Народна Освіта » Історія України » § 5. Загадкові знаки

НАРОДНА ОСВІТА

§ 5. Загадкові знаки

Знаки-символи. Чи знаєте ви, іцо означає слово «герб»? Чому гербами цікавляться історики?

Слово «герб» походить від німецького «гербе» та означає «спадщина». Герб - емблема, що складається із зображення різних фігур, предметів, розміщених у певній послідовності з дотриманням відповідних вимог.

Герби молсемо побачити на прапорах, документах, монетах, посуді, будівлях, рукописних і друкованих книгах тощо. Перше, що впаде нам у вічі при детальному знайомстві з гербами, - це те, що, зазвичай, вони подібні за формою і складаються з різних елементів. Кожен з них приховує в собі якийсь зміст.

Як розшифровувати зображення гербів? Люди ще з давнини прагнули передавати інформацію в скороченому вигляді за допомогою знаків. У Європі розробили і обов’язкові складові герба: «щит», «шолом», «намет», «корона», «нашоломник», «щитотримачі», «мантія», «девіз» (короткий вислів - гасло роду). Перші герби з’явились як емблеми родин, а потім і держав.

Історія в ілюстраціях

Розгляньте зображення на гербах. Чим вони відрізняються? ІДомалиб означати предмети на гербах?

Поміркуймо

Розгляньте малий Герб України. На що він схожий? Як ви можете розтлумачити його зображення? Що вам нагадує його основний елемент?

Родові герби можуть розповісти про знатність роду, його володіння, особливості походження і характерні заняття. Зображення знарядь праці на гербовому іциті свідчить, зазвичай, про види діяльності, поширені на території краю, міста, держави. Малюнки тварин можуть указувати на певні риси характеру населення: сміливість, хоробрість, упертість, поступливість тощо. Виноград, квіти, колоски рослин, листя не стільки прикрашають гербовий малюнок, скільки несуть у собі інформацію про природу краю, перекази та легенди.

Поміркуймо

Яку корисну інформацію можуть почерпнути історики з гербів?

Українська історія на гербах. На українських землях існувала традиція використовувати різні знаки-символи. Ними були квадрат, коло, зірка, півмісяць, звірі, птахи тощо. Після утворення Київської держави правлячий княжий рід започаткував власний знак - тризуб. Він поступово став гербом княжого роду. Зображення тризуба є на печатках князів, монетах, стінах церков. Дослідники тризуба достеменно не знають, що він означає. Одні вважають, що це - зображення птаха, інші - фігури, складеної зі зброї - лука та меча. Історики дослідили, що цей символ досить часто використовували на українських землях.

У сучасній Україні після проголошення незалежності затвердили тризуб як малий Державний герб.

Герби часто використовували на українських землях. Відомо, що свій герб мали

козаки. Це було зображення лицаря-козака з мушкетом. ІІа гербі Галицької землі малювали золотого лева на жовтому тлі. Герб нашої столиці - міста Києва — прикрашає Святий архангел Михаїл - небесний воїн з вогняним мечем. Українські герби можуть чимало розповісти про давню й сьогоднішню історію нашої землі.

Печатки. Ви звернули увагу на те, що серед історичних джерел дослідники надають перевагу писемним? Сподіваюся, що розумієте, чому саме їм. Разом з тим, працюючи над рукописними пам’ятками, вони обов’язково перевіряють достовірність документів. Чи створені вони тими людьми, чиїми іменами підписані? Чи міг такий документ з’явитися у досліджуваний період? Чи справжній він? Допомогти історикам з’ясувати ці та інші питання можуть спеціальні знаки, які трапляються на сторінках документа. Називаються вони печатками.

Печатка - предмет з металу, дерева або іншого матеріалу, на який наноситься рельєфне зображення.

Це зображення за допомогою відбитка можна перенести на папір, віск, сургуч. Печатка надає документу певного значення. Вона засвідчує авторство (кому належить), підтверджує підпис особи, установу, де готувався цей документ. Зазвичай на печатках зображували гербові знаки, прізвища, імена, посади.

Відомо, що перші печатки в українських землях з’явилися в X столітті. Однак не кожен мав печатку. Таким привілеєм наділялися князі та знатні люди. Пізніше — гетьмани, військова старшина. Право ставити власний знак на виготовлених предметах діставали майстри, друкарі. У такому випадку печатка на виробі перетворювалася в своєрідний авторський знак, який допомагав дізнатися, хто ж виготовив цю річ.

На багатьох печатках можемо побачити різноманітні символічні зображення, ініціали прізвищ, імен. Печатки несуть у собі чимало цікавої інформації, яку можуть використати історики.

Поміркуймо

Про що можуть «розповісти* печатки? Що спільного є в монетах і печатках?

Словник

Цікаво знати

-    Основою гетьманських печаток є зображення козака з рушницею через ліве плече і з шаблею при лівому боці.

-    Прикладом може слугувати печатка Івана Мазепи. Її діаметр 47 мм. У центрі - зображення козака в прикрашеному орнаментом верхньому одязі з короткими рукавами й закоченими полами. На козаку шапка з пласким верхом. Він, підперезаний поясом, у чоботях, стоі'ть у густій траві.

Запишіть до робочого зошита

-    Герби та печатки - важливі історичні джерела тому, що...

-    Тризуб - це...

-    Перші печатки в українських землях з’явилися...

Домашнє завдання

* Прочитайте § 5. Загадкові знаки.

Геральдика - гербознавство, складання, тлумачення й вивчення гербів.

Мантія - широкий довгий одяг у вигляді плаща, який носять поверх іншого одягу; елемент герба.

Сургуч — речовина, призначена для опечатування пакетів, посилок. Сургуч легко плавиться і, застигаючи, щільно прилипає до поверхні паперу, тканини, дерева.

*    Дайте відповідь на запитання:

1.    Як розшифровують зображення на гербах та печатках і

2.    Що ви знаєте про малий Державний герб України?

*    Виконайте завдання:

1. Дізнайтеся, чи має ваше поселення власний герб. Коли він виник? Що означає? 2. Яким був герб краю в давнину? Як він розшифровується? 3. Намалюйте герб вашої родини. Не забудьте, що він повинен мати обов’язкові елементи, про які йшлося в параграфі. Якщо завдання виявиться складним для виконання, попросіть допомоги в старших членів родини.

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 15-07-2014, 18:44, Переглядів: 3253