Народна Освіта » Історія України » § 10. Галицько-волинське князівство

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Галицько-волинське князівство

У чому виявилася мудрість князя Данила Галицького?

Як виникла Галицько-Волинська держава? Ще до завоювання монголами Київська держава була поділена на окремі самостійні князівства-землі: Київську, Переяславську, Чернігово-Сіверську, Подільську, Волинську та інші. Кожною землею володів удільний князь» який передавав нлад,у старшому синові. Між князями постійно велася боротьба за Київ. Він переходив з одних рук до інших і діставався, як правило, найсильнішому князеві.

Із часом серед князівств виділилися Галицьке та Волинське, які зміцніли й розширили свої території за рахунок інших земель. З ініціативи волинського князя Романа Мстиславовича у 1199 році відбулося об’єднання Волинського й Галицького князівств. У 1201 році князь Роман зайняв

Київ. На цей час він володів майже всією територією України. Так після занепаду Київської держави на території України виникла нова держава - Галицько-Волинська. (Відшукайте на карті Галицько-Волинську державу).

У 1205 році Роман Мстиславович загинув. Дружину князя Анну разом з малолітніми синами Данилом і Васильком бояри вигнали з Галича. Тривалий час вони жили за межами Галичини. Коли Данило підріс

і змужнів, він повів енергійну боротьбу з боярами.

Подолавши опір бояр і відігнавши від українських земель поляків та угорців, Данило Романович відновив єдність Галицько-Волинського князівства.

Данило Галицький дбав про рідну землю. Сучасники запам'ятали його як будівничого. За його правління закладено чимало нових міст. Окрасою князівства стали Холм, Львів. Місто Львів засноване в середині XIII століття і назване на честь сина - Лева,

У часи Данила почали укладати один з найцікавіших літописів давнини «Галицько-Волинський».

Не раз на землі князівства нападали угорці з поляками. І в ці важкі хвилини Данило разом з військами відбивав навали ворогів. У походах він ніколи не розлучався зі своїм братом Васильком.

Поміркуймо

Чому Галицько-Волинську державу називають спадкоємницею Київської Русі?

*0, лиха тиг честь татарська!». Поїхав якось князь Данило в Угорщину, щоб засватати свого сина за королівну. Повернувся і не впізнав рідної землі. Зустріли його руїни та згарища, що залишили після себе монголи.

Данило відбудовував зруйновані міста. Згодом прислав монгольський хан Батий до нього посланця з грізним наказом:

«Віддай Галич!». Вирішив Данило міста не віддавати. Поїхав до Батия.

Пробув у хана Данило 25 днів. Вів тривалі переговори і домігся, іцо затвердив Батий його галицько-волинським князем. Ціною приниження він зберіг собі життя і досяг недоторканності західних земель. Літописець так описав цю подію:

«О, лихіша лиха честь татарська. Данило Романович, що був князем великим, що володів з братом своїм Руською землею, Києвом, і Володимиром, і Галичем, і іншими краями, нині сидить на колінах, холопом себе називає! А вони данини хочуть, і погрози ідуть... О, лиха ти, честь татарська!».

Важким виявилося для Данила Галицького те підданство. Замислився він над тим, як його

позбутися.

Як і раніше, Данило боронив з військами рідну землю, будував і зміцнював міста, налагоджував виробництво, запрошував майстрів, торгував іншими державами. У цей час він розпочав переозброєння війська. Уперше використав металеві обладунки, щоб захистити вершників та коней. В українському війську виникла важкоозброєна кіннота.

У 1253 році папа римський Інокентій IV передав Данилові корону. (Див. зображення корони). Український князь прийняв подарунок папи і вирішив коронуватися. Ця подія відбулася в місті Дорогочині, Коронація Данила Галицького засвідчила, що папа й правителі країн Європи визнали Галицько-Волинське князівство як державу і надали її государеві символи влади - вінець і скіпетр. З того часу Данила Галицького почали величати українським королем.

Дійшли чутки про відродження Галицько-Волинської землі до монгольського хана. Відправив він свого воєводу Бурундая в похід на західні землі. Бурундай наказав Данилові зруйнувати фортеці, розкопати вали, позасипати рови. Не було Данилові підмоги, мусив скоритися й виконати наказ кривдника. Знесиленим і розчарованим закінчував свій життєвий шлях Данило Галицький.

Поміркуймо

Які факти із життя Данила свідчать, що з ним рахувалися правителі інших держав?

Словник

Цікаво знати

Після смерті Данила Галицького королем став його брат Василько (1264-1270). Потім коро на перейшла до сина Данила - Лева (1270-1301), а пізніше до онука Юрія (1301-1308). Юрій, як і його дід, мав титул «король Русі». Він відродив колишню могутність держави, переніс столицю з Холма до Володимира. Після смерті Юрія влада перейшла до його синів Андрія та Лева II. Останні відмовилися від титулу короля j величали себе князями. Восени 1349 року польські війська здійснили напад на Галичину та Волинь. Відтоді припинило своє існування й королівство.

Працюємо з історичними джерелами

Галицько-Волинський літопис

«... У той же час прислав папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: “Сину! Прийми од нас вінець королівства”. Він-бо перед цим прислав був біскупа веронського і каменецького Якова Браганца, кажучи йому: “Прийми вінець королівства". Але він, Данило< у той час не прийняв був вінця, сказавши: “Рать татарська не перестає. Зле вони живуть з нами. То як можу я прийняти вінець без підмоги твоєї?” Тим часом Опізо, посол папський, прийшов, несучи вінець і обіцяючи: “Ти матимеш поміч од папи". Але він, Данило, все одно не хотів, та умо-

Біскуп - єпископ, вищий церковний сан.

Вінець - корона.

Лядські - польські.

Підданство - належність особи до певної держави, залежність від кого-небудь.

Рать — військо.

Скіпетр - жезл (палиця), прикрашений дорогоцінними каменями та різьбою.

Холоп - підневільна особа, яка прирівнювалася до раба.

вила його мати Анна, і князі лядські, кажучи: “Прийняв би ти вінець, а ми готові єсмо на підмогу проти поганих’'. Він, отож, прийняв вінець од бога, од церкви Святих апостолів, від престолу святого Петра, \ від отця свого, папи lннoкeнтiя^ і від усіх єпископів свої/. Іннокентій же проклинав тих, що хулили віру грецьку православну, і збирався він собор учинити про істину віру і про возз’єднання церков.

Прийняв же Данило од бога вінець у городі Дорогочині...».

1. Чому Данило спершу не прийняв королівського вінця і ВІДМОВИВСЯ бути королем? 2. Хто зміг переконати Данила й умовити його прийняти королівський титул? 3. Як ви вважаєте, що .для Данила було важливішим: стати королем чи звільнити рідну землю від монголів?

Домашнє завдання

*    Прочитайте § 10. Галицько-Волинське князівство.

*    Дайте відповідь на запитання:

1.    Як виникло Галицько-Волинське князівство?

2.-Чорту    розчарованим і знесиленим закінчував життя кн^зь Данило?

*    Виконайте завдання:

1. Відшукайте в тексті параграфа фрагменти, що свідчать про мудрість і далекоглядність Данила Галицького. 2. Підготуйте розповідь про Данила за планом*, а) важкий шлях до влади; f?) розбудова князем Данилом держави; в) стосунки з монголами; г) Данило Галицький - король; ґ) час розчарувань.

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 15-07-2014, 18:49, Переглядів: 5081