Народна Освіта » Природознавство » § 24. Вода. Кругообіг води на землі

НАРОДНА ОСВІТА

§ 24. Вода. Кругообіг води на землі

Водна оболонка Землі. Якщо дивитися на нашу планету з космосу, вона здається блакитною не тільки тому, що оповита повітряною оболонкою, а ще й тому, що три чверті поверхні земної кулі вкрито водою. Водну оболонку Землі називають гідросферою. Більшу її частину становить солона вода морів і океанів, меншу — прісна вода. (мал. 95) озер, річок, ставків, льодовиків, ґрунтові води, а також водяна пара.

На Землі вода існує в трьох агрегатних станах (рідкому, твердому, газоподібному). Розгляньте таблицю 7, у якій наведено приклади тіл, що характерні для різних агрегатних станів води. Які з названих у таблиці тіл ви спостерігаєте у своєму довкіллі?

Таблиця 7. Вода у природі

Агрегатний стан

Тіла в довкіллі

Рідкий

Океани і моря. Поверхневі води суходолу: річки, озера, болота, канали. Підземні води. Краплі води у повітрі: туман, хмари.

Твердий

Льодовики. Айсберги. Лід на водоймах узимку. Іній. Сніг.

Газоподібний

Водяна пара у повітрі.

Без води неможливе існування живих організмів. У будь-якому організмі вода є середовищем, у якому відбуваються хімічні реакції, що забезпечують його життєдіяльність. Не тільки здатність розчинювати різні речовини, без яких не можуть жити організми, а й багато інших властивостей води роблять її найціннішою, найнеобхіднішою для життя речовиною.

Кругообіг води у природі. Вода на Землі перебуває у безперервному русі, бере участь у безлічі процесів, що відбуваються в неживій і живій природі (мал. 96). Завдяки сонячній енергії вода випаровується з поверхні суходолу, океанів, морів, різних водойм. Повітря нижніх шарів атмосфери насичується водяною парою, піднімається вгору, охолоджується, з пари утворюються хмари.

Вітер переносить хмари з одних місць до інших. Так, вода, що випарувалася з океану, опиняється над суходолом і випадає у вигляді атмосферних опадів (дощу, снігу, граду), поповнюючи поверхневі та підземні води. Вітер приносить вологу з океану, а річки знову повертають її в океан. Отже, завдяки здатності води переходити з одного агрегатного стану в інший відбувається кругообіг води у природі.

Рушійними силами кругообігу води є енергія Сонця і сила земного тяжіння. Кругообіг води виконує величезну роботу:

перерозподіляє тепло і вологу між різними ділянками Землі, змінює земну поверхню. Це — одне з природних явищ, що пов’язує компоненти природи (мал. 96).

Водну оболонку Землі називають гідросферою.

У природі постійно відбувається кругообіг води.

1. Що являє собою гідросфера? 2. Назви ланки кругообігу води (мал. 96). 3. Назви водні об’єкти своєї місцевості.

? 1. Яка робота виконується завдяки кругообігу води?

1. Поясніть значення кругообігу води у природі. 2. Які водні об’єкти є у вашій місцевості (річки, озера, ставки, водосховища, болота, канали)? Дізнайтеся про походження їх назв.

Познач на контурній карті значні водні об’єкти України: річки — Дніпро, Дунай, Дністер, Південний Буг; озера — Ялпуг, Сасик, Світязь; водосховища — Кременчуцьке, Каховське, Київське, Канівське.

Для допитливих Властивості води

Чиста вода безбарвна, не має запаху і смаку. Оскільки вода є рідиною, то не зберігає форми, тобто є текучою. Завдяки цій властивості у природі течуть річки, струмки, джерела, підземні води, які дають нам питну воду. Завдяки цій властивості води циркулюють кров, інші рідини в організмах тварин, життєдайні соки в організмах рослин.

Вода погано стискається, а отже, вона пружна. Це зумовлює форму тіл рослин і тварин. Втрачаючи воду, вони набувають іншого вигляду. Ви знаєте, який вигляд мають зів’ялі квіти, засохле яблуко.

Вода має низьку теплопровідність. Перевірити це можна за допомогою досліду. Наберіть у пробірку води і розмістіть її так, щоб верхня частина була над спиртівкою (мал. 97).

Нагріваючи воду, ви помітите, що зверху вона кипить, а на дні залишається холодною. Тобто тепло від гарячої води дуже повільно передається до холодної на дні пробірки. Вода довго нагрівається і довго охолоджується. Тому поблизу великих водойм менш відчутні коливання температури повітря. Саме завдяки цій властивості води восени рослини поступово готуються до зими, а навесні — до підвищення температури повітря.

Крижини плавають на поверхні ставка чи озера, бо вони легші за воду, адже густина льоду менша за густину води. Отже, замерзаючи, вода ще більше розширюється. Переконатися в цьому ви зможете теж за допомогою досліду. Налийте повну пляшку води, щільно її закрийте і виставте на мороз. Коли вода замерзне, пляшка лопне (мал. 98).

Вода може змочувати одні речовини і не змочувати інші. Наприклад, по чистому склу вода розтікається, а на змащеній жиром мисці збирається у краплі. Із властивістю води змочувати поверхні тіл пов’язана її здатність підніматися по тонких трубочках — капілярах. У сполучених широких посудинах вода

встановлюється на одному рівні. У сполучених тонких трубочках, різних за розмірами (у діаметрі), вода встановлюється на різних рівнях (мал. 99). У тонкій трубочці —- капілярі — вода піднімається найвище.

Здатністю води підніматися по капілярах пояснюється підняття ґрунтових вод до поверхні землі по проміжках між частинками ґрунту, а також рух розчину поживних речовин по стовбуру до крони дерева.

Багато речовин під час нагрівання розширюється, тобто їх об’єм збільшується, а під час охолодження стискається, тобто їх об’єм зменшується. На відміну від них, вода реагує на температурні зміни інакше. Якщо знижувати температуру води до 4 °С , її об’єм зменшуватиметься, тобто вода буде стискатися. При 4 °С густина води найбільша. Якщо воду охолоджувати далі, від 4 °С до 0 °С, вона буде розширюватися, тобто її об’єм збільшуватиметься, а густина — зменшуватиметься (мал. 100).

Вода — добрий розчинник. У воді річок, озер, у ґрунтових водах, а особливо у воді морів та океанів розчинено багато різних речовин. Наприклад, морська вода містить багато солей. Тому вона гіркувато-солона на смак. У морській воді можна знайти всі хімічні елементи, відомі людям. Усі перераховані властивості води роблять її необхідною для життя організмів.

Велику роль у природі відіграють такі властивості води: текучість, пружність, зміна об’єму при зміні температури, низька теплопровідність, здатність розчиняти різні речовини, змочувати тіла.

1. Назви властивості води. 2. Наведи приклади необхідності води для життя організмів.

1. Охарактеризуй властивості води. Узагальни знання про властивості води за допомогою схеми на мал. 101. 2. Якщо можливо, змоделюй на комп’ютері властивості води, використавши відповідні фотографії або малюнки.

Які водні об’єкти вашої місцевості чисті, а які потребують очищення? Як ви плануєте їм допомогти?

Учися оберігати воду від забруднення. Вода — основа життя на Землі.

 

Це матеріал із підручника Природознавство 5 клас В.Р. Ільченко

 

Категорія: Природознавство

Автор: admin от 20-01-2014, 09:49, Переглядів: 17727