Народна Освіта » Мистецтво » Засоби художньої виразності у скульптурі

НАРОДНА ОСВІТА

Засоби художньої виразності у скульптурі

Ви вже знаєте, що кожен вид мистецтва має свої засоби художньої виразності. У графіці це лінія, штрих, крапка і пляма, у живописі - колір, колірні сполучення, насиченість, світлота, відтінок. Має свої засоби художньої виразності і скульптура. Головний серед них - об’єм. Саме він відрізняє скульптуру від інших видів мистецтва. Адже графіка і живопис можуть передати об’ємність предмета лише ілюзорно, тобто не насправді. Скульптура ж дійсно може це зробити. Яблуко, навіть дуже добре намальоване фарбами або олівцями, залишається лише зображенням на пласкому папері чи полотні. А яблуко з пластиліну буде виглядати точнісінько, як справжнє, хіба що з’їсти його неможливо.

Вже найдавнішим скульпторам, які жили в кам’яному віці, найцікавішим здавалося зображувати у скульптурі те, що живе і рухається, - спочатку тварин, а потім і людей. Адже людину можна було відтворити не лише «з обличчя», а з усіх боків, і показати кожен її рух! Статуї, що їх створили геніальні митці минулого - грецькі майстри, італійці Мікеланджело Буонарроті і Джо-ванні Лоренцо Берніні, француз Огюст Роден або український скульптор Пінзель, - однаково цікаво оглядати зусібіч.

Ретельно роздивитися скульптуру, навіть велику, можна, тільки наблизившись до неї. Проте глядач має вже здалеку розуміти,

що саме робить зображений скульптором персонаж - закликає, сумує, радіє, мріє. Саме тому у скульптурі нерідко велику роль відіграє силует (значення цього слова вам уже відоме) і форма. Форма може утворюватися м’якими, плавними лініями або, навпаки, бути гострою, динамічною.

Крім того, немає скульптур, зовсім позбавлених кольору, навіть якщо статуя є білою або прозорою (зі скла). І, звичайно, пам’ятник із чорного граніту на площі сприймається інакше, ніж світла мармурова статуя в парку. Скульптуру можуть і спеціально розфарбовувати, як-от дерев’яні статуї у старовинних костелах або маленькі порцелянові статуетки. Але в скульптурі колір завжди є так чи інакше пов’язаним із фактурою матеріалу, тобто з особливостями побудови його поверхні, які ми сприймаємо не лише на вигляд, а й на дотик. Фактури каменю, бронзи, дерева, скла чи порцеляни є, звичайно, дуже різними, і скульптор завжди це враховує, обираючи те, що ліпше відповідає його задуму. Наприклад, пам’ятник Лесі Українці ліпше виглядатиме у бронзі, а героїв її «Лісової пісні» можна вирізати з дерева. Крім того, майстер має можливість зробити статую умовною, зобразивши лише найголовніші її елементи, а може відтворити найдрібніші деталі так, що до кольору і фактури додасться ще й гра світла та тіні на поверхні. Нарешті, можна по-різному обробити вже готову статую - відполірувати її чи залишити шерехатою, вкрити лаком, розфарбувати.

1.    Які існують засоби художньої виразності у скульптурі?

2.    З якого матеріалу ви зробили б скульптуру улюбленого літературного героя? Чи треба було б розфарбовувати її? Чому?

Створіть рельєфну композицію із солоного тіста. Виконати її вам допоможе опис роботи на сторінці 111 у підручнику. Проаналізуйте власний скульптурний твір як приклад малої пластики.

Етапи роботи над рельефною композицією

1.    Щоб зробити таку композицію, треба підготувати малюнок-ескіз.

2.    Солоне тісто розкотіть в тоненьку пластину і до нього притисніть рослинні деталі, щоб вийшло заглиблене зображення.

3.    Потім ці зображення на тлі-основі затонуйте фарбою. Зайву фарбу з поверхні тіста приберіть за допомогою серветки, щоб більша частина фарби залишилась у заглибленнях.

4.    Висушіть вироби в сухому приміщенні чи в духовці при невеликій температурі.

Рецепт солоного тіста такий: на дві чашки борошна візьміть одну чашку дрібно помеленої солі. Ці інгредієнти розведіть невеликою кількістю води - приблизно півчашки. Суміш має бути еластичною і не прилипати до рук. Щоб тісто не кришилося і було достатньо міцним, до нього додайте 1-2 чайні ложки шпалерного клею.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 20:40, Переглядів: 11406