Народна Освіта » Мистецтво » Ужиткова графіка

НАРОДНА ОСВІТА

Ужиткова графіка

Ужитковою називають графіку, з якою ми стикаємось у повсякденні. Це плакати, рекламки, яскраве упакування предметів ужитку, візитівки, вітальні листівки.

Кожне свято супроводжується традиційними побажаннями здоров’я, щастя, радості, добробуту. Маленькою часткою кожного свята є вітальна листівка з побажаннями від наших друзів, рідних, батьків.

Вітальна листівка є маленькою «ілюстрацією» свята, його символічним зображенням. Тому на листівках панують найхарактерніші для кожного свята ознаки: ялинка і дід Мороз - на Новий рік, паска і писанки - на Великдень, квіти - на День народження тощо. Вітальна листівка здебільшого невеличка за розміром. Тому не намагайтеся зобразити на ній абсолютно все, що

заманеться. Треба вміти з безлічі можливих зображень відібрати найхарактерніші для свята і ті, що пасують одне до одного.

Дуже важливим для декоративної цілісності листівки є колірне вирішення.

Важливу роль у листівці відіграє шрифт. Шрифтова композиція, що розміщена абияк, без належної уваги до того, як написано літери, зіпсує навіть найдосконалішу роботу. Існують листівки, де, крім каліграфічно написаного привітання, взагалі більше нічого немає, і вони, попри це, мають дуже привабливий вигляд. Отже, на вітальній листівці має бути небагато елементів (у тому числі і шрифт), але жодного випадкового. Усі вони мають гармонійно поєднуватися у виваженій композиції.

1.    Що називають ужитковою графікою?

2.    Де в повсякденні ви стикаєтеся з ужитковою графікою?

3.    Які шрифти ви застосували б для оформлення афіші до шкільного свята?

Створіть вітальну листівку до свята.

Інструменти та матеріали: кольорові олівці, фломастери, фарби, монотипія, аплікація з кольорового паперу, аплікація з тканини і природних матеріалів, тобто пошук техніки виконання майже безмежний.

Основні рекомендації:

•    листівка має бути лаконічною;

•    зображення мусять щось символізувати;

•    листівка має створювати святковий настрій;

•    у листівці має бути привітання або побажання в шрифтовому виконанні (до речі, привітання з побажаннями може бути винесене на зворотний бік листівки).

ЕТАПИ РОБОТИ НАД ЛИСТІВКОЮ

1.    Щоб створити вітальну листівку, вам потрібно, як і для будь-якої іншої роботи, почати з пошуку композиційного вирішення - ескізу.

2.    Далі, керуючись своїм планом, продовжуйте роботу від найбільших елементів роботи до найменших.

3.    Поступово додайте деталі.

4.    Наприкінці роботи треба створити шрифтову композицію. Для цього доцільно потренуватися на окремому аркуші малювати каліграфічний напис. Якщо вас задовольнив отриманий результат, спробуйте перенести його олівцем на оригінал вашої листівки і тоненьким пензлем відтворити бажану шрифтову композицію.

ЕТАПИ РОБОТИ НАД ОБ’ЄМНОЮ ЛИСТІВКОЮ

1.    На картоні намалюйте обриси ялинки.

2.    Акуратно маленькими ножицями або макетним ножем надріжте ці контури, залишаючи паперові перемички.

3.    Зігніть папір так, щоб ялинка виступила на передній план.

4.    Розфарбуйте її в зелений колір.

5.    Пофарбуйте тло в будь-який інший колір, хоч у червоний (таке тло також може бути).

6.    Під ялинкою намалюйте подарунки.

7.    Прикрасьте тло залежно від задуму: сніжинками, гірляндами, вогниками феєрверків тощо.

Гравер Ілля (XVII ст.).

Про цього талановитого українського художника-графі-ка збереглося небагато відомостей. Гравер Ілля був ченцем Онуфріївського монастиря у Львові, а в 1636 р. на запрошення митрополита Петра Могили приїхав до Києва. Свої роботи він створював для друкарні Києво-Печерської лаври.

Майстер виконав цикли ілюстрацій до Біблії і Києво-Печерського патерика (збірки оповідей про славетних ченців Києво-Печерської лаври). Гравер Ілля працював у техніці гравюри на дереві.

Базилевич Анатолій Лмитрович

(1926-2005) - відомий український графік. Працював у Харкові та Києві. Спочатку Базилевич хотів бути живописцем, але потім захопився графікою і став чудовим книжковим ілюстратором. Яскраві, виразні, сповнені гумору малюнки художника виконані тушшю і аквареллю. Його найвідомі-ші ілюстрації створені до романів «Пригоди бравого вояка Швейка» Я. Гашека і «Пан Халявський» Г. Квіт-ки-Основ’яненка, бурлескної поеми

І. Котляревського «Енеїда». Базилевич охоче блискуче ілюстрував також українські народні казки.

Рєпін Ілля Юхимович (1844-1930) -російський художник. Народився на Харківщині і перші навички живописного ремесла отримав у місцевих іконописців -художників, які створювали ікони і розписували церкви. Навчався в Петербурзькій академії мистецтв. Член Товариства пересувних художніх виставок. Най-відоміші твори Рєпіна: «Бурлаки на Волзі»,

«Запорожці пишуть листа турецькому султану», «Хресний хід у Курській губернії», «Не чекали», «Іван Грозний та його син Іван». Рєпін - прекрасний портретист («Протодиякон», «Портрет Л.М. Толстого», «Портрет М.П. Мусоргського» та ін.).

Лжоттолі Бонлоне (1266 або 1267-1337) -видатний італійський художник. Його головна робота - фрески в капелі дель Арена в Падуї. Художник зображує історію життя Богородиці і Христа. Він сміливо передає об’єм і простір. Його персонажі сповнені реальних почуттів - нескладних, але дуже сильних. Джотто вирішує проблему споконвічної боротьби добра і зла не за допомогою символів, як це було в середньовічному мистецтві, а на прикладі життя реальних людей. Джотто є також автором фресок у капелах Перуцці і Барді флорентійської церкви Санта-Кроче.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 15:35, Переглядів: 6217