Народна Освіта » Природознавство » §5. Із чого складається речовина

НАРОДНА ОСВІТА

§5. Із чого складається речовина

Молекули й атоми. Кожне тіло складається з однієї чи кількох речовин. Можна сказати, що речовина — це те, з чого складаються тіла. Повітря, моря і океани, кам’яне вугілля, деревина, живі організми містять у собі різні речовини.

Усе довкола нас складається з різноманітних речовин. Вони мають різні властивості. Речовини можуть перебувати у твердому, рідкому, газоподібному стані. Тобто речовини можуть бути відмінні за своїм агрегатним станом.

Речовини відрізняються за кольором. Одні з них добре проводять теплоту й електричний струм, інші — погано. Одні

речовини переходять із твердого стану в рідкий при низьких температурах, інші — при високих. Але є дещо спільне для всіх речовин, і зараз ви зрозумієте, що саме.

Із будь-яких тіл можна зробити кілька тіл менших розмірів. Наприклад, розбиймо грудку цукру на декілька грудочок або подрібнімо на цукрову пудру. Висипавши її у воду, одержимо прозорий розчин. Крупинки цукрової пудри під дією води розпадаються на ще менші, невидимі частинки — молекули. Утворюється розчин цукру. Цукор нікуди не зник. Випарувавши розчин цукру, на дні посудини одержимо білий порошок — цукор. Найменші частинки, з яких складаються речовини вода і цукор, — молекули. У розчині молекули цукру розміщувалися між молекулами води.

Грудочку цукру можна покласти на металеву пластинку і нагрівати її на спиртівці. Спочатку цукор почне плавитися, потім потемніє і перетвориться на чорне вугілля. Молекули, з яких складається цукор, при нагріванні зруйнувалися. З них утворилися дрібніші складові частинки речовини.

Молекули, з яких складаються різні речовини, відрізняються між собою. Тому кожна речовина має свої властивості. Наприклад, газ кисень складається з молекул кисню, вуглекислий газ — із молекул вуглекислого газу, вода — з молекул води (мал. 15). Повітря, яким ми дихаємо, — це суміш різних газів. Найбільше в цій суміші молекул азоту та кисню, є також молекули вуглекислого газу.

Хоча молекули дуже малі й невидимі, вони мають складну будову. Кожна молекула складається зі ще менших частинок — атомів. Наприклад, молекула кисню утворена двома однаковими атомами Оксигену, молекула озону — трьома однаковими атомами Оксигену. Молекула води складається з трьох атомів — одного атома Оксигену і двох атомів Гідрогену (мал. 15,1). А молекула цукру складається аж із 45 атомів трьох видів.

'Як бачите, кожна речовина складається з властивих тільки їй молекул. Саме цим одна речовина відрізняється від іншої. Але атоми в молекулах різних речовин можуть повторюватися. Наприклад, атоми Оксигену є у молекулі кисню, озону, води, вуглекислого газу (мал. 15).

Ученим відомо понад сто видів атомів. Із цієї порівняно невеликої кількості атомів може утворитися величезна кількість молекул різних речовин. Це можна порівняти з тим, як 33 літери абетки утворюють безліч слів.

Завдяки тому, що молекули складаються з атомів, одні речовини можуть перетворюватися на інші. Під час таких перетворень молекули руйнуються, а атоми, з яких вони складалися, утворюють молекули інших речовин- Наприклад, під час горіння у повітрі алмазу, який складається з атомів Карбону, утворюється вуглекислий газ. При цьому цоглинається кисень.

Молекула вуглекислого газу складається з одного атома Карбону і двох атомів Оксигену (мал. 15). Жоден атом під час

перетворення речовин не зникає безслідно і не виникає з нічого. Цей висновок узгоджується із законом збереження маси речовини.

Взаємодія частинок речовини. Хто сумнівається в тому, що між частинками речовини є взаємодія, нехай спробує розірвати дріт або стиснути гумку. Чому дріт розірвати важко або й взагалі неможливо? Бо між частинками, із яких складається дріт, існує притягання. Вони «тримаються» одна за одну. Але якщо спробувати наблизити їх на відстань, меншу, ніж вони зазвичай розташовані, то частинки будуть відштовхуватися.

Стисніть гумку або пружину, а потім відпустіть. Вони відновлять свою форму, оскільки частинки, з яких вони складаються, повернуться на свої місця.

Речовина може перебувати в рідкому, твердому, газоподібному стані. Частинки, які її складають, залишаються однаковими у трьох станах (мал. 16). Тобто вода у вигляді льоду, рідини чи пари (мал. 17) складається з тих самих молекул — молекул води. Коли вода перебуває в рідкому стані, її молекули взаємодіють сильніше, ніж тоді, коли вода перетвориться на пару.

Молекули водяної пари теж взаємодіють, але притягуються з меншою силою, ніж молекули води у вигляді рідини, оскільки проміжки між ними більші, ніж між молекулами в рідкому стані.

- У твердому стані притягання між молекулами води найбільше. Те ж саме можна сказати про будь-яку речовину. Отже, за будь-яких агрегатних перетворень речовини її молекули не змінюються, а змінюється лише взаємодія між ними.

Речовини складаються з частинок — молекул або атомів

Частинки речовини взаємодіють між собою — притягуються і відштовхуються.

Наведи приклади речовин, що оточують людину. 2. Наведи прикладі молекул речовин. 3. Наведи приклади атомів, із яких складаються молекули відомих тобі речовин.

З чого складається речовина? Обґрунтуй відповідь. 2» Що таке молекули? 3. З яких частинок складаються молекули? 4. Яку будову г^іає атом? 5. Чи відрізняються молекули води, льоду, пари? Чому речовина може перебувати в різних агрегатних станах?

1. Доведіть, що речовини складаються з частинок. 2. Запропонуйте докази, які підтверджують існування притягання та відштовхування між частинками речовини. 3. У чому полягає відмінність між твердим, рідким та газоподібним станом речовини? 4. Охарактеризуйте перетворення води в довкіллі за мал.

 

1.    З мідного й стального дроту однакового діаметру зробіть фігурку (людини, тварини). З якого дроту фігурку було робити легше? Чому?

2.    Зігніть і відпустіть металеву лінійку. Чому лінійка не залишається зігнутою?

3.    Розірвіть тонку і товсту нитку. Яку було легше розірвати? Чому?

Змоделюй із пластиліну молекулу вуглекислого газу чи води або, якщо можливо, зроби це на комп’ютері.

Для допитливих

Про будову атомів

Слово «атом» у перекладі з грецької мови означає «неподільний». Стародавні вчені були впевнені, що атоми неподільні і вічні. Але з часом стало відомо, що атоми мають складну будову. Модель атома можна уявити так: у центрі атома міститься ядро, навколо якого обертаються електрони (мал.18). Існують також інші моделі атомів, з якими ви ознайомитеся пізніше.

 

Це матеріал із підручника Природознавство 5 клас В.Р. Ільченко

 

Категорія: Природознавство

Автор: admin от 20-01-2014, 09:22, Переглядів: 24701