Народна Освіта » Мистецтво » Що таке скульптура. Види скульптури

НАРОДНА ОСВІТА

Що таке скульптура. Види скульптури

Скульптура - один з видів образотворчого мистецтва, який художньо відтворює навколишній світ за допомогою об’ємної форми. На відміну від живопису й графіки, скульптура об’ємна і її можна розглядати з різних боків, вона тривимірна, як речі, що нас оточують у повсякденному житті.

Щоб наблизити скульптурний твір до реальності, його фарбували. Так було, наприклад, у Давньому Єгипті. У європейському мистецтві поряд з фарбованою скульптурою цінували природний колір матеріалу, з якого було зроблено статую. Крім того, є скульптура, яку зроблено з різних матеріалів. Вона декоративна, іноді виглядає як дорогоцінна річ. Такою була статуя Зевса з Олімпу -одне із чудес світу, створене зі слонової кістки і золота.

Скульптура буває круглою, її можна обійти навколо, або розміщеною на площині - це рельєф. Існує кілька видів рельєфу: якщо зображення невисоко підіймається над тлом - перед нами барельєф, якщо ж воно видається дуже сильно і стає майже круглою скульптурою - горельєф, а якщо рельєф заглиблений, це -контррельєф.

Скульптура може бути малого розміру - це мала пластика; середнього розміру і мати самостійне значення, на манер живопису й графіки її називають станковою; монументальною, пов’язаною з архітектурною будівлею, природним середовищем (пам’ятники, паркова скульптура та ін.).

Скульптура також відрізняється за технікою виконання. Її можна висікати з твердого каменю, виливати з гіпсу, вирізати з дерева, ліпити з м’якого матеріалу - глини, пластиліну, воску, виготовляти з металу.

1.    Пригадайте, які скульптурні пам’ятники є у вашому місті, селі. Який з них здається вам найвдалішим і чому?

2.    Пригадайте біографію людини, пам’ять якої вшановано пам’ятником. За допомогою яких засобів скульптор виражає загальнолюдське значення її подвигу? А що має підкреслити індивідуальність цієї людини?

3.    Уявіть, що ви маєте спроектувати пам’ятник улюбленому поету чи письменнику. У чому полягатиме ваш задум?

Створіть скульптуру за допомогою інструментів і матеріалів, описаних у

підручнику.

Проаналізуйте власний скульптурний твір як приклад малої пластики за

таким планом:

•    Назва твору, його автор.

•    Матеріал, у якому виконано твір (пластилін, глина тощо).

•    Чому ви обрали саме цей сюжет для своєї скульптури?

•    Що саме ви намагалися передати - спокій свого персонажа чи, навпаки, його рух? Як ви вважаєте, чи вдалося це вам?

•    3 якого боку, на вашу думку, цей твір краще роздивлятися? За допомогою яких акцентів ви підкреслили саме такий просторовий задум свого твору?

•    Роздивіться свій скульптурний твір з інших боків. Чи додають різні ракурси щось для розкриття образу? Можливо, з іншого ракурсу він створює зовсім інше враження?

•    Чи можете ви уявити свою скульптуру збільшеною? Де б ви її розмістили?

Етапи роботи над скульптурою

Ліплення - створення скульптурного зображення з м’якого пластичного матеріалу. Матеріалом для ліплення є глина або пластилін.

Глина - природний матеріал. її видобувають із землі і розводять до м’якого стану водою. Для ліплення краще придатна глина зеленого або сірого кольору. Вироби з глини, випалені в спеціальній печі за температури 900 °С, називають керамічними.

Пластилін - штучна пластична маса. Він м’який, не висихає, як глина, виліплені з нього предмети не деформуються і не розтріскуються. Він може бути різнокольоровим. Але якщо температура повітря підвищена або предмет з пластиліну стоїть на сонці, пластилін розм’якшується і плавиться.

Для ліплення використовують стеку - дерев’яну або пластмасову лопатку завдовжки 15-20 см, один кінець якої заточений, як олівець, і дощечку, на якій виконують роботу. Стекою зрізують зайву глину або пластилін, зарівнюють поверхню, роблять заглиблення у формі.

Працювати над скульптурою краще на дощечці, яка повертається навколо своєї осі. Інакше тобі доведеться самому бігати навколо столу чи повертати на різні боки ще не готову роботу, а це може її пошкодити.

1.    Перед тим як розпочати роботу, вирішіть, образ якого героя ви хочете зліпити - Русалоньки чи фарбованого лиса, маленького гоббіта, чи капітана Флінта, чи когось іншого.

2.    Спочатку зробіть замальовки олівцем, ескізи свого обранця з різних боків. Адже скульптурний образ тривимірний, і

ще до початку ліплення ви маєте уявляти, як буде виглядати ваш герой з різних боків.

3. Якщо скульптура розміром понад 20 см, то потрібно зробити каркас, закріпити його на підставці, він має бути міцним, не повинен деформуватися. Це може бути

дерев’яний брусочок або металевий дріт, прикріплений до горизонтальної дощечки.

4.    На початку роботи потрібно визначити розмір зображення, матеріал, який найбільше підходить для задуманої композиції, - глина або пластилін.

5.    Творчий підхід до завдання потребує звернути особливу увагу на те, за допомогою яких деталей можна найповніше розкрити характер героя: зовнішній вигляд, пропорції.

Йоганн-Георг Пінзель (XVIII ст.) - один з найвідоміших скульпторів, що працювали в Україні. Біографічних відомостей про Пінзеля збереглося, однак, небагато. Судячи з усього, він походив з Південної Німеччини або Чехії. Точно відомо, що в 1750 р. майстер оселився в м. Бучач (Тернопільської обл.). Помер він у 1761 або 1762 р. Але збереглися численні роботи Пінзеля, кожна з яких свідчить про його величезний талант. Майстер брав участь в оформленні собору Св. Юра у Львові, ратуші в Бучачі, виконував статуї для церков невеликих міст. Скульптури Пінзеля виконані з дерева, розфарбовані та позолочені. Створені майстром образи -Авраам, Самсон, Свята Ганна та інші - сповнені сильних і яскравих почуттів, граничної напруги і справжнього трагізму.

Аонателло (повне ім’я - Донато ді Нікколо ді Бетто Барді (бл. 13861466)), - великий італійський скульп-тор-реформатор. Жив і працював у Флоренції, а також у Пармі. Відвідав Рим, де захопився скульптурою. Саме Донателло знов почав створювати круглі статуї, які можна було оглядати з усіх боків. Його найкращі твори - «Давид», пам’ятник кондотьєру (полководцю) Гаттамелато у Пармі -прославляють людину, її красу, її мужність. Але останні статуї майстра («Марія Магдалина», «Юдиф») є дуже трагічними.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 15:47, Переглядів: 21227