Народна Освіта » Мистецтво » Народні промисли

НАРОДНА ОСВІТА

Народні промисли

У давні часи, коли в Україні існувало натуральне господарство, селяни самі виготовляли предмети побуту, знаряддя праці, одяг. Поступово почали утворюватися осередки, де розвивалося народне ужиткове мистецтво - килимарство, ткацтво, гончарство, ковальство, художня обробка дерева, гаптування.

Нині одним з найрозвиненіших центрів українського народного мистецтва є м. Косів, що в Прикарпатті. Тут виготовляють керамічний посуд і кахлі, які оздоблюють малюнками сюжетів про життя мешканців карпатських селищ. Широкого розвитку набуло в Косові мистецтво різьблення по дереву. Здавна вироби з дерева (меблі, музичні інструменти, посуд) прикрашалися вирізьбленими геометричними візерунками та оздоблювалися різноколірним деревом, бісером, металом і перламутром. Далеко за межами краю славиться Прикарпаття ще й килимарством, ткацтвом, гаптуванням, писанкарством.

У с. Опішня Полтавської області можна познайомитися з творами майстрів-гончарів. Тут виготовляють куманці, дзбанки, іграшки, вази, барильця, посуд із жовтої глини і розписують їх білими, червоними, рудими візерунками із зображенням рослин, звірів, птахів.

У західній частині Карпат, на Бойківщині, народні майстри роблять оригінальні «горбаті» скрині у вигляді маленького будиночка з двосхилим дахом. Їх прикрашають різьбленими і намальованими геометричними орнаментами. На Бойківщині виробляють також глиняний посуд зеленого кольору, одяг, розшитий геометричними орнаментами, прикраси з бісеру.

У селі Петриківка, що в Дніпропетровській області, дбайливо зберігають традиції знаменитого петриківського розпису. В Україні існує ще велика кількість центрів народних художніх промислів, наша земля багата на талановитих людей. Кращі твори народних майстрів дбайливо зберігаються в музейних збірках Києва, Львова, Івано-Франківська, Полтави, Коломиї та інших міст.

1.    У яких центрах народних промислів ви бували?

2.    Які предмети традиційних народних промислів є у вас удома? Розкажіть, як вони до вас потрапили.

Оберіть формат і спробуйте створити декоративну композицію.

Інструменти та матеріали: аркуш паперу, акварельні фарби, олівець, гумка, пензлі, фломастери, кольорові олівці.

План роботи:

•    Вирішіть, який тип симетрії ви застосуєте чи, може, створите асиметричне зображення.

•    Визначте, де у вашій композиції будуть акценти, який колір домінуватиме.

•    Кольори можуть бути традиційними для українського ужиткового мистецтва, а можуть відрізнятися, наприклад, гармонією колірної гами, символічністю кольору.

•    Вирішіть, якими деталями ви збагатите свою композицію, яким буде тло.

Разом з батьками власноруч зробіть із солоного тіста і розпишіть декоративну кахлю або рельєфне зображення. Як виготовити солоне тісто для декоративного виробу, ми розповідали в розділі, присвяченому скульптурі.

Фарби для цього підійдуть гуашеві або темперні.

ЕТАПИ РОБОТИ НАД ДЕКОРАТИВНОЮ КАХАЕЮ

1.    Для створення декоративного розпису потрібно спочатку, як і в будь-якій іншій творчій роботі, створити ескіз. На пошуковому ескізі вам потрібно продумати форму майбутньої кахлі: квадрат, коло або і взагалі зооморфна чи рослинної форми. Також потрібно вибрати стиль, у якому розписуватимете кахлі: в опішнянському, коломийському чи довільному, вигаданому саме вами.

2.    Із солоного тіста сформуйте кахлю і підсушіть її.

3.    Висохлу кахлю розпишіть гуашшю у вибраному вами стилі. Колірна гама також має відповідати задуму: чи це буде традиційний для певного регіону колорит чи вигаданий вами.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 21:08, Переглядів: 10420