТА

§ 24. Війна

Для кого і чому Друга світова війна стала трагедією?

Початок війни. 1 вересня 1939 року почалася Друга світова війна. Німеччина, де до влади прийшов Адольф Гітлер, напала на Польщу. Гітлер прагнув спочатку завоювати Європу, а згодом і весь світ.

17 вересня 1939 року керівництво СРСР віддало наказ військовим частинам перейти польський кордон і взяти під контроль Західну Україну - землі, що з 1921 року перебували в складі Польщі. Українці радо зустрічали радянські війська. Прийшли свої - брати-сло-в'яни. Однак осінь 1939 року принесла на західноукряінські землі не лише радість, але й розчарування.

Радянська влада запроваджувала нові порядки. Створювала колгоспи, забороняла сповідувати релігію. Серед перетворень було чимало таких, які не викликали спротиву в населення: відновлення роботи українських шкіл, запровадження безкоштовного навчання та медичного обслуговування, відкриття нових підприємств, передача будинків колишніх власників тим, хто потребував житла, тощо. На тлі позитивних перетворень залишалося чимало такого, що населення не сприймало: заборона віросповідання, ліквідація громадських організацій, приватного землеволодіння.

Поміркуймо

Які важливі ;)міни відбулися в українських землях у 1939 році?

Україна в полум’ї війни. Ніщо не віщувало біди. Радянське керівництво запевняло, що війни не буде, оскільки в 1939 році

Гітлер зі Сталіним підписали договір про ненапад на 10 їдоків. Теплою була остання мирна ніч 22 червня і941 року. Ще не встигло зійти сонце, як на світанковому небі з'явилися сотні німецьких літаків. Вони несли смерть на будинки, в яких люди додивлялися свої останні мирні сни.

У перші дні війни радянська армія не змогла встояти проти наступу німців і почала відступати. 30 червня запеклі бої точилися за 100 200 кілометрів від кордону. Німці окупували Дрогобич, Львів, Луцьк, Рівне, Ковель. 7 липня починається оборона столиці України - міста Києва. Згодом ворог окупував усю територію України. Для народу України, як і для всіх громадян СРСР, ця війна стала Великою Вітчизняною, оскільки всі - від малого й до старого - піднялися на боротьбу з ворогом та захист своєї Вітчизни.

В Україні з’явилися нові господарі з новими порядками. Окупанти відправляли на роботи до Німеччини молодь. У німецьке рабство вивезено понад 2 мільйони українських юнаків та дівчат» Потягами перевозили зерно, устаткування заводів, продовольчі товари, витвори мистецтва, музейні цінності.

Жорстоких репресій зазнали селяни й городяни, які чинили спротив. Для непокірних створювали концентраційні табори. Потім їх розстрілювали або спалювали в спеціальних печах. Упродовж усього періоду окупації щовівторка й щоп’ятниці

у Бабиному Яру, поблизу Києва, розстрілювали людей різних національностей. Серед жертв переважали євреї. За час окупації Бабин Яр забрав життя понад 100 000 чоловік - дітей, жінок, літніх людей. Майже б мільйонів людей знищили нацисти в роки окупації. З 900 000 жителів Києва із 1945 році залишилося 186 000. В Україні 10 мільйонів чоловік втратило житло. Війна перетворила на руі'ни 714 міст та майже 28 000 сіл. Ось далеко не повний перелік наслідків воєнного лихоліття в Україні.

Поміркуймо

Чому війна стала найтрагічнішоїо сторінкою історії України XX століття? (Готуючи відповідь, наведіть факти).

Нескорений народ. З перших днів війни народ чинив опір нацистам. На окупованій території виникають партизанські загони, підпільні організації, Українська повстанська армія (УГІА). Ліси стали надійною домівкою в боротьбі проти ворогів. Народні месники нападали на окупантів, визволяли полонених, пускали під укіс ворожі потяги, нищили німецьку техніку. Боротьба українського народу сприяла визволенню окупованих нацистами земель. Ворог не мав спокою ні на фронті, ні в тилу. День за днем народні месники наближали перемогу.

Історія в ілюстраціях

ІЦо в зображенні на фото доз вол яг нам стверджувати, що це події

1943 року а не 1 9 11 року?

Переправи радянських військ на правий берег Дніпра на північ ві() Києва. Жовтень 1913 р.

Успішні наступальні операції радянської армії у 1943-1944 роках принесли звільнення Україні. У листопаді 1943 року Київ зустрічав своїх визволителів. До кінця жовтня 1944 року німців вигнали з України. Значний внесок у цю перемогу зробив український народ.

Мільйони українців воювали на фронтах війни. Стільки ж віддали своє життя за велику перемогу. Пам’ятаймо, що наша свобода завойована великими зусиллями і не менш великими втратами.

8 травня 1945 року Німеччина капітулювала. Офіційне повідомлення про перемогу в Україні, Росії, Білорусі та інших республіках СРСР було оголошене 9 травня. Відтоді 9 травня святкують як День перемоги.

Поміркуймо

Чому ворога вдалося вигнати з України? Хто посприяв цьому?

Словник

Концентраційний табір -

ГЛРДІЛ-UJbJJP шсце, обгороджене колючим дротом, з надійною охороною, з будівлями, де тримали ув’язнених.

Окупант - особа, що тимчасово перебуває на завойованій території і чинить так, як їй хочеться або як їй наказує керівництво.

Окупація - тимчасове за-гарбання однією державою території іншої держави.

Рейхскомісар - державна посада; представник німецької влади в Україні.

Фюрсф - вождь. Так німці називали А. Гітлера.

ЦІ каво знати

Останній визволений від нацистів в Україні населений пункт - село Лавочне Дрогобицької (сьогодні Львівської) області (8 жовтня fд44 року). Офіційним днем завершення вигнання німецьких військ з території України вважають 14 жовтня 1944 року. Закарпаття було звільнене 28 жовтня 1944 року

Працюємо з історичними джерелами

1.    З виступу рейхскомісара України Еріха Коха на нараді в м. Рівному (серпень 1 942 р.)

«Немає ніякої вільної України. Мета нашої роботи полягає в тому, що українці повинні працювати на Німеччину, що ми тут не для того, щоб ощасливити цей народ. Україна може дати нам те, чого не вистачає в Німеччині. Це завдання повинне бути виконане, незважаючи на втрати. Фюрер наказав вивезти з України в Німеччину 3 мільйони тонн зерна, і ми повинні це зробити».

2.    З розпорядження Еріха Коха (жовтень 1942 р.)

«...я вимагаю... закрити всі школи, інститути, у яких навчаються учні старші 15 років, а всіх учнів і викладачів цих закладів... закритим способом відправити на роботи до Німеччини.

Я вимагаю також одночасно подбати про те, щоб, крім 4-класних шкіл, не було жодної школи, не дозволеної мною».

1.    З'ясуйте, які плани мало німецьке командування щРДО України.

2.    Чому Е. Кох вимагав закрити всі навчальні заклади, окрім початкових шкіл? 3. Чи співпадає зміст документів з текстом оповідання в тому місці, де описується нацистський окупаційний режрм?

Запишіть до робочого .зошита

1 вересня 1939 р. -22 червня 1941 р. -Осінь 1942 р. -Жовтень 1944 р. -

9 травня 1945 р. -

Домашнє завдання

*    Прочитайте § 24. Війна.

*    Дайте відповідь на запитання:

1. Які зміни відбулися в Західній Україні з приходом радянської влади?

2. Чому український народ розпочав боротьбу проти окупантів?

* Виконайте завдання:

1. Дізнайтеся, які події відбувалися на території вашого краю в роки Другої світової війни. 2. Чи брав участь хтось з ваших родичів у війні? Чи зазнала ваша родина втрат? 3. Підготуйте розповідь на тему "Наш край у роки війни".

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 16-07-2014, 00:06, Переглядів: 2075