Народна Освіта » Природознавство » § 20. Місяць — супутник Землі

НАРОДНА ОСВІТА

§ 20. Місяць — супутник Землі

Місяць (мал. 83) — природний супутник Землі. Це — найближче до Землі велике небесне тіло. Середня відстань його від Землі дорівнює 384 400 км. За розмірами Місяць менший від Землі у 4 рази.

Маса Місяця у 81 раз менша за масу Землі. Місяць здійснює один оберт навколо Землі за 29,5 земних діб. За цей же час він обертається навколо своєї осі — місячна доба триває чотири тижні. Тому Місяць завжди повернутий до Землі одним і тим же боком. Місяць суттєво впливає на Землю: уповільнює її обертання навколо своєї осі, зумовлює припливи і відпливи.

Місяць світить відбитим сонячним світлом. Залежно від того, як розташовані Місяць і Земля, Місяць видно або повністю, або лише певну його частину. Протягом одного оберту навколо Землі ми бачимо Місяць у різцих фазах: новий, молодий, повний, старий Місяць (мал. 84).

На поверхні Місяця помітні численні кратери (мал. 85,1). Темні ділянки місячної поверхні називають морями. Це — величезні западини, але води у них немає. Найбільші з них — Море Дощів, Море Ясності, Море Спокою. Розмір Моря Дощів у поперечнику сягає 1 100 км. Світлі ділянки на поверхні Місяця називають материками. Порівняно з морями вони більш нерівні.

Зворотний бік Місяця вперше сфотографувала і передала зображення на Землю автоматична станція «Луна-3» 1959 року. Згодом зворотний бік Місяця не раз фотографували американські автоматичні станції «Рейнджер». Загалом зворотний бік Місяця має таку ж поверхню, як і видимий, тільки морів там менше і вони не такі великі (мал. 85, 2).

Дослідження Місяця показали, що на ньому немає атмосфери. Місяць має недостатню масу, щоб утримати атмосферу. Через те, що Місяць не має атмосфери, яка б захищала його поверхню від сонячних променів і не давала б їй швидко охолоджуватися вночі, на Місяці спостерігаються великі перепади температури впродовж місячної доби. Протягом місячного дня, який становить приблизно 14,5 земних діб, температура поверхні Місяця сягає близько 130 °С, а під час місячної ночі вона знижується до -170 °С.

Для допитливих

Про вигляд Місяця

—    Ми бачимо Місяць різним. Чому його зовнішній вигляд змінюється? — запитала Улянка в Лесика.

—    Під час руху Місяця навколо Землі Сонце по-різному освітлює його поверхню, яку ми бачимо. Різний вигляд Місяця називають фазами (мал. 84). Коли Сонце освітлює бік Місяця, протилежний до Землі, його майже не видно (мал. 84, 1). У цей час настає новий Місяць.

Наступні два тижні нам видно дедалі більшу освітлену частину

Місяця під час його руху навколо Землі (мал. 84,2, З, 4). Ми бачимо молодий Місяць.

Наступна фаза — повний Місяць. Коли Місяць знаходиться на половині шляху навколо Землі, то світиться вся його видима поверхня (мал. 84, 5).

Після цього протягом двох тижнів видно дедалі менш освітлену частину Місяця. Ми бачимо старий Місяць (мал. 84, 6, 7, 8).

Коли Місяць потрапляє в область земної тіні, настає його затемнення (мал. 85, 3). Якби у цей час на Місяці знаходився космонавт, то він побачив би затемнення Сонця Землею.

Місячні затемнення відбуваються тільки під час повного Місяця, коли він перебуває у протистоянні із Сонцем. Оскільки

під час затемнення Місяць не освітлюється Сонцем, то він здається темним, звідки б ми на нього не дивилися. Тому місячне затемнення видно однаково на всій земній півкулі, повернутій до Місяця. Для всіх точок на поверхні Землі воно починається й закінчується в один і той же час.

Місяць — супутник Землі, найближче до Землі велике космічне тіло.

1. Які розміри має Місяць? 2. На якій відстані від Землі знаходиться Місяць? 3. Як змінюються фази Місяця?

1. Чому буває молодий, повний, старий Місяць? 2. Як довести, що час обертання Місяця навколо осі дорівнює часові обертання його навколо Землі? 3. Чому Місяць тримається біля Землі? 4. Чому відбуваються затемнення Місяця?

1. Чому на поверхню Місяця не можна висаджуватися без скафандрів? 2. Чи можна на Місяці спілкуватися за допомогою звуку?

3. Яким чином Місяць впливає на Землю?

У якій послідовності змінюються фази Місяця? Змоделюй зміну фаз Місяця (можна на комп'ютері).

 

Це матеріал із підручника Природознавство 5 клас В.Р. Ільченко

 

Категорія: Природознавство

Автор: admin от 20-01-2014, 09:44, Переглядів: 7503