Народна Освіта » Історія України » § 14. Героїчні походи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 14. Героїчні походи

Чому козаки виступили на захист українського народу?

Кримське ханство. З кінця XIII століття Кримський півострів почали заселяти монголи. Вони змішалися з половцями і заклали початок кримськотатарського народу. У Криму проживали представники різних народностей, але мешканців півострова почали називати татарами.

Більшість кримських татар осіли і освоювали довкілля: займалися землеробством, скотарством, торгівлею. Кримські татари були вправними воїнами. Змалечку хлопчиків учили сидіти в сідлі, користуватися зброєю. Так формувалася сильна татарська кіннота.

Кримський півострів залежав від Туреччини. Турецька держава була сильнішою і підпорядкувала собі Кримське ханство. Турецько-татарська знать збільшувала свої землеволодіння за рахунок завойовницьких походів. Особливий інтерес був до українських земель. Воїни турецько-татарських загонів підчас вторгнення ставали своєрідними мисливцями. Вони «полювали» на людей. Молодих кремезних чоловіків використовували на галерах як веслярів, у землеробстві, на будівництві. Дітей, жінок, літніх людей - у домашньому господарстві. Тисячі невільників продавали на ринках Криму й Туреччини. Часто, з метою викупу, бусурмани викрадали членів знатних родин.

Поміркуймо

Як Крим став татарським?

Гетьман Петро Копа ні евич-Са гайда ч-

ннй. На початку XVJJ століття козаки провели кілька вдалих сухопутних і морських походів проти турків і татар. Організував морські походи козацький гетьман Петро Конашевич-Сагай-дачний. (Зверніть увагу на портретне зображення гетьмана).

Він уміло проводив морські походи.

Перед виходом у море козаки продумували план військової операції. Відпливали вночі. За 36-40 годин досягали ворожої території. Непомітно підкрадалися в козацьких чайках до турецьких галер.

Блискавично захоплювали їх. Турецькі екіпажі знищували, а невільникам давали волю, відвозили в рідні краї.

Один з найвдаліших походів під керівництвом Сагайдачного на Кафу (тепер місто Феодосія) відбувся в 1616 році. У ті часи це місто було головним невільничим ринком. Козаки штурмом узяли місто. Знищили турецький флот. Розгромили чотирнадцяти-тисячний гарнізон. Визволили чимало полонених.

Історія в ілюстраціях

Як ви вважаєте, чому фортеця збереглася до наших днів? Який інший підпис можна дати під малюнком? Чому?

Через декілька років Туреччина розпочала війну проти Польщі. Турецько-татарське військо чисельністю майже 300 тисяч чоловік підійшло до Хотина (нині Чернівецька область), де табором стояла польська армія. Турки мали 260 гармат, велику кількість верблюдів і навіть А бойових слони.

Польський король звернувся до козаків по допомогу. Сагайдачний погодився виступити, але за умови, що козацтво й український народ отримають нові вольності від польського короля. Останній дав згоду.

У 1621 році 40-тисячне військо на чолі із Сагайдачним рушило иід Хотин. Козаки сподівалися на підтримку польських військ. Однак ті не поспішали. Під Хотином Сагайдачний удався до хитрощів. Він наказав своїм воїнам робити нічні набіги на ворога. Такі операції викликали паніку серед турків. Козаки знищили понад 70 000 чоловік ворожого війська.

За п ять тижнів протистояння турецький султан не здобув жодної перемоги. Він утратив майже половину армії. У кінці вересня 1621 року турки запропонували переговори. Так Са-гаидачнии з козаками врятував Польщу від загибелі. А що не ~ии король? Чи виконав він обіцянку перед козаками про

Українські .if'M.ii наприкінці XVI па початку XVIї cm.

У бою під Хотином Сагайдачного було тяжко поранено. Козаки відвезли свого улюбленого гетьмана до Києва в один з монастирів, де він і помер. Мало не весь Київ зійшовся, щоб попрощатися з українським героєм.

Поміркуймо

Якими були наслідки боротьби козаків з татарсько-турецькими завойовниками?

Словник

Цікаво знати

-    Гетьманство Петра Сагайдачного не було тривалим. Однак за 6 років (1616-1622) він здійснив одну з основних реформ війська і перетворив його з партизанських загонів у регулярну армію. Він суворо заборонив козакам пити горілку під час морських походів. Порушників цього наказу викидали за борт. Одночасно Сагайдачний збільшив число козацьких чайок до 300. Якщо врахувати, що в кожну чайку могло сісти від 50 до 70 чоловік, то в похід одночасно вирушало від 15 до 21 тисячі воїнів.

-    Сагайдачний був захисником українського православ’я. У 1620 році

з усім Військом Запорізьким він записався до Київського братства і забезпечив йому захист і підтримку. Заохочував освітянські справи щедрими дарунками, виділяв гроші на будівництво церков, монастирів, друкарень.

Працюємо з історичними джерелами

Ой на горі та женці жнуть

(народна пісня)

Ой на горі та женці жнуть,

А попід горою, яром-долиною Козаки йдуть.

Бусурмани - так українці називали турків і татар, оскільки ті сповідували іншу віру - мусульманську, дотримувалися інших звичаїв і традицій.

Галбра - морське турецьке судно.

Султан - у країнах Сходу так називали правителя держави.

Гей, долиною, гей, широкою, Козаки йдуть.

Попереду Дорошенко Веде своє військо,

Військо Запорізьке, Хорошенько.

Гей, долиною, гей, широкою, Хорошенько.

А позаду Сагайдачний,

Що проміняв жінку На тютюн та люльку, Необачний.

Гей, долиною, гей, широкою, Необачний.

Гей, вернися, Сагайдачний, Візьми свою жінку,

Віддай тютюн-люльку, Необачний!

Гей, долиною, гей, широкою, Необачний.

Мені з жінкою не возиться,

А тютюн та люлька Козаку в дорозі Знадобиться!

Гей, долиною, гей, широкою, Знадобиться!

1. Кому присвячена ця народна пісня? 2. Як ви зрозуміли фразу «Що проміняв жінку на тютюн та люльку»? 3. Чому народ присвятив Сагайдачному цю пісню? Про що це свідчить?

Запишіть до робочого зошита

-У 1616р. ...

-У 1621 р. ...

- Козаки виступили на захист українського народу тому, що ...

Домашнє завдання

*    Прочитайте § 14. Героїчні походи.

*    Дайте відповідь на запитання:

1.    Чому козаки боролися проти татар і турків?

2.    Які випробування випали на долю гетьмана П. Сагайдачного?

*    Виконайте завдання:

1. Знайдіть у тексті параграфа фрагменти, в яких: а) показано ставлення турецько-татарських воїнів до українського населення; б)опи-сано організацію та проведення морського походу ГІ. Сагайдачним; в) указані результати військової битви під Хотином. 2. Складіть розповідь на тему «Петро Сагайдачний мудрий гетьман козацького війська».

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 15-07-2014, 23:04, Переглядів: 3531