Народна Освіта » Історія України » § 7. Володарі Київської держави

НАРОДНА ОСВІТА

§ 7. Володарі Київської держави

З попереднього розділу ми дізналися, що українські землі в давні часи заселяли скіфи, греки, слов’яни. Вони, як і багато інших народів, залишили після себе чимало пам’яток. Слов’янські племена утворили на території українських земель державу -Київську Русь. Як виникла ця держава? Хто її розбудував? Якими справами запам’яталися її володарі? Чому про Київську Русь знали в Європі і за її межами? Відповіді на ці та багато інших запитань дізнаємося з розділу «Княжа Русь-Україна».

Києвичі.

Міцніли слов’янські племена. Усе більше з’являлося бажаючих поневолити їх. Щоб запобігти цьому, князі дбали про власне військо - дружину. Князь із дружиною захищав одноплемінників, брав участь у воєнних походах, підкоряв слабкіші народи і приєднував їхні землі. Із часом на землях слов’ян виникають князівства -перші державні утворення.

Одне з наймогутніших князівств постало в полян. Його центром став Київ. За легендою Київ заснував Кий з братом Щеком, Хоривом і сестрою Либіддю.

Про виникнення Києва читаємо в літописі «Повість минулих літ», укладеному ченцем Києво-Печерського монастиря Нестором:

Якими справами запам'яталися володарі Київської держави?

«Коли ж поляни жили осібно і володіли родами своїми, - бо й до сих братів існували поляни і жили кожен із родом своїм на своїх місцях, володіючи кожен родом своїм, - то були [між них] три брати: одному ім’я Кий, а другому - Щек, а третьому - Хорив, і сестра їхня Либідь. І сидів Кий на горі, де нині узвіз Боричів, а Щек сидів на горі, яка нині зветься Щекави-цею, а Хорив - на третій горі, од чого й прозвалася вона Хоре-вицею. Зробили вони городок [і] на честь брата їх найстаршого назвали його Києвом. І був довкола города ліс і бір великий, і ловили вони [тут] звірину. Були ж вони мужами мудрими й тямущими і називалися полянами».

Археологічні розкопки підтверджують думку Нестора і засвідчують, що Київ виник наприкінці V — у першій половині

VI століття (понад 1500 років тому). Історики вважають, що Кий став родоначальником нової династії - Києвичів.

Київське князівство особливо розквітло в часи Аскольда та Діра - нащадків Кия. Здійснили вони вдалі походи на Візантію. Повернулися додому з багатою здобиччю. Однак у 882 році

новгородський князь Олег хитрощами виманив з Києва Ас-кольда та Діра і вбив їх. Так влада перейшла до нової родини (династії) - Рюриковичів.

Історія в ілюстраціях

Дослідіть. як на малюнку зображені Аскольд і і-lip* Де Олег з дружиною? Хто поводиться цоііошшчо, а хто мирно?

Поміркуймо

Чи можна стверджувати, що місце, яке обрали брати для будівництва Києва, було придатним для життя? Чому? Відшукайте в літописі фрагменти тексту, що допоможуть вам дати відповідь на запитання.

Правління Олега. «І сів Олег, — читаємо в “Повісті минулих літ”, - князюючи в Києві, і мовив Олег: ‘‘Хай буде се мати городам руським’Ч. Об’єднавши землі полян з Новгородським князівством, Олег почав величати себе київським князем* Упродовж трьох років він силою і хитрістю приєднав до свого князівства землі деревлян, сіверян. Пізніше - тиверців, уличів, дулібів. Так у слов'янському світі виникла велика держава із центром у місті Києві, що дістала назву Київська Русь. Чому «Русь»? Під такою назвою згадують Київську державу іноземні мандрівники,

купці» літописці. Її мешканців вони називали русичами. Більшість українських істориків вважають, що слов’яни й самі називали себе русичами, або русами, а свою землю - Руссю. Ця назва співзвучна назвам багатьох річок на Подніпров’ї: Рось,

Росавка, Роставиця, Русава.

У часи правління Олега (882—912) зміцніла Київська держава, розквітла новими містами. У 907 році вирішив Олег з дружиною йти походом на Константинополь -столицю Візантії. Це був небачений за розмірами похід. У ньому взяло участь 2000 кораблів, на яких могли розміститися близько 80 000 воїнів. Захопивши місто,

Олег примусив візантійського імператора щороку сплачувати данину Києву та іншим князівствам, що входили до складу держави. У літописі Нестор повідомляє, що на знак перемоги Олег прибив свій щит на міських воротах Константинополя. Чи було це так насправді - невідомо.

Помер Олег у 912 році за загадкових обставин. До наших днів дійшла легенда про те, що смерть Олега настала від укусу змії.

Поміркуймо

Чим запам’яталося правління Олега?

«Повість минулих літ». Ви звернули увагу на те, що в тексті ми вже неодноразово використовували фрагменти літопису «Повість минулих літ» ченця Нестора. Хто ж такий Нестор Літописець і яке значення має укладений ним твір?

Роки народження й смерті Нестора невідомі. Знаємо, що він жив у другій половині XI та першій половині XII століття. Юнаком прийшов до Києво-Печерської лаври і став ченцем. Йому пощастило побачити Феодосія Печерського - одного з настоятелів славетного монастиря. Нестор описав життя Феодосія як людини глибоко віруючої й освіченої:

«І шанували його не ради дорогих шат або світлого вбрання й не ради великого багатства» але за непорочне його життя, і світлу душу, і за численні повчання, що святим духом кипіли в устах його».

Більшість учених вважають Нестора одним з перших істориків. Його перу належить «Повість минулих (временних) літ».

Однак Нестор не єдиний автор «Повісті...». Він звів в одне ціле літописи, створені його попередниками, доповнив їх, збагатив народними переказами, свідченнями очевидців. У «Повісті...» ми ніби відчуваємо постійну присутність Нестора. З яким захопленням і гордістю він описує ратні подвиги русичів, співпереживає несправедливість, сумує за втратами, висловлює власні незалежні думки!

Поміркуймо

Чому Нестора вважають одним з перших істориків? Чим він заслуговує на повагу та пам'ять?

Словник

Цікаво знати

- Найбільшим транспортним шляхом у давні часи, що пролягав територією Київської Русі, був «шлях із варяг у греки» - система річкових шляхів та волоків завдовжки 3000 кілометрів, що з’єднувала пів-

Варяги - народи Скандинавії, північні племена.

Данина - податок, мито — форма оподаткування населення в давнину. Данину сплачували збіжжям, воском, хутром, медом, грішми тощо.

Династія - правителі, володарі держави з одного роду, влада яких передається в спадок.

Імператор - володар великої держави, що виникла завдяки завойовницьким походам, насильницькому приєднанню інших народів.

Хозари - напівкочові племена, що жили на території сучасного Дагестану в районі Кавказьких гір. У VII столітті підкорили сусідні народи й утворили державу Хозарський каганат.

Шйти - пишне вбрання.

нічні землі з південними, Балтійське море з Чорним. Виник цей шлях понад 1100 років тому і мав велике значення для слов’ян.

- Найдавніша згадка про руську мову на території сучасної України належить до 858 року. Слов’янський просвітитель Костянтин (Кирило), описуючи своє перебування в кримському Херсонесі (Корсуні) під час подорожі з Візантії до хозар, зазначає, що він зустрів чоловіка, який розмовляв руською мовою.

Працюємо з історичними джерелами

Нестор. Повість минулих літ

«У рік 907. Пішов Олег на греків, Ігоря зоставивши в Києві...

І прибув він до Цесаргорода, а греки... город замкнули. І вийшов Олег на берег. І попустошив він довкола города, і вчинив убивство багатьох греків. І палат багато вони розбили, і церкви попалили. А котрих же брали як полоняників, то одних вони посікли, а других мучили, інших же розстрілювали, а ще інших у море кидали. І багато іншого зла творили руси грекам, як ото звичайно вороги творять.

І повелів Олег воям своїм колеса зробити і поставити кораблі на колеса. А коли настав попутний вітер, напнули вони вітрила, рушили з поля, і пішов Олег до города.

Побачивши це, греки убоялися і сказали, виславши послів до Олега: “Не погубляй город. Ми згоджуємося на данину, як ти ото хочеш”.

І зупинив Олег воїв, і винесли йому греки їжі і вина, і не взяв він його, бо було воно приготоване з отрутою...».

/. Що вас вразило найбільше в поведінці Олегових воїнів? Чому?

2. Який винахід застосував Олег під час походу? 3. Про що свідчить те, що їжу й вино, піднесені Олегові, попередньо отруїли?

Запишіть до робочого зошита

-    Київ виник...

-882 р.-...

-    907 р. - здійснив Олег...

-    882-912 pp. - роки...

Домашнє завдання_

*    Прочитайте § 7. Володарі Київської держави.

*    Дайте відповідь на запитання:

1.    Коли та як виникла Київська держава?

2.    Якими справами запам’яталися князі Києвичі та Олег?

*    Виконайте завдання:

Поміркуйте» чому Олег назвав Київ «матір’ю городам руським*. Готуючи відповідь via це запитання, використайте карту на стор. зі, зверніть увагу на розміщення Києва.

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 15-07-2014, 18:46, Переглядів: 3178