Народна Освіта » Природознавство » § 17. Сонячна система у всесвіті

НАРОДНА ОСВІТА

§ 17. Сонячна система у всесвіті

Земля — наш космічний дім. Які космічні тіла нас оточують, як вони впливають на життя? Як вивчати космос?

На ці запитання ви знайдете відповіді, вивчивши цю тему.

Ви, напевне, не раз чули слово «Всесвіт». Що воно означає? Всесвіт — це весь безмежний простір і все те, що його заповнює: небесні тіла (зірки, планети, метеори, комети тощо), газ, пил. Чому нас цікавить Всесвіт? У Всесвіті наш дім — Земля, одна із планет Сонячної системи.

Сонячну систему утворюють Сонце і небесні тіла, що рухаються навколо нього. До її складу входить дев’ять великих планет: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон (мал. 67), їхні супутники, велика кількість малих планет (астероїдів), а також комети. Кожна планета рухається навколо Сонця своїм шляхом — орбітою.

Сонячна система входить до зоряного скупчення. Таких скупчень у Всесвіті безліч, їх називають галактиками (мал. 68; 69). Нашу Галактику ще називають Молочним Шляхом (в Україні — Чумацьким Шляхом). До неї входить близько 200 мільярдів зірок.

Положення Сонячної системи в Галактиці точно визначити важко, проте вчені вважають, що вона розміщена в зовнішній частині одного з велетенських рукавів Чумацького Шляху, який схожий на іншу галактику -1- Туманність Андромеди (мал. 68). Отже, наша планета частина неосяжного Всесвіту, одне з численних небесних тіл (мал. 71). Вона разом з іншими планетами

Сонячної системи обертається навколо зірки — Сонця. А Сонце — одна з мільярдів зірок, що входять до складу нашої Галактики.

Усі планети Сонячної системи значно менші за Сонце (мал, 70). Вони світять відбитим сонячним світлом, зокрема Земля (мал. 71). Планети можна поділити на дві групи: планети земної групи і планети-гіганти.

До земної групи належать ближчі до Сонця планети: Меркурій, Венера, Земля, Марс. Для них характерні відносно малі розміри, велика густина, порівняно невелика швидкість обертання, незначна кількість супутників. Земля має лише один супутник — Місяць, а Марс — два. До цієї групи можна віднести також най-віддаленішу планету — Плутон. Вона порівняно мало вивчена, але за розмірами наближається до планет земної групи.

Планети-гіганти віддалені від Сонця, мають великі розміри та, порівняно з планетами земної групи, малу густину речовини. До цієї групи належать Юпітер, Сатурн, Нептун, Уран. Юпітер має 16 супутників, Сатурн — 17.

Усі небесні тіла в космічному просторі взаємодіють між собою. Цю взаємодію називають всесвітнім тяжінням.

Знання явищ природи допомагає зрозуміти, що відбувається у Всесвіті. Можливо, ви бачили, як падає «зірка». Вона з’являється несподівано, потім миттєво зникає. Ці «зірки», падаючи, залишають за собою слід, що світиться. Насправді падають не зірки, а невеликі космічні тіла: піщинки, каміння, брили.

Якщо таке космічне тіло влітає у повітряну оболонку Землі, то внаслідок тертя об повітря воно розігрівається й найчастіше згорає, залишаючи метеорний слід. Рідко можна побачити явище, яке називають метеорним дощем (мал. 72), Космічне тіло, що досягло поверхні Землі, називають метеоритом;

Іноді на небі можна спостерігати комети (мал. 73). Більшість комет рухається навколо Сонця по витягнутих орбітах. Комети належать до малих тіл Сонячної системи, які складаються з льоду, твердих газів, космічного пилу. При наближенні до Сонця гази з поверхні комети випаровуються. З них утворюються голова і хвіст велетенських розмірів, що світяться відбитим сонячним світлом. Астрономам відомі комети, які через певні проміжки часу з’являються на небосхилі. Вони стають меншими і з часом розпадаються.

Люди не завжди мали таке уявлення про Всесвіт. Ще дві тисячі років тому вони вважали, що в центрі Всесвіту міститься Земля, а Сонце, Місяць, зірки та інші небесні тіла рухаються навколо неї. Та і як було думати інакше? Адже ми спостерігаємо, як щодня Сонце, Місяць, зорі сходять і заходять, тобто рухаються над нерухомою Землею. Однак, якби ми потрапили на Місяць, то побачили б, як сходить і заходить Земля та рухаються інші небесні тіла, а Місяць здавався б нам нерухомим.

Першим висловив сумнів щодо обертання небесних тіл навколо Землі польський учений Микола Коперник (1473—1543). До речі, серед його вчителів був видатний український учений, математик і астроном Юрій Дрогобич.

Для допитливих

Зоряне небо

Дивлячись на небо, ми бачимо космічне оточення Землі. Удень на небі володарює Сонце — найближча до Землі зірка. На нічному небі можна побачити багатьох «сусідів» нашої планети. Найближчими з них є Місяць — супутник Землі — та сусідні із Землею планети — Марс і Венера. Венера на небосхилі з’являється в деякі місяці як вранішня зоря, у деякі — як вечірня.

Якщо спостерігати за нічним небом у Північній півкулі, то неозброєним оком можна нарахувати близько 3 000 зірок. Відстані до зірок (порівняно із земними відстанями чи відстанями до планет) дуже великі. Наприклад, відстань до найближчих зірок така велика, що світло від них прямує до нас понад чотири роки. Від Полярної зорі світло доходить майже за 400 років.

Придивляючись до всіяного зорями небосхилу, люди поступово навчилися виділяти на ньому окремі групи найяскравіших зірок — сузір’я.

Одне з найпомітніших сузір’їв на небосхилі Північної півкулі — Велика Ведмедиця. В Україні його називають Великим Возом. Як знайти Велику Ведмедицю і Малу Ведмедицю, повинен знати кожен, бо з їх допомогою можна відшукати Полярну зірку (мал. 74).    .

Люди давали сузір’ям різні назви, які із сивої давнини збереглися й донині. Багато назв пов’язані з грецькою міфологією, легендами. Наприклад, сузір’я Оріона, Персея (мал. 75).

Сонце, великі і малі планети, їх супутники та інші космічні тіла, що рухаються навколо Сонця, утворюють Сонячну систему. Небесні тіла є складовими галактик. Всесвіт складається з величезної кількості галактик.

На зоряному небі виділяють певні групи зірок — сузір’я.

1. Які небесні тіла ти знаєш? 2. Які небесні тіла входять до складу Сонячної системи? 3. Назви планети Сонячної системи у порядку збільшення їх відстані від Сонця (мал. 67). 4. До складу якого космічного утворення входить Сонячна система?

? 1. Що таке сузір’я? Назви відомі тобі сузір’я. 2. Порівняй зорі, планети, комети. Чим відрізняються ці небесні тіла? 3. Охарактеризуй . розташування Землі в Сонячній системі.

Домашні спостереження

1.    Вийдіть зоряного вечора на подвір’я. Знайдіть на небі сузір’я Великої Ведмедиці. Запам’ятайте розташування Великої та Малої Ведмедиць відносно горизонту. Подивіться, яке положення щодо горизонту вони займуть через годину,

2.    Виберіть у південній частині неба якусь яскраву зірку, розташовану не дуже високо над горизонтом. Станьте так, щоб вона була закрита, наприклад, стовбуром дерева. Почекайте 3-5 хвилин. Ви побачите, що зірка з’явиться з-за стовбура.

3.    Спостерігаючи за Венерою, визначте, у яку пору року її видно як вранішню зорю, а в яку — як вечірню.

4.    Змоделюйте обертання Місяця навколо Землі й доведіть, що Місяць повернутий до Землі одним і тим самим боком.

Намалюй Землю у Всесвіті. Якщо є можливість, скористайся комп’ютером.

 

Це матеріал із підручника Природознавство 5 клас В.Р. Ільченко

 

Категорія: Природознавство

Автор: admin от 20-01-2014, 09:41, Переглядів: 28620