Народна Освіта » Мистецтво » Мистецтво навколо нас

НАРОДНА ОСВІТА

Мистецтво навколо нас

Ви вже познайомилися з основними видами образотворчого мистецтва - графікою, живописом, скульптурою, декоративно-ужитковим мистецтвом. Але просто картину, просто гравюру, просто статую можна побачити хіба що в музеї чи художній галереї. А зазвичай твори, що належать до різних видів мистецтва, постійно взаємодіють між собою.

Уявіть пам’ятник, який встановлено в вашому місті чи селі або який ви бачили під час екскурсії. Якщо його розташовано на площі, то навколо обов’язково існують якісь споруди. Відбувається взаємодія скульптури та архітектури - вони створюють враження не окремо, а разом; у глядача виникає загальний образ. Якщо поєднання скульптури і архітектури є вдалим, площа з пам’ятником на ній стають окрасою міста, і навіть його символом. Найвідоміші такі поєднання отримали всесвітню славу, ними пишаються і захоплюються, навіть не розділяючи, що саме тут належить до архітектури, а що - до скульптури.

Різні види образотворчого мистецтва здатні взаємодіяти не лише один з одним, а й із зовсім іншими мистецтвами, з якими їх, здається, нічого не може пов’язувати. Наприклад, ви читали книжку і роздивлялися ілюстрації в ній. Проте це два різні види мистецтва - література і графіка, і вони одночасно допомагають вам уявити героїв та їхні пригоди!

Та найбільші можливості для поєднання різних видів мистецтва дають театр і кіно, а також цирк. Адже, наприклад, театральна вистава - це поєднання чи не всіх видів мистецтва, які можна пригадати. По-перше, існує драматичний твір, п’єса, яка належить, звичайно, до літератури. Дуже рідко вистава може обійтися зовсім без музики, а іноді нові мелодії створюють спеціально для неї. А що ж образотворче мистецтво? На його відповідальності - декорації і костюми героїв (тобто живопис, а іноді й графіка). Декорації досить часто бувають об’ємними. Акторів (якщо вони не персонажі з театру тіней) і, звичайно, їхні костюми глядачі також побачать під час вистави з усіх боків. Отже, театральні художники використовують ще й виразні засоби скульптури, а іноді й архітектури. Однак усе сказане зовсім не означає, що у виставі можна поєднувати будь-які декорації, костюми, музику і текст. Уявіть, напри-

клад, «Попелюшку», де текст буде звичайним, а музика - занадто урочистою або моторошною, костюми - сучасними, а декорації будуть зображувати далеке майбутнє чи іншу планету! Таке попри моторошну музику буде виглядати просто смішно!

Якщо все буде вдало, глядач скаже наприкінці: «Яка чудова вистава!». Якщо ж він скаже: «Геніальна п’єса!», або «Прекрасна музика!», або «Дуже цікаві декорації і костюми!», - вистава не вдалася чи, точніше, вийшла схожою на борщ, у якому є смак буряка, картоплі, сметани, а ось смаку борщу чомусь немає!

Перші фільми (ви, мабуть, бачили уривки з них) мало чим відрізнялися від знятих на плівку вистав - хіба що були чорно-білі і супроводжувалися лише музикою. Зовсім інша річ - сучасні фільми, особливо ті, де використовують приголомшливі спецефекти. Проте й із сучасних фільмів нікуди не поділися література (сценарій) і музика, так само залишилися в них і види образотворчого мистецтва - живопис, графіка, скульптура, за допомогою яких створюють костюми і декорації. Щоправда, тепер художникові в цьому допомагають не лише олівець і фарби, а й комп’ютер.

1.    Наведіть приклади зв’язку різних видів мистецтва з повсякденного життя.

2.    Поміркуйте, чи є види мистецтва, які ніяк не можуть поєднуватися між собою.

Зробіть декоративне панно «клоун».

Інструменти та матеріали: для виготовлення такого панно можна взяти солоне тісто, акрилові фарби, пензлі, стрижень, ніж, білі та помаранчеві нитки, клей.

ЕТАПИ РОБОТИ НАД ДЕКОРАТИВНИМ ПАННО «КАОУН»

1.    Для виготовлення основи розкотимо шар тіста і виріжемо з нього прямокутник. Розкотимо смужки з тіста і зробимо з них рамку по краях чотирикутника. Приклеїмо цю рамку ло цілого шара і зробимо два отвори зверху нього. Рамочка має висохнути, затвердіти. Потрібно пофарбувати лицьовий бік основи обраним для тла кольором. Цю підготовчу роботу можна заздалегідь виконати влома разом з батьками. А можна замість основи з тіста використати картон.

2.    Голову клоуна зліпимо так: розкотимо овальну пластинку - обличчя, зробимо стекою його усмішку та зморшки біля очей. З додаткових маленьких шматочків тіста зробимо очі й ніс клоуну та приклеїмо їх до обличчя. Стекою виріжемо зіниці. Прикріпимо брови. На основу панно потрібно наклеїти волосся для клоуна, на тому місці, де буде розташована його голова. Потім приєднаємо і саму голову клоуна.

3.    Метелика також зліпимо з тіста і приклеїмо трошки нижче голови. Коли тісто підсохне, покриємо його фарбою.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 21:12, Переглядів: 7534